Contractul civil în România se încheie prin acordul părților, fiind necesară respectarea condițiilor de fond și de formă impuse de codul civil. În aceste prevederi legale se stabilește că orice contract încheiat cu încălcarea condițiilor cerute de lege pentru încheierea sa valabilă atrage nulitatea unui contract, fie nulitatea absolută, fie nulitatea relativă, în funcție de condiția care nu a fost respectată. Prezentul articol va pune în evidență care sunt cauzele care atrag anularea contractului, repararea prejudiciului, analizând aspectele care declanșează, în general, un litigiu juridic. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă contactarea unui avocat specializat în drept civil, anularea contractelor și litigii civile care vă poate asista și reprezenta în situația în care urmăriți repararea prejudiciului cauzat de nerespectarea condițiilor prevăzute de codul civil astfel încât contractul civil să fie valabil încheiat. Nulitatea unui contract este acea sancțiune civilă care produce efecte retroactiv, considerându-se că nu a fost încheiat niciodată. Nulitatea relativă în România poate interveni indiferent de părțile contractante, fie societăți comerciale, fie persoane fizice. Mai mult, nulitatea poate interveni în orice tip de contract: contracte de drept civil, contract de servicii, contracte comerciale și orice alte contracte care au fost încheiate cu nerespectarea dispozițiilor din codul civil privitoare la încheierea sa valabilă. Nulitatea relativă sancționează încălcarea acelor prevederi legale care ocrotesc un interes particular.
Un prim motiv care poate determina nulitatea relativă a contractului este lipsa discernământului la momentul în care se încheie contractul civil în România. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit prin Decizia nr. 3255/2005 că lipsa discernământului nu coincide cu lipsa consimțământului, fapt pentru care nu se poate aplica nulitatea absolută. O altă cauza care atrage efectele nulității relative este lipsa cauzei. Conform prevederilor din codul civil, lipsa cauzei atrage anularea contractului, cu excepţia cazului în care contractul civil a fost greşit calificat şi poate produce alte efecte juridice. Lipsa cauzei nu trebuie confundată cu efectele cauzei ilicite sau imorale, care determină nulitatea absolută.
Avocații noștri specializați în drept civil, anularea contractelor și litigii civile au o experiență vastă, fiind recunoscuți la nivel internaționali în domeniul de litigii civile, în special în aria de practică referitoare la acțiuni în anularea contractelor în România. Cea mai des întâlnită cauză care determină anularea contractului este existența viciilor de consimțământ, respectiv eroarea, dolul, violența și leziunea. În ceea ce privește eroarea ca viciu de consimțământ, aceasta trebuie să fie esențială pentru a se putea solicita anularea contractului în România, dacă cealaltă parte știa sau, după caz, trebuia să știe că faptul asupra căruia a purtat eroarea era esențială pentru încheierea contractului. Dolul reprezintă o eroare provocată de manoperele frauduloase ale celeilalte părţi ori când aceasta din urmă a omis, în mod fraudulos, să îl informeze pe contractant asupra unor împrejurări pe care se cuvenea să i le dezvăluie. Contractul civil este anulabil pentru dol indiferent dacă eroarea a fost esențială sau nu. Violența constă într-o temere justificată indusă fără drept, folosită pentru constrângerea părții de a încheia contractul civil în România.
În ceea ce privește leziunea, aceasta există atunci când una dintre părţi, profitând de starea de nevoie, de lipsa de experienţă ori de lipsa de cunoştinţe a celeilalte părţi, stipulează în favoarea sa ori a unei alte persoane o prestaţie de o valoare considerabil mai mare, la data încheierii contractului, decât valoarea propriei prestaţii. Leziunea poate exista şi atunci când minorul îşi asumă o obligaţie excesivă prin raportare la starea sa patrimonială, la avantajele pe care le obţine din contract ori la ansamblul circumstanţelor. Într-un litigiu juridic, doar persoana care are un interes poate formula o acțiune în anularea contractului, atât pe cale principală, cât și pe cale de excepție. Codul civil din România prevede că acțiunea în anularea contractului este prescriptibilă. Printre efectele nulității se numără punerea părților în situația anterioară încheierii contractului și repararea prejudiciului.
„Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este recunoscută international pentru litigiile din dreptul civil, având o experiență vastă în anularea contractelor. Avocații noștri specializați în drept civil, anularea contractelor și litigii civile au asistat numeroși clienți în anularea contractelor civile, recuperând clienților prejudiciile pe care le-au suferit”, a afirmat Avocatul Coordonator al Societății Românești de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, Radu Pavel. În concluzie, codul civil prevede mai multe situații în care se poate cere anularea contractului, precum lipsa discernământului, lipsa cauzei sau existența viciilor de consimțământ. Un avocat specializat în drept civil, anularea contractelor și litigii civile în România vă poate asista și îndruma într-un litigiu juridic, astfel încât sa obțineți repararea prejudiciului și repunerea în situația anterioară. Puteți lua legătura cu unul dintre avocații noștri completând formularul de contact.
Notă. Societatea de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2023, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Coporate 2023. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution.
English version
The civil contract in Romania is concluded by agreement of the parties, being mandatory to respect the substantive and formal conditions imposed by the Romanian civil code. These legal provisions establish that any contract concluded in violation of the conditions required by law for its valid conclusion attracts the nullity of a contract, either absolute nullity in Romania or relative nullity in Romania, depending on the condition that has not been met. This article will highlight the causes that determine the contract cancellation in Romania, the compensation of the civil damages in Romania, analyzing the aspects that result, in general, a in a legal dispute in Romania. Pavel, Mărgărit and Associates Romanian Law Firm recommends contacting a litigation lawyer specialized in civil law, contract cancellation, dispute resolution, contractual disputes and civil disputes in Romania that can assist and represent you in case you seek compensation for the civil damages in Romania caused by the non-compliance with the conditions provided by the Romanian civil code so that the civil contract in Romania is validly concluded.
The nullity of a contract is that civil sanction that produces retroactive effects, considering that it has never been concluded. Relative nullity in Romania may occur regardless the contracting parties, whether companies, in a business litigation in Romania or individuals. Moreover, nullity can intervene in any type of contract: civil law contracts in Romania, service contract in Romania, labor contract in Romania, commercial contracts, employment contracts in Romania and any other contracts that have been concluded with non-compliance with the provisions of the Romanian civil code regarding its valid conclusion. Relative nullity in Romania sanctions the violation of those legal provisions that protect a particular interest. A first reason that can determine the relative nullity of the civil contract in Romania is the lack of judgement at the time when the civil contract in Romania is concluded. The High Court of Cassation and Justice established by Decision No 3255/2005 that the lack of judgement does not coincide with the lack of consent, for which absolute nullity in Romania cannot be applied.
Another cause that determines the relative nullity in Romania is the lack of cause. According to the legal provisions of the Romanian civil code, except for the case that entails the contract cancellation in Romania, unless the civil contract in Romania has been wrongly qualified and may produce other legal effects. The lack of cause should not be confused with the effects of the illicit or immoral cause, which determines absolute nullity in Romania. Our litigation lawyers specializing in civil law, contract cancellation, dispute resolution, contractual disputes and civil disputes have extensive experience, being internationally recognized in the field of civil disputes in Romania, in the practice area relating to actions for contract cancellation in Romania in particularly.
The most common cause that determines the contract cancellation in Romania is the existence of vices of consent, namely error, fraud, violence and lesion. As regards the error as a vice of consent in Romania, it must be essential, in order to be able to request the contract cancellation in Romania if the other party knew or, where appropriate, if, the other party had to know that the fact on which he carried the error was essential for the conclusion of the civil contract in Romania. Fraud represents an error caused by the fraudulent workings of the other party or when the latter fraudulently omitted, to inform the other party of the circumstances which he ought to disclose to him. The civil contract in Romania is voidable for the fraud whether the error was essential or not. Violence consists of a justified fear induced without right, used to coerce the party to conclude the civil contract in Romania.
As for the lesion, it exists when one party, taking advantage of the need, lack of experience or lack of knowledge of the other party, stipulates in his or another person’s favour a benefit of a considerably higher value, at the time of conclusion of the contract in Romania (civil law contracts in Romania, service contract in Romania, labor contract in Romania, commercial contracts, employment contracts in Romania), than the value of his or her own benefit. The lesion may also exist when the minor assumes an excessive obligation in relation to his patrimonial state, to the advantages he obtains from the civil contract in Romania or to the whole of the circumstances.
