Acasă Eveniment istoric comememorativ Lansarea „Muzeului Virtual al Holocaustului Romilor” – Samudaripen de „Ziua națională de...

Lansarea „Muzeului Virtual al Holocaustului Romilor” – Samudaripen de „Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor”

Începând cu anul 2020, în România, ziua de 2 august este dedicată Memoriei și Reflecției, fiind desemnată prin Legea 124/2020 ca „Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor”, sprijinind inițiativa Parlamentului European, care, prin rezoluția de la 15 aprilie 2015, a decretat ziua de 2 august, drept, „Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor” .

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), anunță cu această ocazie, parteneriatul cu  Fundaţia Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă”, în cadrul proiectului „Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor”, inițiat și coordonat de fundație, și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Prin acest proiect se va crea primul Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor în România.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a face cunoscut trecutul istoric din timpul Holocaustului, iar realizarea acestui muzeu virtual sperăm să constituie o importantă sursă de informații pentru generația tinerilor romi, pentru istorici, cercetători, studenți, dar și pentru publicul larg. Printre activitățile proiectului se numără identificarea, selecția, cercetarea, transcrierea, traducerea și digitalizarea documentelor și imaginilor de arhivă. De asemenea, prin intermediul mărturiei supravieţuitorilor, muzeul virtual va prezenta deportarea romilor în Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Proiectul se derulează până la data de 15 noiembrie 2022, iar site-ul Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor, care prezintă informațiile în format bilingv (română-engleză) va fi lansat la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în data de 9 octombrie 2022, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului.

Parteneri culturali: Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Centrul Național al Cinematografiei, Biblioteca Central Universitară „Lucian Blaga” din Cluj, Muzeul Holocaustului din Transilvania, Romani Glinda (Suedia).

Secția Relații Publice și Marketing Cultural 
Website: www.mnir.ro

Notă. Genocidul romilor este unul dintre evenimentele istorice care nu trebuie uitate și care a afectat grav comunitatea romani de pe teritoriul țării noastreÎn urmă cu aproape opt decenii, la 2 august 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aproape 3.000 de prizonieri romi și-au pierdut viața în lagărul de exterminare nazist, Auschwitz-Birkenau. În total însă, aproximativ 500.000 de romi din întreaga Europă au avut parte de un sfârșit asemănător, exterminarea lor făcând parte dintr-un plan ce viza ,,purificarea rasială’’, ce mai târziu a primit numele de Holocaust.

Pentru a comemora membrii comunităților romani care au căzut victime acestui regim criminal, dar și pentru a-i omagia pe urmașii lor, Parlamentul European, prin rezoluția de la 15 aprilie 2015, a decretat ziua de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a Holocaustului  împotriva romilor.
Pentru că populațiile rome de pe teritoriul țării noastre au fost printre cele mai afectate, Parlamentul României, sprijinind inițiativa Parlamentului European, a adoptat Legea nr. 124 din 10 iulie 2020, care desemnează aceeași zi de 2 august ca Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor–Samudaripen (din limba romani, traducându-se ,,Genocidul romilor’’). Așa cum ziua de 27 ianuarie comemorează cele 6 milioane de vieți pierdute în urma Holocaustului, ziua de 2 august cheamă la conștientizare, la reflecție asupra crimelor împotriva umanității și asupra grelelor suferințe îndurate de sutele de mii de romi, considerați suboameni și vinovați pentru însăși viața lor.

Din păcate, Genocidul romilor a rămas, până astăzi, un subiect puțin cunoscut publicului larg, iar îngrijorător este că unele voci din societatea românească contestă această realitate istorică, precum și sclavia și asimilarea romilor. Toate aceste problematici sunt elemente centrale în istoria, identitatea și cultura comunităților rome, pentru protejarea și incluziunea cărora Guvernul României a elaborat o strategie pentru perioada 2022-2027, aprobată prin H.G. nr. 560/2022. Aceasta menționează expres și își propune soluționarea problematicii reconcilierii cu trecutul, specificând clar și fără echivoc: „Este nevoie de o dezbatere activă şi promovarea în societate şi în sistemul educaţional din România privind necesitatea cunoaşterii referitoare la: (i) Holocaustul care i-a avut ca victime pe evrei şi pe romi din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Ministerul Culturii, aflându-se printre instituțiile administrației publice centrale cu atribuții în implementarea și monitorizarea strategiei, prin conducerea și aparatul său tehnic, militează pentru combaterea discriminării și discursului incitator la ură, atitudinilor anti rome, șovinismului, xenofobiei și urii rasiale. Totodată, sprijină incluziunea minorității rome și invită la celebrarea ei, ca element esențial pentru caracterul multicultural al țării noastre.

Notă. A se vedea și celelate articolele asociate despre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

2 COMENTARII

  1. Bună ziua! Ma numesc Rodica Oniga, poeta. Eu corespupondam cu Nic Iliescu care înțeleg ca a murit. Trimiteam lui poeme. La rubrica Supliment cultural. Acum vreau sa anunț lansarea noului meu volum de versuri. Unde anume ? La ce adresa de e-mail?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.