Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Lacuri in pericol si anul acesta ca si anul trecut (3)

Lacuri in pericol si anul acesta ca si anul trecut (3)

748
0

Iata ca suntem deja la al treilea articol din serie si lucrurile incep sa se precipite.

Ce avem acum de dezbatut actioneaza efectiv la imbunatatirea calitatii vietii in ecosistemele de tip lac, iaz sau balta.

Dupa ce am dezbatut deja metodele simple si de bun simt acum vom trece la cele care necesita ceva specializare.

Pompe de fund

Vom incepe cu pompele de fund de lac. Acestea se monteaza pe fundul apei pe un postament de beton prevazut site si gratare in zona de aspiratie.

Rolul lor esential este sa creeze un curent ascendent de apa care sa antreneze astfel apa de la fund si sa o recircule inspre suprafata.

Daca operatia are debitul necesar, apa lipsita de oxigen va ajunge la suprafata si se va imbogati in oxigen, locul ei fiind luat de o apa deza imbogatita cu oxigen.

Aceasta operatie va reduce zona moarta de pe fundul lacurilor imbunatatind considerabil ecosistemul apei statatoare.

Zona de detritus va fi aerata corespunzator si tot ecosistemul va fi mentinut la valori bune si stabile.

Pentru reducerea consumurilor energetice se poate apela la panouri solare!

Acestea pot ascunde astfel mesele unui restaurant bar sau sala de lectura dintr-un parc.

Functionarea pompelor va fi intermitenta si se va fi corelata cu cantitatea de oxigen dizolvat masurat la o adancime prestabilita.

Crearea curentilor va imbunatati totodata si ecosistemul obligand pestii sa depuna un efort considerabil daca vor sa sse joace in zona de evacuare.

Zona de captare trebuie atent proiectata si este de obicei prevazuta cu gratare si site de diferite dimensiuni pentru a impiedica absorbtia pestilor in interiorul pompei!

Procesul de pompre trebuie corelat cu temperaturile si cu cantitatile de oxigen dizolvat masurate cu senzori plasati pe fundul lacului.

Zona de lucru poate si trebuie prevazuta cu mijloace de protectie pentru a impiedica eventualii inotatori sa ajunga in zona de lucru.

Eficienta sistemului se poate remarca imediat, algele nepuandu-se dezvolta exploziv.

Uneori se pot prevedea si sisteme de eliminare a algelor si plantelor nedorite prin utilizarea de site sau gratare rotative cu eliminarea de materie vegetala.