In a legal dispute in Romania, only the person that has an interest can file an action for the contract cancellation in Romania, both by judicial action and by way of exception. The Romanian civil code stipulates that the action for contract cancellation in Romania is prescriptible. The effects of nullity include putting the parties in the situation prior to the conclusion of the civil contract in Romania and repairing the civil damages in Romania. The first step in the pre-litigation phase is to send a contract cancellation letter. If the parties do not come to an agreement, the court can declare the contract cancellation in Romania. „A lawyer will always recommend an alternative dispute resolution. But, when it comes to court action, a litigation attorney will know how to come up with excellent strategy and tailored advice. Pavel, Mărgărit and Associates Romanian Law Firm is internationally recognized for dispute resolution in Romania, having extensive experience in contract cancellation in Romania. Our lawyers specialized in civil law, contract cancellation, dispute resolution, contractual disputes and civil disputes have assisted many clients in contract cancellation in Romania, recovering the civil damages they have suffered”, said the Managing Partner of Pavel, Mărgărit and Associates Romanian Law Firm, Radu Pavel. In conclusion, the Romanian civil code provides for several situations in which the contract cancellation in Romania can be requested, such as lack of discernment, lack of cause or existence of vices of consent in Romania. A lawyer specialized in civil law, contract cancellation, dispute resolution, contractual disputes and civil disputes can assist and guide you in a legal dispute in Romania so that you get compensation for the civil damages in Romania and reinstatement in the previous situation. You can contact one of our lawyers by filling in the contact form on our website
Note. Pavel, Margarit and Associates Law Firm is one of the top law firms in Romania, providing high-quality legal services. The firm’s clients include multinational and domestic companies of great magnitude. In 2023, the law firm’s success stories brought it international recognition from the most prestigious international guides and publications in the field. As a result, Pavel, Margarit and Associates Law Firm ranked 3rd in Romania in the Legal 500’s ranking of business law firms with the most relevant expertise. The law firm is internationally recognized by the IFLR 1000 Financial and Corporate 2023 guide. Additionally, Pavel, Margarit and Associates Law Firm is the only law firm in Romania recommended by the international director of Global Law Experts in London in the Dispute Resolution practice area.
French version
Le contrat civil en Roumanie est conclu par accord des parties, étant obligatoire pour respecter les conditions matérielles et formelles imposées par le code civil roumain. Ces dispositions légales établissent que tout contrat conclu en violation des conditions requises par la loi pour sa conclusion valide entraîne la nullité d’un contrat, soit la nullité absolue en Roumanie, soit la nullité relative en Roumanie, selon la condition qui n’a pas été remplie. Cet article mettra en évidence les causes qui déterminent l’annulation du contrat en Roumanie, l’indemnisation des dommages civils en Roumanie, en analysant les aspects qui résultent, en général, dans un litige juridique en Roumanie. Pavel, Mărgărit and Associates Cabinet d’avocats recommande de contacter un avocat spécialisé en droit civil, annulation de contrat, le règlement des différends, les litiges contractuels et les litiges civils qui peuvent vous aider et vous représenter dans le cas où vous demandez une indemnisation pour les dommages civils en Roumanie causés par lele respect des conditions prévues par le code civil roumain afin que le contrat civil en Roumanie soit valablement conclu.
La nullité d’un contrat est cette sanction civile qui produit des effets rétroactifs, considérant qu’elle n’a jamais été conclue. La nullité relative en Roumanie peut se produire indépendamment des parties contractantes, que ce soit des entreprises, dans un litige commercial en Roumanie ou des particuliers. En outre, la nullité peut intervenir dans tout type de contrat : contrats de droit civil, contrat de service, contrat de travail, contrats commerciaux, contrats de travail et tout autre contrat qui a étéle respect des dispositions du code civil roumain concernant sa conclusion valable. La nullité relative en Roumanie sanctionne la violation des dispositions légales qui protègent un intérêt particulier. Une première raison qui peut déterminer la nullité relative du contrat civil en Roumanie est l’absence de jugement au moment de la conclusion du contrat civil en Roumanie. La Haute Cour de cassation et de justice a établi par la décision no 3255/2005 que l’absence de jugement ne coïncide pas avec l’absence de consentement, pour lequel la nullité absolue en Roumanie ne peut être appliquée. Une autre cause qui détermine la nullité relative en Roumanie est l’absence de cause. Selon les dispositions légales du code civil roumain, sauf dans le cas qui entraîne l’annulation du contrat en Roumanie, sauf si le contrat civil en Roumanie a été mal qualifié et peut produire d’autres effets juridiques. L’absence de cause ne doit pas être confondue avec les effets de la cause illicite ou immorale, qui détermine la nullité absolue en Roumanie.
