Acasă Evenimente Necrolog Liviu Necşulescu–fondatorul Jidvei SRL, cea mai mare companie din România de...

Necrolog Liviu Necşulescu–fondatorul Jidvei SRL, cea mai mare companie din România de pe piaţa vinurilor

În după amiaza zilei de luni, când poporul nostru creștin ortodox sarbatoreste marele eveniment al celor 40 de mucenici, din data de 9 martie 2021, s-a stins din viața, un mare Dobrogean, contemporan cu noi, conationalii lui. Un om de isprava, ne-a părăsit și a plecat la ceruri, la o vârsta de-a dreptul de senectute, 90 de ani.

Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Tradiții și obiceiuri.

 

Este nimeni altul decât excelentă sa Domnul Liviu Necsulescu fondatorul Companiei Jidvei. Mediul de afaceri din Alba, a pierdut, un om care a ridicat onoarea judetului, prin performanta deosebita de a fi ridicat brendul „Jidvei” la valoarea de producătorul de vin, numarul 1 în Romania. El este o pierdere și pentru mii de oameni din zona celor 2 Tarnave, cărora le-a pus pe masa de zi cu zi o pâine și a ajutat copiii din zona Podgoriei sa poată sa meargă la școala.
Unul din cel mai vechi producători de vinuri din Romania, Jidvei a fost readus la viața de acest om deosebit, domnul Liviu și fiul lui, Claudiu și a urcat pe cele mai inalte trepte ale acestui business asta după perioada grea din anii 90. A fost un om de toată isprava, un inginer agronom, dedicat și implicat pentru performanța propriului business. A retehnologizat și s-a implicat direct, într-o producție competitiva și compatibila cu alte branduri internaționale, în fata cărora, la concursurile de vinuri internaționale, renumita marca Ana-Jidvei, a obținut de multe ori cea mai înaltă distinctie, respectiv medalia de aur.
A fost unul din importanți membri ai OADO, Comisar șef de drepturile omului al Organizatiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), participant activ și membru cotizant, în apărarea drepturilor omului din zona Alba, dar și din Romania. Nu te vom uita niciodată, dragul nostru Liviu. Noi suntem siguri ca moștenirea ta va fi dusa pe culmi și mai inalte de către un alt om minunat, fiul tău, Claudiu Necsulescu, dar și de cele două fiice ale lui, Maria și Ana, nepoatele acestui mare om, faima acestei munci de o viața.
Condoleanțe familiei indoliate, și fie ca Bunul Dumnezeu sa îl ia în Imparatia Cerului și sa îl țină în grija lui veșnica. Regrete eterne, pentru tine, Liviu Necsulescu, omul și prietenul nostru drag, care vei rămâne în memoria mintii noastre tot ata cât vom trai și noi.

Comunicat Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), Prof. dr. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Nota redactiei

O scurtă istorie a Grupului Jidvei

Începutul poveștii vinurilor care își trag seva din inima Transilvaniei se pierde în negura timpului. Herodot menționa în scrierile sale că geto-dacii de pe aceste meleaguri erau viticultori renumiți, iar în epoca feudală, podgoriile din centrul Transilvaniei erau numite de către sași „Țara vinului” (Weinland)

  • 1949-Este înființată Întreprinderea Agricolă de Stat Jidvei, un prim pas spre ceea ce va deveni, 50 de ani mai târziu, compania Jidvei.
  • 1999-Are loc privatizarea IAS Jidvei și înființarea actualei companii Jidvei, marcând printr-un amplu program de retehnologizare și modernizare trecerea la o nouă etapă de dezvoltare, o etapă a viticulturii și oenologiei moderne în podgoria Târnave.
  • 2005–Jidvei înființează prima școală privată de viță-de-vie din România, cu o suprafață de 17 hectare, fiind singurul deținător de plantații bază din țară, cu cea mai mare capacitate de vițe altoite produse anual.
  • 2010–Fondată acum 10 ani, Asociația Jidvei Viitor prin Educație este implicată în viața comunității din Jidvei și împrejurimi. Asociația susține financiar activități culturale și sportive și oferă sprijin pentru numeroase grădinițe și școli, burse acordate elevilor și studenților care provin din medii defavorizate, precum și acelora cu rezultate excepționale.
  • 2014–Grupul Jidvei construiește Crama Tăuni, care este prima cramă gravitațională din România și cea mai mare din Europa.
  • 2016–Jidvei este printre primii producători de vin din lume care folosește dopuri bio, 100% reciclabile.
  • 2017–Directorul complexului de vinificație Jidvei sărbătorește producerea a peste 200.000.000 de sticle de vin în cadrul companiei.
  • 2019–Jidvei celebrează cei 20 de pasiune și respect pentru arta vinului prin lansarea la nivel național a unei campanii de comunicare. „Primul loc e doar primul pas” este mai mult decât un slogan, este un mesaj inspirațional menit să ne reamintească fiecăruia dintre noi că orice vis începe cu dorința și curajul de a face primul pas, iar împlinirea acestuia implică pasiune, dedicare și curaj.

