Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Lacuri in pericol si anul acesta ca si anul trecut (2)

Lacuri in pericol si anul acesta ca si anul trecut (2)

739
0

Continuam sa prezentam mijloacele de preventie a degradarii sistelmelor ecologice din lacuri pe perioada verii continuand cu dragarea lacurilor si iazurilor.

Curatarea zonei bentonice a lacurilor

Curatarea zonei bentonice a lacurilor este esentiala in preventia mortalitatii piscicole pe perioada verii.

Frunzele moarte odata ajunse pe fundul lacului incep sa se descompuna. Descompunerea lor este toxica pentru ca determina un consum sporit de oxigen, consum care duce la aparitia unei zone moarte la fundul lacului.

In aceasta zona incep sa se dezvolte bacterii care in mod normal nu s-ar dezvolta, ele contribuind la inrautatirea situatiei ecosistemului.

Zona de fund moarta devine astfel un pericol pentru intreg ecosistemul studiat si aceasta zona creste cu fiecare transa de deseuri ce se pot descompune.

Prostul obicei al unora de a arunca de la materiale de constructii (vopsele, lacuri, chimicale de pringospodarie) la sticle goale sau pline, Dumnezeu stie cu ce, plastice si chiar aparate electro-casnice ce nu isi mai au rostul si locul in gospodaria respectivului, uneori chiar biciclete, motociclete, piese sau masini intregi, deseuri petroliere si de ce nu si anvelope contribuie la formarea unui ecosistem ce genereaza bacterii toxice pentru pesti si pentru om.

Mai sunt unii care au prostul obicei sa vina cu masina la marginea lacului si sa o spele, deversand astfel de la detergenti la urme petroliere in apa lacului.

Si detergentii isi au rolul si locul in distrugerea apei din lacuri!

Aparitia acestor zone stationare in zona bentonica a lacului, zona in care nici un fel de curent de apa nu se mai propaga, contribuie la cresterea in inaltime a acestei zone care treptat treptat acapareaza in volumul sau din ce in ce mai multi metri cubi de apa.

Scaldatul intr-o apa plina cu astfel de gunoaie aruncate la intamplare este extrem de periculos!

Posibilitatea de a te rani intr-o astfel de apa este imensa iar infectiile ce apar se pot dovedi uneori chiar mortale.

Riscul aparitiei unor astfel de situatii a generat o situatie aparent paradoxala: zeci de lacuri din jurul capitalei au semnul interzis la scaldat!

Ce se poate face?

Ei bine, intr-o astfel de situatie se impune utilizarea unei proceduri speciale ce implica resurse si oameni.

Operatia de dragare a fundului de lac, iaz, presupune practic greblarea metodica a fundului de lac, cu indepartarea mai intai a tuturor gunoaielor din aceasta zona, urmata fiind de indepartarea malului depus.

Operatia este migaloasa si costisitoare daca este executata dupa toate regulile si trebuie atent supravegheata in vederea asigurarii unei eficiente de 100%.

Ce trebuie retinut este faptul ca o astfel de operatie nu trebuie efetuata in zilele de foc din timpul verii pentru ca exista riscul distrugerii complete a ecosistemului din lacuri sau iazuri!

Malul odata antrenat prin operatia de dragare devine un adevarat pericol el ducand la tulburarea apei si la blocarea sistemului respirator al pestilor.

Operatia trebuie efectuata de muncitori calificati care sa parcurga etapele conform normativelor, o viteza prea mare de dragare ducand la efecte complet opuse celor urmarite.

Daca se tulbura mult prea mult apa si pestii nu mai au unde sa se refugieze si sa respire, acestia mor pe capete. Asadar mare atentie la aceasta operatie de dragare!

Odata indepartat pericolul din zona bentonica se vor efectua alte lucrari ce vor fi prezentate in zilele urmatoare.