Acasă IT-Tehnologia informației cu aplicații în economie Lansarea proiectului „Wallachia eHUB (WeH)”. Competitivi împreună Corespondență de la Conf. dr....

Lansarea proiectului „Wallachia eHUB (WeH)”. Competitivi împreună Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu (președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH, Prorector USH, coordonator al proiectului Facilitate-AI din partea României)

Universitatea Spiru Haret, în calitate de Beneficiar-Coordonator al Consorțiului format din 16 parteneri după cum urmează: Universitatea Spiru Haret, Danube Engineering Hub, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti, Heveco–Consultant, unbox management solutions srl, Audit Srl, Cluster TEC- Technology enabled construction, Greentronics,  APTE (Association for Promoting Electronics Technology), Beia Consult International, Bucharest Promo Robots, Omega Trust-Audit si Consultanta, Integrisoft Solutions, Kognitive manufacturing tech, Petal–utilaje petroliere si metalurgice și InPulse Partners, a demarat proiectul „Wallachia eHUB (WEH)”, cod SMIS 161799, finanțat prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, Axa prioritară Digitalizare în administrația publică centrală și mediul de afaceri, Operațiunea Acțiunea 2.4 Digitalizarea IMM-urilor realizată prin Hub-uri de Inovare Digitală Europene din România (EDIH).

Contractul de finanțare a fost semnat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027. Valoarea totală a contractului este de 8.016.262,06 lei, din care valoare totală eligibilă 7.820.895,94 lei și valoare eligibilă nerambursabilă 7.820.895,94. Consorțiul  are ca obiectiv armonizarea reciprocă a capacităţilor de a oferi servicii specializate sub formă de soluții digitale şi de interoperabilitate aplicând tehnologii avansate precum AI, securitate cibernetică, robotică, mobilitate, tehnologii de localizare (GIS), modelare digitală în construcții (BIM), Blockchain etc. Proiectul WeH va oferi o gamă de servicii de înaltă tehnologie care se concentrează pe inginerie logistică, agricultură de precizie, smart city, servicii cu dublă utilizare, urbanism și programe de formare privind conceptele cheie ale digitalizării etc.

Industriile planificate pentru a fi sprijinite, prin intermediul proiectului WeH, în următorii trei ani sunt: producție (mobilier, textile, structuri metalice și plastice, industria 4.0); industria agroalimentară; turism și patrimoniu (hoteluri, restaurante, bunuri de patrimoniu precum muzee, clădiri vechi, tour-operatori, antreprenori implicați în turismul rural și piețe de nișă combinând turism cu alimente ecologice de la producători locali); industria construcțiilor; energie, petrol și gaze; sănătate; mijloace de transport și autorități publice. Perioada de implementare a proiectului 14 decembrie 2023–31 decembrie 2025. Consorțiul are calitatea de Beneficiar al proiectului Wallachia eHUB-Digital Innovation (WeH), ID 101083410, Call Digital-2021-Edih-01. Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.

Conf. dr. Costin Lianu (Președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export). Președinte Asociaței Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015. Coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri. Autor al lucrării „Managementul Strategiilor de export la nivel național, regional și sectorial”, Editura Economică, București, 2010. Co-autor al lucrării „Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-2014, prin prisma relaţiilor comerciale bilaterale şi regionale ale Uniunii Europene”, Insitutul European Român, 2012. Titular de curs universitar „International Market Access Strategies & Branding” Unesco Chair, 2008-2021).  Coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH.

Universitatea Spiru Haret și Inter-Bio desfășoară în prezent mai multe proiecte cu finanțare europeană în programele Horizon Europe, Digital European Program și COSME (Europe’s programme for small and medium-sized enterprises) dedicate fermierilor și procesatorilor în regim ecologic și agro-ecologic (OrganicTarget4Eu, Agroecology-Transect, WeH si Prosme-EEN) fiind printre cele mai dedicate centre academice și de cercetare din țară în acest domeniu. În plus, Universitatea Spiru Haret sprijină concomitent mișcarea One Health, o singura sănătate, fiind membră activă a asociației cu același nume precum și al clusterului AngioNET dedicat zonei medicale.

