Acasă Supliment Cultural Lecție de istorie la Biertan – cetate medievală țărănească din Transilvania, înscrisă...

Lecție de istorie la Biertan – cetate medievală țărănească din Transilvania, înscrisă în patrimoniul UNESCO

25
0

 

Pe o colină în mijlocului satului Biertan din apropierea Sibiului, un sat săsesc de o frumusețe rară, înconjurat de un peisaj mirific, se află una dintre cele mai impozante biserici fortificate. Biertanul face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal fiind cuprins în cele „Două Scaune” (Mediaș și Șeica) în Diploma Andreeană (Andreaneum) din 1224. Localitatea Biertan este atestată documentar în 1283 într-un document alături de Mediaș și Moșna, toate trei localitățile aflate într-o competiție acerbă pentru obținerea centrului administrativ al celor „Două Scaune”. Astfel, fiecare din cele trei localități încerca să-și mărească renumele printr-o construcție sacră mai impunătoare și ornamentală.

Timp de 300 de ani, Biertanul a fost sediul episcopatului săsesc, aceasta favorizând construirea uneia dintre cele mai puternice cetăți țărănești din Transilvania, în jurul bisericii fortificate. În 172, preotul Lucas Unglerus (din Biertan) este ales intendent suprem al comunității evanghelice din Transilvania, localitatea câștigând în importanță spiritual – religioasă ceea ce pierduse în plan administrativ în defavoarea Mediașului. În 1704 cetatea, deși foarte puternică, a fost luată prin surprindere de curuți, și devastată de aceștia; în timpul ocupației curuților, aceștia au furat vasele prețioase de cult, documente inestimabile și au violat criptele episcopilor în căutare de tezaure.

Biserica fortificată (Corespondență de la Grid Modorcea, scriitor, Dr. în Arte)

Mii de turiști au poposit de-a lungul timpului în satul Biertan, încrememit parcă în timp, cu străduțe pavate cu piatră și arcade medievale. Așezarea este atestată la 1283, și ca orice așezare săsească avea o organizare specifică, cu case dispuse în jurul unei piețe centrale și o biserică-cetate în mijloc. În inima satului Biertan, înconjurată de fortifacații, se înalță o biserică impunătoare, construită într-un stil arhitectural gotic, cu influențe renascentiste, cu o vechime de cinci sute de ani.

Biserica, construită de meșteri de laBietan-  Nurenberg și Viena între anii 1490-1520, se remarcă prin mai multe aspecte cu carcter de unicitate. Ușa sacristiei – premiată la Expoziția Mondială de la Paris din 1910, este unică în Europa, datorită sistemului de închidere în 19 puncte de jur împrejur. Este un exemplar foarte frumos din stejar, făurită cu migală și îndemânare. Altarul poliptic – unic în Transilvania datorită bogăției picturale, cuprinde 28 de scene biblice din viața lui Iisus și a Mariei și diferie picturi cu sfinți. Câteva dintre ele sunt copii realizate după picturile altarului Schittenstift din Viena.

Închisoarea matrimonială – denumită așa pentru că acolo erau „închise” cuplurile care-și anunțau intenția de divorț și care de regulă renunțau la despărțire, după ce conviețuiau o perioadă în cămăruța care era dotată cu un singur pat, o singură masă, un singur scaun și o singură lingură. Amvonul – construit de Ulrich din Brasov, este o piesa deosebit de valoroasă, fiind cioplit dintr-o singura bucată de piatră. Formele în relief reprezintă scene biblice: răstignirea, Grădina Ghetsemani, profeția lui Simon. Capacul amvonului, din lemn, a fost realizat în anul 1754.

Orga – impunatoare ca dimensiune, a fost construita în anul 1869, de către Karl Hesse din Viena. Are 1290 de tuburi, 25 de registri, pedalier și 2 claviaturi. Toate acestea sunt numai căteva dintre lucrurile care ar trebui să nască curiozități și dorința de a vizita acest minunat loc ancestral, încărcat de istorie, cultural și spiritual.

Sursa: Imperial Transilvania

Notă. Completările din text, hyperlinkurile și imaginile video aparțin redacției.

Articolul precedentKatalin Karikó, americanca de origine ungară care a făcut posibilă tehnica ARN mesager a vaccinului anti-Covid
Articolul următorDe ce  a devenit  cuvântul „stânga” un blestem? (Corespondență de la Dr. Sofia Gelman – Kiss, muzicolog, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel – Netania)
Matematician şi fizician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.