Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Lacuri in pericol si anul acesta ca si anul trecut (5)

Lacuri in pericol si anul acesta ca si anul trecut (5)

767
0

Am ajuns acum la o metoda destul de interesanta dar care personal nu o agreez desi aceasta se practica in mai toate tarile ceva mai nordice si care s-au confruntat cu problema unor perioade scurte si extrem de calduroase.

Pompe montate pe plutitori

Dupa cum reiese si din titlu, pompe normale sunt montate pe diverse ansambluri de plutitori!

Am vazut chiar o varianta cu zeci de sticle de tip PET de 1,5L si 2L utlizate 🙂

Este probabil cea mai riscanta metoda din punctul de vedere al vietii acvatice.

Apa este absorbita de la capatul unui furtun lestat si scufundat in apa la 1,2 – 1,8m adancime si apoi este refulata printr-un stut gen fantana arteziana, unul sau mai multe, asigurandu-se astfel sioxigenarea apei prin cresterea suprafetei de contact cu aerul.

Evaporarea oarecum fortata ar favoriza si racirea apei cu cateva grade ceea ce ar creste teoretic si concentratia oxigenului dizolvat in apa respectiva!

Dar apa aceea se intoarce la suprafata apei unde este se inregistreaza cea mai ridicata valoare a temperaturii! Asadar pierde rapid oxigenul dizolvat…

Sincer nu cred insa ca metoda este la fel de eficienta ca cea cu difuzori montati pe fundul apei dar este cu mult mai spectaculoasa! Si asta conteaza enorm!

Primariile care platesc toata distractia au dat bani ca sa genereze tot acest circ si circul este rasplatit cel mai adesea prin voturi!

Uneori tot pe plutitori sunt montate chiar sisteme stroboscopice sau sisteme normale pentru jocuri de lumini vii si intens colorate, seara acestea creand adevarate ferii la suprafata apei, feerii care incanta privitorul.

Dar spectacolul e una si eficienta sistemului o cu totul alta mancare de … peste!

Asadar raman la ideea mea ca metoda aceasta este mult mai ineficienta si mai riscanta pentru pestii din lac care ar putea fi absorbiti in pompa dar … uneori, publicul plateste pentru spectacol si nu pentru eficienta! Si atata timp cat pestii nu mor totul e OK.