Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) Necesitatea unei legi privind susținerea Apărătorilor Drepturilor Omului în România. Comunicat al...

Necesitatea unei legi privind susținerea Apărătorilor Drepturilor Omului în România. Comunicat al Lordului Sir Prof. dr. Av. Florentin Scalețchi președinte – fondator al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului) – Ecosoc (Națiunile Unite), partener al Jurnalului Bucureștiului

Militanții pentru drepturile omului au fost supuși de-a lungul timpului multor agresiuni fizice și verbale, intimidări, arestări ilegale și condamnări nejustificate. Aceștia au îndurat oprobriul public, câteodată amplificat de mass-media subordonată puterii, în timp ce au dat dovadă de curaj și dăruire în protejarea drepturilor fundamentale ale omului. După 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, după numeroase Adunări Generale, comisii specializate, simpozioane și conferințe internaționale, la nivelul Parlamentului European, al Uniunii Europene și al Organizației Națiunilor Unite au fost luate decizii istorice pentru susținerea și protejarea apărătorilor drepturilor omului. Parlamentul European a adoptat Rezoluția 2009/2199(INI) în iunie 2010, prin care a solicitat statelor membre ale UE să introducă legi și proceduri care să asigure protecție deosebită și sprijin financiar pentru apărătorii drepturilor omului.

Din 2010, mai multe țări au acționat în mod concret în vederea consolidării drepturilor omului. Acest lucru a însemnat în multe cazuri luarea unor măsuri legislative sau revizuirea celor existente, adoptând constituții care sunt o replică îmbunătățită a Declarației Universale a Drepturilor Omului, semnată la 10 decembrie 1948, pentru a asigura o protecție și un sprijin mai eficient în ceea ce privește activitatea apărătorilor drepturilor omului. Cu toate progresele înregistrate la nivel internațional, la nivel național, România a rămas în urmă în ceea ce privește transpunerea în practică a acestor măsuri, deși există o nevoie iminentă de a accelera implementarea măsurilor de protecție și de sprijin pentru apărătorii drepturilor omului. Acest lucru este indispensabil pentru a asigura un mediu sigur și de susținere pentru cei care își asumă răspunderea plină de curaj de a apăra drepturile fundamentale ale omului în societate.

În contextul anului 2024 și al neadoptării de către România a unei legislații privind apărătorii drepturilor omului, Parlamentul are datoria de a adopta cât mai curând posibil o legislație specifică care să consolideze angajamentul României față de drepturile omului și să alinieze țara la cerințele standardelor internaționale în acest domeniu. Drepturile omului reprezintă fundamentul unei societăți corecte și egale. În contextul complex al evoluției din societatea românească, este imperios necesară adoptarea unei legi care să sprijine apărătorii drepturilor omului. Această inițiativă ar reprezenta un pas important în direcția întăririi democrației și a protecției individului împotriva abuzurilor și ar oferi o platformă juridică solidă pentru apărătorii drepturilor omului, atât la nivel individual, cât și la nivel organizațional.

Și apărătorii pentru drepturile omului din România trebuie să aibă drepturi! Prin crearea unui cadru legislativ specific, se poate asigura că acești apărători sunt recunoscuți, apărați și sprijiniți în eforturile lor de monitorizare și promovare a drepturilor fundamentale ale omului. Un aspect extrem de important pe care o astfel de lege ar trebui să îl acopere este protecția apărătorilor drepturilor omului împotriva represaliilor și a presiunilor din partea autorităților publice. Aceste persoane și organizații desfășoară adesea o activitate de mare sensibilitate, demascând abuzurile și încălcările drepturilor omului. Prin urmare, este esențial să se asigure securitatea lor personală și juridică.

O altă componentă semnificativă a noii legi ar trebui să se refere la colaborarea instituțională. Organele Ministerul Public și ale Ministerului de Interne ar trebui să fie obligate să sprijine în mod activ apărătorii drepturilor omului în procedurile judiciare și acțiunile penale pe care le instrumentează. O astfel de cooperare poate contribui la o mai bună protecție a drepturilor fundamentale ale cetățenilor și la pedepsirea eficientă a celor responsabili de încălcarea acestora. Totodată, legea ar trebui să prevadă mecanisme clare de recunoaștere și certificare a apărătorilor drepturilor omului. O astfel de recunoaștere ar putea implica o mai bună protecție și un acces simplificat la resursele necesare pentru desfășurarea activităților lor. În același timp, este foarte important să se asigure transparența și accesul la informații. Acest lucru poate presupune înființarea unor portaluri online unde apărătorii drepturilor omului pot raporta încălcările și unde aceste informații să poată fi monitorizate și analizate în mod transparent de către autorități și societatea civilă.

O lege dedicată apărătorilor drepturilor omului ar mai putea include și reglementări privind finanțarea acestor organizații. Resursele financiare adecvate sunt esențiale pentru o monitorizare și o intervenție eficientă în cazurile de încălcare a drepturilor omului. În încercarea de a lupta împotriva nedreptăților și abuzurilor, majoritatea consideră că aceste demersuri se pot face fără bani și fără susținerea autorităților, ceea ce este total greșit, Organizațiile din domeniu sunt limitate de lipsa fondurilor și a unei legislații care să le confere cadrul legal de acțiune. Nenumărate plângeri sau cereri către organele abilitate, rămân fără răspuns, neexistând obligativitatea de a colabora și a susține demersurile apărătorilor drepturilor omului. Atâta timp cât aceștia se lovesc în multe cazuri de indiferență și uși închise, drepturile omului nu pot fi apărate, deci nu există! În concluzie, o lege de sprijinire a apărătorilor drepturilor omului în România este un pas indispensabil pentru fortificarea democrației și protejarea drepturilor fundamentale ale individului și ar alinia țara noastră la standardele internaționale în acest domeniu. Adoptarea unei astfel de legi ar transmite un semnal clar de angajament față de respectarea drepturilor omului și ar contribui la construirea unei societăți mai echitabile și mai responsabile.

Corespondenţă de la Lordul Sir Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Notă. Articolele Lordului Sir Florentin Scaletchi în Jurnalul Bucureştiului Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)

 

Cătălin Asavinei Președinte–fondator OADDR (purtător de cuvânt, comunicate de presă, legătura cu partenerii media–cultural și societăți comerciale–Jurnalul Bucureștiului).

Articole asociate

Apărarea Drepturilor Omului – „Merită să mori pentru ceea ce te face să trăiești” (Corespondenţă de la Lordul Sir Prof. dr. Av. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Ecosoc – Naţiunile Unite)

Comunicat al Lordului Sir Prof. dr. Av. Florentin Scalețchi președinte – fondator al OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului) – Ecosoc (Națiunile Unite), partener al Jurnalului Bucureștiului. Un pios omagiu marelui intelectulal Robert Badinter, „părintele abolirii pedepsei capitale în Franța, fost președinte de onoare al organizației de luptă contra pedepsei capitale ECPM (Thomas CSINTA – redactor șef)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Nota redacției

Congresul Internațional al Universității Apollonia din Iași Ediția XXXIV – „Pregătim viitorul promovând excelența”. Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarelor Realitatea & Timpul – parteneri media ai Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești/ Die Geschichte der rumänischen Lyrik (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra