Acasă Conferințe - Seminarii - Dezbateri - Simpozioane În direct (pentru Jurnalul Bucureștiului – cu Geo Scripcariu de la RadioPunctLondra)...

În direct (pentru Jurnalul Bucureștiului – cu Geo Scripcariu de la RadioPunctLondra) de la Masa rotundă pentru afaceri și investiții „The Economist România” (Economist Impact Romania Business & Investment Roundtable – March 28th & 29th 2022)

Preşedintele Klaus Iohannis îl primeşte pe comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni la Palatul Cotroceni. Comisarul european Gentiloni, responsabil pentru economie, va efectua o vizită la Bucureşti în perioada 28 – 29 martie. Pe lângă întrevederea cu Klaus Iohannis, înaltul oficial european se va întâlni cu Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputatilor, cu Adrian Câciu, ministrul finanțelor, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Dan Vîlceanu, ministrul fondurilor europene, şi cu Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. În cadrul vizitei sale, comisarul va participa și la Conferința The Economist Romania Business & Investment Roundtable. Vizita se va axa pe discuţii cu privire la perspectivele economice, precum și cu privire la situația din România la o lună de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Masa rotundă pentru afaceri și investiții Economist România va oferi perspective proaspete, solide și orientate spre acțiune printr-o conversație aprofundată cu factorii de decizie internaționali cheie la reuniunea hibridă din acest an de la București. În timp ce omenirea duce încă o luptă dificilă împotriva covid-19, recenta invazie rusă în Ucraina a remodelat peisajul geopolitic cu implicații semnificative pentru mediul social și politic global. Amenințările la adresa păcii și stabilității globale sunt în prim-plan, iar guvernele, instituțiile, mediul de afaceri și societatea civilă trebuie să abordeze această provocare pentru a minimiza implicațiile potențial devastatoare.

Pe plan economic, facilitatea pentru redresare și reziliență, în valoare de 672,5 Md€, va ajuta statele membre ale UE să abordeze impactul economic și social al pandemiei și al tulburărilor geopolitice, asigurându-se totodată că economiile lor realizează tranzițiile verzi și digitale pentru a deveni mai durabile și mai rezistente. România, cu poziția sa geostrategică unică la răscrucea Europei, are un rol vital și poate contribui semnificativ la solidaritatea Europei.  În cadrul meseiu rotunde vor fi abordate printre altele urmatoarele subiecte importante:

● Implicații pentru Europa post-covid în mijlocul tulburărilor politice: ce urmează?
● Cum modelează actuala revoltă geopolitică din regiune peisajul economic?
● Accelerarea digitalizării: închiderea decalajului digital
● Securitatea energetică în vremuri de amenințări geopolitice agravante

Paolo Gentiloni Silveri (n. 22 noiembrie 1954) este un politician italian al Partidului Democrat (PD). A fost prim-ministru al Italiei din 12 decembrie 2016 până la 1 iunie 2018. De la 1 decembrie 2019, este comisar pentru afaceri economice și monetare și comisar pentru impozitare și uniunea vamală în Comisia von der Leyen. Paolo Gentiloni  a fost ministru al Comunicațiilor din 2006 până în 2008 și ministru al Afacerilor Externe al Italiei din 2014 până în 2016. Din martie 2019 până în februarie 2020 a fost președinte onorific al PD. El provine din familia nobiliară italiană a conților Gentiloni Silveri, nobili de Filottrano, Cingoli și Macerata, din Tolentino în provincia Macerata din regiunea centrală italiană Marche. Adiacent Bazilicii San Nicola, sediul familiei din secolul al XIII-lea a fost avariat de cutremurele din 2016. Unul dintre strămoșii săi a fost Vincenzo Ottorino Gentiloni, care în 1913 a deschis calea catolicismului politic în Parlamentul italian cu așa-numitul Pact („Patto”) Gentiloni. În 2015, Paolo Gentiloni care a primit cetățenia de onoare a orașului Tolentino, este căsătorit cu arhitecta Emanuela Di Mauro din 1988. Cuplul nu are copii.

