Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Linux Mint 17.3 – Noul meu … WINDOWS!

Linux Mint 17.3 – Noul meu … WINDOWS!

Una dintre cele mai populare distribuții de GNU/Linux tocmai a ajuns la ediția nr. 17.3. Linux Mint a devenit o alternativă pentru toți cei care satui de “binefacerile” MS in materie de patch-uri de siguranta, stabilitate si … BSOD’s au renunțat definitiv la Windows și beneficiază acum de un sistem de operare extrem de facil, intuitiv și cu caracteristici noi care în mod cert ușurează experiența utilizatorului.

Numele de cod “Rosa”, distributia Linux Mint 17.3 vine la pachet acum cu două interfete grafice moderne, Cinnamon (recomandat) și MATE. Cinnamon are o interfață grafică moderna care rulează atât pe configurațiile vechi, cât și pe cele moderne, iar MATE este recomandat mai ales pentru utilizatorii care se incapataneaza sa utilizeze interfata mai veche dar si mai facila, calculatoarele care au o configurație mai veche fiind, datorită consumului redus de resurse, net avantajate.

Instalarea

Operațiunea de instalare / actualizare a sistemului de operare este extrem de simplă, durand doar 20 de minute, însă trebuie să se îndeplinească câteva cerințe minime pentru buna funcționare a acestuia și anume:

 • conexiune la internet;
 • minim 512 MB de RAM;
 • minim 9 GB liberi pe disc;
 • o placă video cu o rezoluție de minim 800*600.

De reținut că imaginea (iso) sistemului de operare pentru ambele variante depășește cu putin 1.4 GB, de aceea recomand folosirea unui stick de minim 2GB (utilizati LinuxLive USB Creator pentru transferul informatiei si obtinerea unui USB bootabil/LIVE) sau a unui DVD – RW atunci când se testează sau se instalează sistemul (pentru rescriere daca nu va place versiunea).

Pentru a face upgrade de la versiunea anterioara Beta, se lansează pur și simplu in executie Update Manager și se instalează nivelul 1 de actualizare disponibil. Pentru cei care doresc să își facă update de la versiunile mai vechi ale Linux Mint (17.0, 17.1 sau 17.2), veți fi înștiințați că s-a lansat o nouă versiune de Update Manager pentru dumneavoastră.

Funcționalități

 • Pe lângă securitatea extrema (activati firewall-ul si configurati corect IP Tables) și rezolvarea tuturor problemelor legate de stabilitatea sistemului, Codename Rosa vine si cu noi funcționalități pe partea de interfață a utilizatorului. Utilizatorul poate astfel rapid comuta acum între ferestre, operatiunea decurgand cu o deosebita ușurință: Marco, Metacity, Xfwm4, Openbox, Compiz și Compton. În plus a aparut o nouă secțiune pentru ajutor (Help), sectiune care a fost special adăugată pentru a explica diversele concepte legate de windows managers.
 • Opțiunea Software Sources – Noua variantă Linux Mint introduce arhivele software care sunt duplicate pe mai multe servere.
 • Update Manager – Această opțiune avertizează utilizatorul dacă nu sunt updatate programele sau dacă apar probleme cum ar fi sistem corupt și ia totodata cele mai eficiente măsuri în sensul repararii acestuia.
 • Driver Manager este mai compact decat in versiunea anterioara și prezintă si statusul driverelor și al erorilor de instalare in caz că acestea apar. În plus, această variantă permite sortarea driverelor după status și indică totodata dacă acestea sunt sau nu variante open source.
 • Redarea multimedia – Redarea sunetului și îmbunătățirea experientei grafic-vizuale sunt două aspecte importante la care s-a lucrat extrem de mult si se vede. Totodată, sunt incluse acum și mai multe colecții foto pentru o experienta background de exceptie.
 • Libre Office – Ediția de față se bucură acum de ultima varianta, cea cu numărul 5 Libre Office, unul din cele mai de succes proiecte ale comunitatii open source si principalul competitor am M$ Office.
 • Aplicații suplimentare – Linux Mint vine evident și cu o gamă extrem de variată de aplicații suplimentare (Skype, TeamViewer, GIMP) prin care puteți realiza diverse activități și care sunt grupate pe categorii prin intermediul Magazinului de aplicații Linux Mint.

Cei care doresc să testeze Linux Mint 17.3, îl pot descărca aici.

Pentru cei ce poseda device-uri cu tehnologia Optimus de la nVidia, tehnologie care a “mancat” la propriu sufletul celor ce au achizitionat laptop-uri sau notebook-uri cu aceasta optiune HW, le pot spune ca “cosmarul” s-a incheiat. Driverele, chiar si cele open source au rezolvat definitiv aceasta problema, inca de acum 3 ani, utilizatorii Linux Mint fiind printre singurii care au beneficiat de un suport extraordinar din partea echipei de entuziasti care a stat la baza acestei distributii.

***

Cu asta pot spune cu mana pe inima ca experienta cu M$(hit) s-a terminat definitiv, asta desi am achizitionat legal n licente de-a lungul anilor. Dezamagirea produsa de versiunile lansate dupa ver. 7 si erorile constante ale actualizarilor m-au exasperat, cel putin in ultimii 2 ani, nu de putine ori pierzandu-mi munca datorita coruperilor de sistem rezultate in urma.