Lansarea proiectului „Wallachia eHUB (WeH)”. Competitivi împreună Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu (președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH, Prorector USH, coordonator al proiectului Facilitate-AI din partea României)
Contractul de finanțare a fost semnat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.Valoarea totală a contractului este de 8.016.262,06 lei, din care valoare totală eligibilă 7.820.895,94 lei și valoare eligibilă nerambursabilă 7.820.895,94. Consorțiul are ca obiectiv armonizarea reciprocă a capacităţilor de a oferi servicii specializate sub formă de soluții digitale şi de interoperabilitate aplicând tehnologii avansate precum AI, securitate cibernetică, robotică, mobilitate, tehnologii de localizare (GIS), modelare digitală în construcții (BIM), Blockchain etc. Proiectul WeHva oferi o gamă de servicii de înaltă tehnologie care se concentrează pe inginerie logistică, agricultură de precizie, smart city, servicii cu dublă utilizare, urbanism și programe de formare privind conceptele cheie ale digitalizării etc.
Industriile planificate pentru a fi sprijinite, prin intermediul proiectului WeH, în următorii trei ani sunt: producție (mobilier, textile, structuri metalice și plastice, industria 4.0); industria agroalimentară; turism și patrimoniu (hoteluri, restaurante, bunuri de patrimoniu precum muzee, clădiri vechi, tour-operatori, antreprenori implicați în turismul rural și piețe de nișă combinând turism cu alimente ecologice de la producători locali); industria construcțiilor; energie, petrol și gaze; sănătate; mijloace de transport și autorități publice. Perioada de implementare a proiectului 14 decembrie 2023–31 decembrie 2025. Consorțiul are calitatea de Beneficiar al proiectului Wallachia eHUB-Digital Innovation (WeH),ID 101083410, Call Digital-2021-Edih-01. Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.
Conf. dr. Costin Lianu (Președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export). Președinte Asociaței Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015. Coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri. Autor al lucrării „Managementul Strategiilor de export la nivel național, regional și sectorial”, Editura Economică, București, 2010. Co-autor al lucrării „Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-2014, prin prisma relaţiilor comerciale bilaterale şi regionale ale Uniunii Europene”, Insitutul European Român, 2012. Titular de curs universitar „International Market Access Strategies & Branding” Unesco Chair, 2008-2021). Coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH.
Nota redacției.Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (POCIDIF) este un proiect ce urmărește, la modul general, creșterea competitivității societății prin intermediul noilor tehnolgii, și mai ales prin digitalizare. Programul operaționalPOCIDIF este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și a pornit din consultări publice cu tema O Europă mai inteligentă. Cele trei obiective specifice sunt dezvoltarea capacității de cercetare-inovare și adoptarea tehnologiilor avansate, îmbunătățirea conectivității digitale și dezvoltarea competențelor pentru specializare inteligentă, tranziție industrială și antreprenoriat. De la începerea programului, în 2019, România se clasifica pe ultimul loc în clasamentele europene, fiind considerată drept o țară cu un sector inovator modest și o participare modestă la programele europene. Din acest motiv, programul își propune creșterea capacității organizațiilor românești de cercetare de a se integra în Spațiul European de cercetare,dar și participarea la programe europene și implicarea transnațională. Pe lângă acestea, este necesară o colaborare a centrelor de cercetare cu mediul de afaceri, ca și trecerea la ideea de piață. Instituțiile și întreprinderile mari vor trebui să se integreze sistemului național CDI (cercetare, dezvoltare și inovare), iar institutele de învățământ superior trebuie să consolideze capacitatea de cercetare și inovare pentru a asigura trecerea rezultatului cercetării în piață. Cercetare în educație și cultură trebuie, conform obiectivelor POCIDIF sunt și digitalizarea relațiilor dintre guvern și cetățeni, operaționalizarea serviciilor publice, ca și creșterea utilizării instrumentelor fianciare. Bugetul total este de 2,1 Md€.
Proiectul HUB-ul antreprenorial vizează crearea unui cadru instituțional și a unei capacități de implementare pentru a aborda provocările structurale cu care se confruntă start-up, scale-up și facilitatorii/susținătorii inovației și antreprenorialului, prin intermediul unui HUB dedicat susținerii ecosistemului antreprenorial. Activități de tipul: identificare/promovare nevoi specifice dezvoltare start-up, inclusiv finanțare seed și scale-up, pilotare și testare noi intervenții pentru start-up și ecosistemul antreprenorial, facilitare comunicare sistematică și schimb de bune practici între actorii ecosistemului, proiectare, gestionare, coordonare pachete de servicii pentru incubare, accelerare si scalare start-up oferite de structurile suport, sprijin pentru proiectarea/gestionarea programelor de finanțare dedicate start-up și ecosistem antreprenorial, stabilirea unei abordări sistematice pentru colectarea și analiza datelor privind antreprenoriatul, inclusiv pentru a genera dovezi privind eficiența și eficacitatea a politicilor publice și a programării care sprijină startup și dezvoltarea ecosistemelor, dezvoltarea infrastructurii HUB, organizarea, managementul si promovare activităților acestuia.
[…] Lansarea proiectului „Wallachia eHUB (WeH)”. Competitivi împreună Corespondență de la Conf. … […]
[…] Lansarea proiectului „Wallachia eHUB (WeH)”. Competitivi împreună Corespondență de la Conf. … […]
[…] Lansarea proiectului „Wallachia eHUB (WeH)”. Competitivi împreună Corespondență de la Conf. … […]