Nota redacției. Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (POCIDIF) este un proiect ce urmărește, la modul general, creșterea competitivității societății prin intermediul noilor tehnolgii, și mai ales prin digitalizare. Programul operațional POCIDIF este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și a pornit din consultări publice cu tema O Europă mai inteligentă. Cele trei obiective specifice sunt dezvoltarea capacității de cercetare-inovare și adoptarea tehnologiilor avansate, îmbunătățirea conectivității digitale și dezvoltarea competențelor pentru specializare inteligentă, tranziție industrială și antreprenoriat. De la începerea programului, în 2019, România se clasifica pe ultimul loc în clasamentele europene, fiind considerată drept o țară cu un sector inovator modest și o participare modestă la programele europene. Din acest motiv, programul își propune creșterea capacității organizațiilor românești de cercetare de a se integra în Spațiul European de cercetare, dar și participarea la programe europene și implicarea transnațională. Pe lângă acestea, este necesară o colaborare a centrelor de cercetare cu mediul de afaceri, ca și trecerea la ideea de piață. Instituțiile și întreprinderile mari vor trebui să se integreze sistemului național CDI (cercetare, dezvoltare și inovare), iar institutele de învățământ superior trebuie să consolideze capacitatea de cercetare și inovare pentru a asigura trecerea rezultatului cercetării în piață. Cercetare în educație și cultură trebuie, conform obiectivelor POCIDIF sunt și digitalizarea relațiilor dintre guvern și cetățeni, operaționalizarea serviciilor publice, ca și creșterea utilizării instrumentelor fianciare. Bugetul total este de 2,1 Md€.

Proiectul HUB-ul antreprenorial vizează crearea unui cadru instituțional și a unei capacități de implementare pentru a aborda provocările structurale cu care se confruntă start-up, scale-up și facilitatorii/susținătorii inovației și antreprenorialului, prin intermediul unui HUB dedicat susținerii ecosistemului antreprenorial.
Activități de tipul: identificare/promovare nevoi specifice dezvoltare start-up, inclusiv finanțare seed și scale-up, pilotare și testare noi intervenții pentru start-up și ecosistemul antreprenorial, facilitare comunicare sistematică și schimb de bune practici între actorii ecosistemului, proiectare, gestionare, coordonare pachete de servicii pentru incubare, accelerare si scalare start-up oferite de structurile suport, sprijin pentru proiectarea/gestionarea programelor de finanțare dedicate start-up și ecosistem antreprenorial, stabilirea unei abordări sistematice pentru colectarea și analiza datelor privind antreprenoriatul, inclusiv pentru a genera dovezi privind eficiența și eficacitatea a politicilor publice și a programării care sprijină startup și dezvoltarea ecosistemelor, dezvoltarea infrastructurii HUB, organizarea, managementul si promovare activităților acestuia.

Acțiunea dedicată EDIH are ca obiectiv să impulsioneze în mod decisiv digitalizarea economiei naționale, în special a IMM-urilor , care conform statisticilor prezentate în raportul DESI se află printre cele mai puțin digitalizate la nivel european aproape pe toate dimensiunile transformării digitale în întreprinderi. Astfel, EDIH provenind din huburi, clustere sau alte tipuri de asocieri, vor primi finanțare din Programul Europa Digitala (PED) pentru realizarea planurilor lor de acțiune. Planurile de acțiune cuprind în fapt diferite programe și proiecte puse la dispoziția întreprinderilor care doresc să înțeleagă cum pot digitaliza funcționarea. EDIH vor fi sprijinite în sinergie cu PED, care va finanța 50 % din costurile eligibile. Prin POCIDIF se vor finanța aceleași costuri eligibile aprobate în cadrul DEP.

Articole asociate

Cum se va preda „Inteligența Artificială (IA)”? Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu (președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH, Prorector USH, coordonator al proiectului  Facilitate-AI din partea României)

Domeniul în care AI (Artificial Intelligence) nu poate (încă) substitui „Inteligența naturală” (umană).

„Între locomotivă şi IA (Inteligența Artificială)”. Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

„AI sau A nu I?”, Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Nota redacției

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Din Pomerania de Vest la Lună – O rememorare printre ruine (Corespondenţă de la Axel Riwe din Anklam – Germania)

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Conferința națională a detectivilor din România. Forum de consultări și dezbateri privind necesitatea modificării Legii 329/2003 privind activitatea detectivilor privați (particulari). Gala „Sfântul Nicolae” 2023 (Ediția a 17-a)

In memoriam Profesorul – sociolog Ion Iordăchel. „Civitas Innocentiae” în „Lumea 2” a marelui intelectual Grid Modorcea, (neo)Comunismul, Libertatea „sub sechestru electronic” cu ajutorul sistemelor de navigație prin sateliți în cadrul structurilor inter-, pluri și transdidciplinare ale Noii Ordini mondiale. „Societatea ordonată” și cuantificarea stărilor psihice și psihologice ale „omului – matrice („atom – social”, „robot – uman”)

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal (Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București (Lucrarea „Sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra