
Ministerul Culturii s-a sesizat, în urma apariției unor articole în presă în primele zile ale lunii ianuarie 2020, referitoare la condițiile descoperirii primei statuete de tip Venus din România.
Statueta descoperită la Piatra Neamț în iunie 2019 a fost prezentată publicului și comunității științifice în cadrul conferinței de presă organizată de Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște în 18 decembrie 2019, la sediul Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în paleolitic.
În cadrul conferinței a fost prezentată importanța științifică a statuetei de piatră de tip Venus descoperită în așezarea denumită “Piatra Neamț 1” ca fiind printre cele mai relevante descoperiri paleolitice din Europa.
Cercetările arheologice realizate în punctul Piatra Neamț 1 au fost coordonate de dr. Elena Cristina Nițu alături de un colectiv de arheologi de la Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște și Complexul Muzeal Județean Neamț, în baza Autorizației de diagnostic arheologic nr. 239 din 28.05.2019 emisă de Ministerul Culturii în urma aprobării de către Comisia Națională de Arheologie (CNA).
Ministerul Culturii nu a finanțat cercetările arheologice de tip diagnostic arheologic din punctul Piatra Neamț 1.
Având în vedere informațiile apărute în presă privind condițiile în care a fost făcută descoperirea, Ministerul Culturii va analiza subiectul în cadrul primei ședințe a Comisiei Naționale de Arheologie din ianuarie 2020.
Sursa: Ministerul Culturii, comunicat de presă din 3 ianuarie 2020, link: Comunicat-de-presa-privind-descoperirea-arheologica-de-la-piatra-neamt
A consemnat pentru Jurnalul Bucureștiului: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al ziarului, 3 ianuarie 2020
Notă: un articol din ultimele zile pe această temă, scris de colegii noștri de la ziarul Libertatea, link: Înscenarea-lui-venus