Acasă Conferinte, Dezbateri La răscruce de vânturi: „Eolienele de la Marea Neagra pot fi utilizate...

La răscruce de vânturi: „Eolienele de la Marea Neagra pot fi utilizate și în scop militar”

Recent am participat la J.W. Marriott, Grand Ballroom D, din București la un eveniment de final de an, dedicat jurnaliștilor, organizat de RESinvest, având că temă principală dezvoltarea lanţului de producţie local în domeniul energiei regenerabile.

Ținta de neutralitate climatică până în anul 2050 adoptată de Uniunea Europeană ca parte a Acordului de la Paris va fi atinsă printr-un efort comun al statelor membre ce va genera schimbări transformaționale la nivel economic și societal. Au fost făcute mai multe prezentări care au încercat să prezinte situația și perspectivele regenerabilelor în România.

Bunăoară, s-a afirmat că electrificarea directă și indirectă va asigura până în 2050 circa 75% din necesar, în timp ce se va mai mult decât dublă cererea de electricitate, și 50% din această va fi asigurată de instalații eoliene. Asta va duce la inestitii uriașe în eolian. La nivel european sunt angajați peste 300.000 de specialiști, urmând că până în 2020 numărul acestora să crească la 450.000. În România potențialul este încă uriaș, mai ales dacă s-ar face investiții în producția locală de echipamente eoliene, nu doar în parcuri eoliene cu echipamente de import. Există și fonduri pe măsură, disponibile după cum se vede în imaginea alăturată.

La un moment dat atenția mi-a fost atrasă de prezentarea unui membru junior al echipei RESinvest, dl. Kees, un tânăr care a lucrat până de curând în echipa comercială a ambasadei Olandei la București. Dânsul a prezentat o utilizare mai neobișnuită a eolienelor off-shore, de care a aflat în Danemarca. Eolienele pot fi folosite nu doar pentru producerea energiei electrice, ci și pentru scopuri militare, ele făcând o detecție  din timp a unor eventuale intruziuni inamice.

Dată fiind situația curentă de securitate la Marea Neagră și mai ales recentele indicii de invazie rusească iminentă a Ucrainei, o asemenea aplicație duală a instalațiilor eoliene poate fi de mare utilitate militară.

Bibliografie

The Changing Face of Russian Counter-Irregular Warfare 

Geo Scripcariu – Strategy Director Jurnalul Bucureștiului

Notă. A se vedea și articole asociate ale autorului

A 5-a ediție a Forumului de securitate pentru Marea Neagră și Balcani

Cine conduce cu adevărat NATO?

Nota redacției

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.