
Vernisajul de azi il prefatez cu un scurt fragment din interviul realizat de Roxana Păsculescu , critic de artă si jurnalist Radio România Cultural cu doamna Ruxandra Garofeanu, critic de artă, curator al expozitiei , interviu difuzat de Radio România Cultural,duminică 14 februarie a.c., in cadrul emisiunii “Avanpremiere”, realizator Magdalena Tara.
“Mihai Cismaru a fost sef de promotie al uneia dintre cele mai vestite promotii de studenti ai lui Corneliu Baba.Din păcate lucrările lui nu circulă aproape deloc; expozitia este cu 45 de lucrări dintr-o colectie particulară. Este unul dintre cei mai sensibili pictori pe care i-am cunoscut”.

Apreciez foarte mult proiectele curatoriale ale doamnei Ruxandra Garofeanu la galeria Dialog. Erau printre putinele expozitii unde mergeam la vernisaje până anul trecut(e drept că de ceva timp am lipsit la vernisaje la galeria Dialog, dar intotdeauna mi-a plăcut atmosfera de acolo).Sunt emotionat pentru că voi ajunge de această dată in premieră si ca ziarist ….si abia astept asta, pentru că apreciez locul si oamenii. Voi reveni cu amănunte si fotografii, asa cum v-am obisnuit, după vernisajul expozitiei.
La vernisajul expozitiei din 18 februarie 2016 de la la Galeria “Dialog” , la parterul primăriei Sectorului 2, Bucuresti, au participat personalităti ale vietii culturale, Primarul sectorului 2 Neculai Onțanu, foarte multi artisti; un public numeros, avizat si entuziast.



“Strania singularitate din tablourile lui Mihai Cismaru
Primăria Sectorului 2 în colaborare cu Fundația Jean Louis Calderon vă invită joi, 18 februarie, ora 18.00, la Galeria “Dialog” de la parterul primăriei, la vernisajul expoziției Mihai Cismaru.
Absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, ca șef de promoție la clasa prof. Corneliu Baba, Mihai Cismaru s-a născut în august 1943, în comuna dâmbovițeană Vișina și s-a stins din viață în anul 2003.
“Reprezentant de frunte al unei promoții de aur a picturii românești, comparabilă poate cu “generația de aur a teatrului” (Gheorghe Constantin, Victor Rebengiuc, Gh. Cozorici, Silvia Popovici, Sanda Toma, C. Rauțchi, Amza Pellea ș.a.), artistul și omul Mihai Cismaru se contopesc într-un destin de o stranie singularitate. Înzestrat de Dumnezeu cu un talent uluitor, dar și cu umilința unui veritabil anahoret, deprins a cerceta și a se cerceta permanent, în tăcerea atelierului sau în mijlocul peisajelor grăbite a dobând pe pânzele lui o fascinantă individualitate, pictorul a știut să facă din privilegiul uceniciei pe lângă profesorul Corneliu Baba nu numai un “dar” binemeritat, ci și un crez profesional, în care efortul permanent și istovitor își află însoțitorii în respectul nepereche față de artă și valoare, în neîmpăcarea cu sine și cu înșelătoarele etichete mediatice ori în mentalitatea și vocația de învingător” – iată un portret în miniatură, atât de bine conturat, de criticul Ion Parhon.
De la prima expoziție a studenților, din anul 1969, opera sa a parcurs câteva vernisaje personale sau de grup, în țară sau în străinătate – din Japonia și China până în Germania, Franța, SUA. Revelatoare prin consistența lor au fost participările la Expozițiile grupului “Celor Patru” (împreună cu Sorin Ilfoveanu, Ștefan Câlția și Sorin Dumitrescu) din anii 1971,1972, 1974, 1975, 1977, 1980, ultima având loc la Muzeul Național de Artă.
Profesorul și îndrumătorul său, pictorul Corneliu Baba, spunea despre elevul său că de la prima sa pictură, “obligă la o viziune pioasă pentru că delirul insolit intens al transfigurărilor venite din adâncuri necunoscute ale interiorului, invită la meditație asupra adevăratei frumuseți, simplă, gratuită și dramatică”
Expoziţia poate fi admirată până pe 24 martie, între orele 10.00 – 18.00, intrarea fiind liberă.
Sursa text: http://www.ps2.ro/www/ps2/galerie/62/Strania-singularitate-din-tablourile-lui-Mihai-Cismaru

A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, istoric; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews .
18 si 20 februarie 2016