Jidvei are unul dintre cele mai diversificate portofolii de produse de pe piața vinului din România, variind de la vinuri liniștite la vinuri spumante, vinars și must. Cu peste 70 de etichete în portofoliul său, Jidvei produce vinuri care sunt grupate generic în două categorii: vinuri cu Indicație Geografică-Dealurile Transilvaniei și vinuri cu Denumirea de Origine Controlată, care reprezintă peste 90% din vinurile vândute anual de Jidvei. În 2012, compania a lansat cele două game de vinuri superpremium: Mysterium și Owner’s Choice–Ana și Maria. În anii cu recoltă excepțională, Jidvei produce Eiswein, un vin desert prețios obținut din strugurii lăsați pe vița-de-vie pentru a fi recoltați la începutul iernii. De peste 60 de ani, Jidvei produce prin metoda tradițională vinuri spumante, de la extrabrut la demisec, albe sau roze, care se disting prin prospețime, finețe și echilibrul texturii. În spiritul vechilor tradiții din Transilvania, Jidvei produce distilate din vin-Vinars Jidvei VS și VSOP. Obținute din soiuri nobile și învechite în butoaie de stejar, acestea sunt renumite printre iubitorii de vinars.

Soiuri de struguri:Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling Italian, Traminer roz, Pinot Gris, Fetească Albă, Chardonnay, Riesling de Rhin, Neuburger, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot și Fetească Neagră.

Scurtă descriere a cramei: Vechile tradiții din zona Transilvaniei, legate de cultivarea viței-de-vie și de producerea vinului, sunt păstrate cu grijă și duse mai departe de Jidvei, cel mai mare producător de vin din România. Istoria recentă a Jidvei a început acum 20 de ani o dată cu privatizarea companiei. 20 de ani de pasiune, dăruire și efort, 20 de ani care au marcat începutul viticulturii moderne în podgoria Târnave.

Datorită modernizării, tehnologizării și a orientării către performanță, doar în ultimii zece ani, vinurile Jidvei au primit peste 500 de medalii la cele mai prestigioase competiții internaționale de profil din întreaga lume-144 de medalii de aur, 191 de medalii de argint și 169 de medalii de bronz și mențiuni. Toate aceste realizări au fost posibile printr-o dezvoltare constantă și prin eforturile financiare realizate, precum și prin investiții majore în tehnologie de ultimă generație.

Pionier în România în ceea ce privește inovația și implementarea noilor tehnologii, Jidvei deține cea mai mare cramă gravitațională din Europa-Crama Tăuni-și prima din țară, prima mașină de plantare prin GPS din Europa, primul sistem de vinificație complet computerizat și prima școală privată de viță-de-vie, cea mai mare plantație viticolă cu un singur proprietar din Europa–2.500 hectare. Mai mult, Grupul Jidvei a făcut cele mai mari investiții din sectorul vitivinicol din România, de peste 100 de milioane de euro.

Simbol de preț al Jidvei, Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Baltă a trecut de-a lungul timpului prin foc și sabie, prin numeroase transformări. În urma unui amplu proces de restaurare, prin care s-a urmărit îndepărtarea intervențiilor anterioare și evidențierea arhitecturii și simplității originale a spațiilor, familia Necșulescu a readus castelul la lumină, transformându-l totodată în imaginea companiei Jidvei.

CRAMELE JIDVEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.