Acasă Expoziții cultural-artistice „Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asociației de artă contemporană...

„Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile asociației de artă contemporană franceză Soleil de l’Est‟ (aflată sub președinția operatorului cultural franco – român Michel Gavaza, promotor al artei vizuale din Europa de Est)

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed.
That’s our main and only purpose!
Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

„Arta, pentru a fi cunoscută trebuie să circule”. Eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, din nou în România

În perioada 5 aprilie–20 mai 2024, ICR Stockholm găzduiește expoziția „Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l’Est‟ care include 100 de tablouri semnate de pictori români contemporani. Proiectul face parte din programul cultural propus de ICR Stockholm în cadrul Nopții Culturale ale orașului Stockholm care va avea loc pe 20 aprilie 2024.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, pe 5 aprilie, începând cu ora 18h00, în galeria ICR Stockholm. Evenimentul, curatoriat de Michel Gavaza, va include o prezentare de tablouri de pictură contemporană, o conferinţă despre arta românească recentă și proiecții cu reportaje realizate în timpul rezidenților artiștilor români în Franța. „Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l’Est‟ este cea mai mare expoziție de pictură românească pe care Asociaţia Soleil de l’Est o organizează în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), cuprinzând 100 de tablouri, semnate de 30 de pictori români contemporani. Printre tablourile expuse în galeria ICR Stockholm se vor număra lucrări semnate de pictori cunoscuți din România-printre care Petre Achițenie, Gheorghe I. Anghel, Constantin Blendea, Dan Cioca, Emil Ciocoiu, Sorin Ilfoveanu, Suzana Fântânariu, Ion Grigore, Dan Hatmanu, Ștefan Pelmuș, Ion Sălișteanu, Corneliu Vasilescu și Petre Velicu-sau din Suedia-Ligia Podorean-Ekström și Constantiu Mara.

Relevanța acestui eveniment este dată de faptul că lucrările ce vor fi expuse în Suedia au fost create în Franța de cei 30 de pictori români expozanți la Stockholm, sub influența impresiilor și a emoțiilor pe care le-au trăit cu ocazia participării la rezidențele (taberele) de artiști conduse de Soleil de l’Est, prin cunoașterea aprofundată a patrimoniului francez de pe Valea Loarei, cu celebrele castele, și din Midi, la Collioure, leagăn și capitală mondială a fauvismului.‟ (…) Asociația culturală Soleil de l’Est, creată în 1994 în Franța, de un grup de cunoscători si promotori ai artelor din Europa de Est, are ca misiune principală promovarea creației picturale contemporane din România în UE. Expoziția de la ICR Stockholm are o deosebită importanță prin faptul că prezintă atenției publicului suedez o selecție de lucrări realizate de prestigioși pictori contemporani români‟,a declarat curatorul Michel Gavaza.

Expoziția „Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l’Est‟ va fi deschisă, în galeria ICR Stockholm, în perioada 5 aprilie-20 mai 2024, făcând parte și din programul cultural propus de această instituție în cadrul Nopții Culturale a orașului Stockholm în data de 20 aprilie.

Pictori români în Franța – Salonul artiștilor asociației franceze „Soleil de l’Est”/Peintres roumains en France – Le salon des artistes de l’association française „Soleil de l’Est” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Notă. Asociația culturală internațională „Soleil de l’Est” a fost creată în anul 1994 de operatorul cultural, colectionar si promotor al artelor românești,  Michel Gavaza, stabilit în Franța din 1987. Asociația „Soleil de l’Est” a organizat, împreună cu parteneri, 170 de expoziții în cei 30 ani de activitate și a editat 20 de cărți și cataloage de artă, printre care prestigioasele Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est, publicate în două volume, și Soleil de l’Est-vingt ans d’activité. Lucrările ce vor fi expuse la ICR Stockholm sunt reproduse și în albumul Presences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est, publicat la Editura ICR, în anul 2013. Pictorii expuși la Stockholm, în perioada 5 aprilie-20 mai 2024, sunt: Petre Achițenie, Gheorghe I. Anghel, Constantin Blendea, Nicolae Blei, Ilie Boca, Dan Cioca, Emil Ciocoiu, Daniel Crăciun, Augustin Costinescu,  Horea Cucerzan, Gabriela Culic, Radu Daranga, Vasile Diviza, Corneliu Drăgan-Târgoviște, Suzana Fântânariu, Dan Hatmanu, Nicolae Iorga, Ion Grigore, Waldemar Mattis-Teutsch, Lisandru Neamțu, Sorin Ilfoveanu, Ligia Podorean-Ekström, Constanțiu Mara, Romul Nuțiu, Christian Paraschiv, Ștefan Pelmuș, Ciprian Radovan, Ion Sălișteanu, Vasile Tolan, Corneliu Vasilescu, Petre Velicu, Teodor Vescu.

Articole asociate

Noutăți de la „Soleil de l’Est”, din Franța (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral – părțile 1, 2 & 3). „Fenomenul Hărman” implementat prin tabere de vară de către colecționarul brașovean Nicolae – Ioan Vrâncean

Asociația culturală franco – română „Soleil de l’Est”, deschide Salonul pictorilor români aderenți, la Palatul Parlamentului din București (Corespondență de la Michel Gavaza – prședintele asociației „Soleil de l’Est” din Franța)

Expoziția Asociației franceze „Soleil de l’Est” (aflată sub președinția lui Michel Gavaza) la Palatul Parlamentului

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Le dossier criminel Matthieu Moulinas. Étude de la criminalité sexuelle juvénile (par le biais des MASS – Mathématiques Appliques). Dosarul criminal Matthieu Moulinas (criminal sexual minor recidivist, condamnat la închisoare pe viață). Subiect de teză de doctorat – Studiul criminalității sexuale juvenile cu ajutorul MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale – Sistemele complexe, Fornale și Fractali – prof. univ. dr. Thomas CSINTA, jurnalist de investigații criminale, atașat de presă al OADO – Națiunile Unite, detașat permanent la Curțile cu Jurați ale Tribunalelor Judiciare franceze)

Mesajul politic al G-ralului de armată, profesor universitar Mircea Chelaru (deputat AUR al județului Argeș) câtre națiunea Română

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

„Art Basel Miami” – Săptămâna Artei în Miami (Corespondență de la artista vizuală Paula Craioveanu – „regina amazoanelor plasticii românești” din Miami – Florida, SUA)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Blaga și „gândirea evreiască”

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (Die Geschichte der rumänischen Lyrik) de la începuturi și până astăzi, a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

4 COMENTARII