Gentiloni a urmat o școală Montessori și a avut o educație catolică cu catehista Agnese Moro, fiica lui Aldo Moro. A absolvit Liceo Torquato Tasso din Roma, care era frecventat în principal de copii din familii din clasa de mijloc, a avut un corp studențesc extrem de politizat din 1968 și a produs mulți politicieni de seamă. Apoi a absolvit o diplomă în științe politice la Universitatea din La Sapienza. Gentiloni este un exponent al mișcării ’68. Ca student a fost implicat în Movimento Studentesco de stânga în jurul lui Mario Capanna. Apoi, în 1976, el a fost unul dintre fondatorii Maoist Movimento Lavoratori per il Socialismo (MLpS), al cărui președinte regional a și fost în regiunea Lazio. MLpS a continuat în 1981 în Partito di Unità Proletaria per il Comunismo (PdUP), la fel de stânga, pentru care Gentiloni a lucrat în politica locală. De asemenea, a scris pentru revista de stânga Pace e Guerra. Apoi s-a transformat sub influența lui Chicco Testasto în mișcarea ecologistă. Din 1984 până în 1993 a condus La nuova ecologia („Noua protecție a mediului”), revista lunară a organizației italiene de protecție a mediului Legambiente. Din 1990 Gentiloni a lucrat ca jurnalist profesionist pentru revista săptămânală L’Espresso.

La începutul anilor 1990 a fost apropiat de Francesco Rutelli, pe atunci coordonator național al Verzilor Italieni (Federazione dei Verdi), și, prin urmare, s-a numărat printre „Băieții (lui) Rutelli” alături de Roberto Giachetti. A fost purtătorul de cuvânt al lui Rutelli în campania electorală din 1993 pentru primăria Romei. După victoria sa electorală, a devenit purtător de cuvânt de presă și redactor de discursuri pentru primar, ulterior consilier pentru turism și pentru organizarea „Anului Sfânt” 2000. La fel ca Rutelli, Gentiloni a fost unul dintre cofondatorii partidul liberal I Democratici în 1999.

Pe lista La Margherita condusă de Rutelli, a fost ales în Camera Deputaților la alegerile generale din 2001, la care este membru de atunci. În 2002 a co-fondat partidul Democrazia è Libertà-La Margherita, în care democrații au fuzionat cu PPI Creștin Democrat. În Parlament, Gentiloni a făcut parte din Comitetul pentru comunicații, poște și transport și în Comitetul Public Broadcasting Authority (Rai). De asemenea, a condus Rai din 2005 până în 2006. Din 2006 până în 2008 a fost ministru al comunicațiilor în cabinetul Prodi II.

În 2007, La Margherita a fuzionat cu Partidul Democrat (PD) de centru-stânga, al cărui membru al comitetului fondator a fost Gentiloni. Spre deosebire de fostul său mentor Rutelli, Gentiloni a rămas în PD chiar și după ce Pier Luigi Bersani (din aripa stângă) a fost ales lider de partid în 2009. În cadrul partidului, Gentiloni este asociat aripii de centru, creștin-social AreaDem , care este condus de Dario Franceschini.  A fost și unul dintre susținătorii lui Matteo Renzi, care a fost ales lider de partid la sfârșitul anului 2013.

Gentiloni a ocupat funcția de ministru de externe în cabinetul Renzi din octombrie 2014 până în decembrie 2016, succedându-o pe Federica Mogherini, care fusese numită șefa politicii externe a UE. Pe 11 decembrie 2016, la șase zile după demisia lui Matteo Renzi, președintele Sergio Mattarella l-a instruit lui Gentiloni să formeze un guvern. El a condus un cabinet de coaliție de centru format din PD, Nuovo Centrodestra (NCD) și partide mai mici. La alegerile generale din 2018, a fost reales în Camera Reprezentanților ca candidat direct în circumscripția Roma I. Cu toate acestea, din moment ce PD a pierdut total alegerile, el i-a predat frâiele guvernului lui Giuseppe Conte la 1 iunie 2018 .