Nos avocats spécialisés dans le droit civil, l’annulation de contrat, le règlement des différends, les litiges contractuels et les litiges civils ont une vaste expérience, étant internationalement reconnu dans le domaine des litiges civils en Roumanie, dans le domaine pratique relatif aux actions en annulation de contrat en Roumanie en particulier. La cause la plus courante qui détermine l’annulation du contrat en Roumanie est l’existence de vices de consentement, à savoir l’erreur, la fraude, la violence et la lésion. En ce qui concerne l’erreur en tant que vice de consentement en Roumanie, il doit être essentiel, afin de pouvoir demander l’annulation du contrat en Roumanie si l’autre partie savait ou, le cas échéant, si l’autre partie devait savoir que le fait sur lequel il portait l’erreur était essentiel pour la conclusion du contrat civil en Roumanie.
La fraude représente une erreur causée par le fonctionnement frauduleux de l’autre partie ou lorsque celle-ci a omis frauduleusement d’informer l’autre partie des circonstances qu’elle devrait lui divulguer. Le contrat civil en Roumanie est annulable pour la fraude, que l’erreur soit essentielle ou non. La violence consiste en une peur justifiée induite sans droit, utilisée pour contraindre la partie à conclure le contrat civil en Roumanie. Quant à la lésion, elle existe lorsqu’une partie, profitant du besoin, du manque d’expérience ou du manque de connaissance de l’autre partie, prévoit en sa faveur un avantage d’une valeur considérablement supérieure, au moment de la conclusion du contrat civil en Roumanie, que la valeur de son propre avantage. La lésion peut également exister lorsque le mineur assume une obligation excessive par rapport à son état patrimonial, aux avantages qu’il obtient du contrat civil en Roumanie ou à l’ensemble des circonstances.
Dans un litige en Roumanie, seule la personne qui a un intérêt peut intenter une action en annulation du contrat en Roumanie, à la fois par voie judiciaire et par exception. Le code civil roumain stipule que l’action en annulation de contrat en Roumanie est prescriptible. Les effets de la nullité comprennent la mise en situation des parties avant la conclusion du contrat civil en Roumanie et la réparation des dommages civils en Roumanie. „Le cabinet d’avocats roumain Pavel, Mărgărit and Associates est internationalement reconnu pour la résolution de litiges en Roumanie, ayant une vaste expérience dans la annulation de contrats en Roumanie. Nos avocats spécialisés dans le droit civil, l’annulation de contrats, la résolution de litiges, les litiges contractuels et les litiges civils ont assisté de nombreux clients dans l’annulation de contrats en Roumanie, en recouvrant les dommages civils qu’ils ont subis”, a déclaré le Managing Partner de Pavel, Mărgărit and Associates Cabinet d’avocats roumain, Radu Pavel.
En conclusion, le code civil roumain prévoit plusieurs situations dans lesquelles la annulation du contrat en Roumanie peut être demandée, telles que l’absence de discernement, l’absence de cause ou l’existence de vices de consentement en Roumanie. Un avocat spécialisé en droit civil, annulation de contrat, résolution de litiges, litiges contractuels et litiges civils peut vous aider et vous guider dans un litige juridique en Roumanie afin que vous obteniez une indemnisation pour les dommages civils en Roumanie et la réintégration dans la situation précédente. Vous pouvez communiquer avec l’un de nos avocats en remplissant le formulaire de contact sur notre site web.
Note. Le cabinet d’avocats roumain Pavel, Mărgărit et Associés a pour clients des entreprises étrangères, des sociétés locales de premier plan et des particuliers à haut revenu. En 2023, les succès du cabinet d’avocats roumain ont été reconnus par les guides et publications internationaux les plus prestigieux. Le cabinet a été classé troisième en Roumanie par la publication Legal 500. Le cabinet d’avocats roumain est également reconnu par le guide financier et corporatif IFLR 1000 2023. Le cabinet d’avocats roumain Pavel, Margarit & Associates est également le seul cabinet d’avocats en Roumanie recommandé par le Directeur de Global Law Experts à Londres dans le domaine du règlement des litiges.
Notă. Toate articolele Societății de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații în Jurnalul Bucureștiului
Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024