Acasă Istorie Miturile terifiante ale Muntelui Tâmpa

Miturile terifiante ale Muntelui Tâmpa

Legende urbane care îi sperie chiar și acum pe turiști 

Conform autoarei , unul dintre simbolurile Brașovului este Muntele Tâmpa care veghează de sute de ani. Chiar și astăzi circulă mai multe legende despre muntele din oraș și îi sperie pe unii turiști.

Lacul care ar înghiți orașul și tunelurile subterane

Printre cele mai vechi legende se numără cea conform căreia sub munte ar exista un lac uriaș care ar fi de fapt rămășița unei mări, dar și o multitudine de tuneluri subterane ce ar ascunde comori inimaginabile. Unele persoane spun că dacă acest lac s-ar revărsa ar acoperi complet Brașovul.
Cu toate acestea însă oamenii de știință și geologii nu au reușit să demonstreze existența acestui lac, dar nici să infirme teoria. Totuși, existența a trei-patru tuneluri săpate în munte este una reală.
În trecut, tunelurile erau folosite de locuitorii cetății ca adăpost în timpul invaziilor străine. Când avea loc o bătălie, aici se ascundeau femeile și copiii, iar oamenii aduceau chiar și provizii pe care le ascundau în catacombe.
Numai unul dintre ele este astăzi practicabil și leagă Casa Sfatului de unul dintre turnurile vechii cetăți. În timp, celelalte s-au surpat și au fost închise pentru a evita accidentele neplăcute. Edilii locali au propus de mai multe ori construirea unui tunel pe sub munte, dar acest lucru nu a fost niciodată concretizat.

Singura bancă de piatră de sub Tâmpa

O altă legendă este aceea a singurei bănci de piatră aflată pe aleea de sub Tâmpa. De-a lungul timpului au apărut multe zvonuri pe baza cărora ar fi putut apărea, însă până la urmă o poveste romantică a fost acceptată de toată lumea, ajungând ca în prezent să fie o legendă urbană. Se spune că stânca din care este făcută banca s-a prăvălit de la înălțime, îngropând sub ea doi amanți care stăteau îmbrățisați. Banca ar fi fost făcute în memoria lor în 1817 chiar în acel loc.

Balaurii care au terorizat Brașovul

Multe legende povestesc despre balaurii care au semănat teroare în oraș. Una dintre ele menționază existența unui balaur care ar fi ucis copiii conducătorilor Brașovului. Acesta ar fi locuit într-o peștereă din munte, iar ani la rând oamenii l-au urmărit, însă fără a reuși să îi vină de hac.

Ideea salvatoare a venit de la un măcelar, care a umplut cu var o pile de vițel. El a dus-o în apropierea grotei unde sălășluia balaurul, care a mâncat-o. Burta lui s-a umflat atât de tare încât a plesnit, iar orașul de la poalele Tâmpei a scăpat astfel de temutul balaur.

Un alt balaur este protagonismul unei alte legende la fel de sângeroase. Se spune că o călugăriță ar fi trăit într-o peșteră din munte, iar la un moment dat a gășit un pui de balaur rănit. L-a îngrijit și l-a crescut, însă creatura nu a fost recunoscătoare, ajungând chiar să își mănânce stăpâna. Legenda amintește și faptul că peștera în care ar fi locuit femeia poartă numele de Peștera Călugăriței.

Nota redacției