La 17 martie 2019, congresul de partid al PD l-a ales pe Gentiloni ca președinte. El este președintele onorific al partidului, dar conducerea de zi cu zi este deținută în mod tradițional de secretarul, în prezent Nicola Zingaretti. Guvernul recent format Conte II din PD și Movimento 5 Stelle (Mișcarea Cinci Stele) l-a nominalizat pe Gentiloni în funcția de comisar al UE italian la începutul lunii septembrie 2019. El a preluat responsabilitatea pentru economie și monedă, inclusiv taxe și uniunea vamală, în cadrul Comisiei von der Leyen. El ar dori să schimbe fundamental Pactul de stabilitate al UE în loc să suspende în mod repetat criteriile de la Maastricht prevăzute în acesta, de la caz la caz.

Geo Scripcariu, RadioPunctLondra

The Economist Group

The information in this e-mail is confidential and may be legally privileged. This e-mail is intended solely for the addressee and access to it by anyone else is unauthorized. If you have received this communication in error, please send it immediately to the original sender, then delete the e-mail and destroy any copies of it. If you are not the intended recipient, any disclosure, copying, distribution or any action taken or omitted to be taken in reliance on it, is prohibited and may be unlawful. Hazlis & Rivas cannot guarantee that e-mail communication is secure or error-free, as information could be intercepted, corrupted, amended, lost, destroyed, arrive late or incomplete, or contain viruses. This footnote also confirms that this email has been scanned for viruses.

Η πληροφόρηση στο παρόν ηλεκτρονικό μήνυμα είναι εμπιστευτική και πιθανόν να λαμβάνει χώρα εντός πλαισίου προστατευόμενης από το νόμο σχέσης εχεμύθειας. Απευθύνεται αποκλειστικά στον αποδέκτη. Η πρόσβαση στο παρόν ηλεκτρονικό μήνυμα από οιονδήποτε άλλον δεν είναι εξουσιοδοτημένη. Εάν έχετε λάβει αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα κατά λάθος, παρακαλούμε, θέτοντας τον τίτλο «παραληφθέν κατά λάθος», αποστείλετέ το στον αρχικό αποστολέα, κατόπιν διαγράψτε το και καταστρέψτε κάθε αντίγραφο του. Εάν δεν είστε ο αποδέκτης στον οποίο προοριζόταν, κάθε γνωστοποίηση, αντιγραφή, διανομή ή κάθε πράξη ή παράλειψη σχετικά με τα παραπάνω πιθανώς να είναι παράνομη. Η Hazlis & Rivas δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η επικοινωνία διά ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είναι ασφαλής ή χωρίς λάθη, καθώς οι πληροφορίες μπορούν να υποκλαπούν, παραφθαρούν, τροποποιηθούν, χαθούν, καταστραφούν, φθάσουν με καθυστέρηση ή ελλιπώς, ή να περιέχουν ιούς. Η παρούσα υποσημείωση επιβεβαιώνει επίσης ότι το παρόν ηλεκτρονικό μήνυμα έχει σαρωθεί από λογισμικό προστασίας κατά ηλεκτρονικών ιών.

Note. The Economist in dialogue with: Wess Mitchell, former US assistant secretary of state for European and Eurasian affairs (via connection)

Dr. A. Wess Mitchell previously served as assistant secretary for European and Eurasian Affairs at the US Department of State (The Economist Romania Business & Investment Roundtable), where he was responsible for diplomatic relations with the 50 countries of Europe and Eurasia, as well as the institutions of NATO, the EU and OSCE. Prior to joining the State Department, Mitchell co-founded and served as president and CEO of the Center for European Policy Analysis (CEPA). He is the author of three books, including The Grand Strategy of the Habsburg Empire (Princeton University Press, 2018) and Unquiet Frontier: Rising Rivals, Vulnerable Allies and the Crisis of American Power (with Jakub J. Grygiel).

Mitchell holds a doctorate in political science from the Otto Suhr Institut für Politikwissenschaft at Freie Universität in Berlin, a master’s degree from the Center for German and European Studies at Georgetown University’s Edmund A. Walsh School of Foreign Service, and a bachelor’s degree in history from Texas Tech University. During the 2012 presidential campaign, Mitchell served on the national security team of Gov. Mitt Romney. He currently serves as the vice-chairman of the board of directors at CEPA, is a senior adviser at the US Institute of Peace, and a non-resident fellow in the Applied History Project Harvard University Kennedy School of Government’s Belfer Center.

A se vedea imaginile video de la Conferință

Nota redacției