Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Lacuri in pericol si anul acesta ca si anul trecut (4)

Lacuri in pericol si anul acesta ca si anul trecut (4)

728
0

Iata ca am ajuns si la sistemul meu preferat. Este vorba de bateriile de difuzori montati pe fundul lacului.

Aceste duze acoperite cu o membrana foarte fina permit randamente excelente de transfer al oxigenului. Temperatura scazuta comparativ cu cea de la suprafata favorizeaza dizolvarea oxigenului in apa si ridicarea bulelor fine antreneaza apa intr-un curent relativ lent si extrem de placut pentru pestii de mici dimensiuni care adora sa se zbenguie in zona difuzorilor.

Metoda cu difuzori

Comparativ cu metoda de pompare, aceasta metoda nu necesita site sau gratare. Metoda nu presupune nici un fel de risc pentru viata acvatica.

Compresorul de aer se monteaza pe malul lacului, drept acoperis putandu-se utiliza o baterie de panouri solare!

Pentru reducerea zgomotului se pot alege diferite solutii tehnice, care mai de care mai ingenioase.

Trebuie tinut seama de acest aspect daca lacul se afla intr-o zona urbana.

Efectele insa se vad imediat!

Este cea mai eficienta metoda de aerare si recirculare apei intr-un lac!

Astfel de solutii tehnice se intalnesc in special in tarile calde din Nordul Africii si din Sudul Europei.

Eficienta sistemelor montate se vede mai ales in cantitatile sporite de peste din lacurile prevazute cu astfel de utilaje. In aceste lacuri de obicei legislatia impune ca pescuitul sa se desfasoare static, de pe mal, cu undita, o singura bucata si interzice utilizarea lansetelor si a altor sisteme ce presupun aruncarea momelii la distante mari.

Deoarece membrana ce acopera difuzorii este foarte fina si exista riscul sfasierii ei in cazul lansetelor acestea sunt rapid confiscate de autoritati.

Riscul imens pentru inotatori impune luarea unor masuri speciale!

Apa in amestec cu aerul injectat are caracteristici deosebite in ceea ce priveste flotabilitatea care scade extrem de mult.

Zona cu difuzori este un pericol nu doar pentru oameni dar si pentru ambarcatiuni asa ca se impun masuri drastice de evitare a zonei respective.

In tarile civilizate zona se imprejmuieste corespunzator iar sanctiunile pentru cei care vor sa braveze sunt drastice! Chiar foarte drastice!

Toate lacurile cu difuzori au panouri cu riscurile la care se expun indraznetii si amenzile corespunzatoare!

Lacurile prevazute cu difuzori nu intampina problema mortalitatii piscicole nici in cele mai calduroase perioade deoarece se meentine constanta valoarea oxigenului dizolvat.