Acasă Editorial Jurnalul Bucureștiului Noile reforme politice ale Republicii Tunisia și respectarea statului de drept. Conferința...

Noile reforme politice ale Republicii Tunisia și respectarea statului de drept. Conferința Internațională de la Tokyo privind Dezvoltarea Africii (TICAD 8). The 8th Tokyo International Conference on African Development (27 and 28 August 2022). ورقة صحفية

În deceniul trecut, în perioada de „glorie” a Statului Islamic (ISIS, Daesh), cel puțin, până la Ofensiva de la Raqqa, ar fi fost peste 5.000 de tunisieni care s-au alăturat acestei organizații teroriste islamiste în  Siria sau Irak, făcând, astfel, din Tunisia principala țară exportatoare de jihadiști. Dintre ei cca 800 s-ar fi întors deja acasă. În aceași perioadă, „for comparison” numărul jihadițtilor originari din Maroc și Arabia Saudită era semnificativ mai mic (1.500, respectiv, 2.000). O situație pe care guvernul tunisian se străduia să o controleze cu mari dificultăți, având în vedere canalele tentaculare de migrație  ale jihadițtilor pregătiți pentru a se angaja în jihad (considerându-l „războiul lor sfânt”, practic, o cauză pierdută), în special datorită lipsei lor de perspectivă în țara lor, din cauza cotei rdicate a șomajului (între 15,8-18%).

Ofensiva de la Raqqa (Statul Islamic – Daesh, Corespondenţă din Siria, Mondo Police)

„Octombrii” roşii separate printr-un interval spaţio – temporal secular (1917 – 2017). Marea Revoluție bolșevică din Octombrie și Ofensiva de la Raqqa (Staul Islamic – Daesh – ISIS)

Atacul terorist islamist (cu sfârșit dramatic) de la Comisariatul de Poliție din Rambouillet (departamentul Yvelines, regiunea urbană pariziană). Asasinarea agentului administrativ de poliție Stéphanie Monfermé și motivația (lumpen)teroristului Jamel Gorchene. Anchetă privată. Dezvăluiri. Conexiuni cu atacurile teroriste islamite din 2017 de pe Avenue des Champs-Élysées de la Paris, Sankt Petrsburg (Rusia, Akbarjon Djalilov) și Stockholm (Suedia, Rakhmat Akilov). [L’assassinat de l’agent administratif de la Police Nationale, Stéphanie Monfermé. La motivation du (lumpen)térroriste Jamel Gorchene. En quête de vérité)]. Corespondență de la Paris (Partea I)

Atacul terorist islamist (cu sfârșit dramatic) de la Comisariatul de Poliție din Rambouillet (departamentul Yvelines, regiunea urbană pariziană). Asasinarea agentului administrativ de poliție Stéphanie Monfermé și motivația (lumpen)teroristului Jamel Gorchene. Anchetă privată. Dezvăluiri. Conexiuni cu procesul inculpaților în dosarul atacului terorist islamist de pe Avenue des Champs-Élysées (2021) și atacul terorist cu caracter islamist de la Prefectura de Poliție Paris (2019). [L’assassinat de l’agent administratif de la Police Nationale, Stéphanie Monfermé. La motivation du (lumpen)térroriste Jamel Gorchene. En quête de vérité)]. Corespondență de la Curtea cu Jurați Specială – Tribunalul Judiciar Paris (Partea II)

Singura țară laică din lumea arabă, Tunisia a reușit tranziția sa democratică din 2011 și declanșarea „Révolution du jasmin” -Revoluția tunisiană (promulgarea unei noi constituții, legată, în special, de consolidarea libertăților individuale, dar și de situația economică, care l-a determinat pe Mohamed Bouazizi (1984 -2011, fost negustor de zarzavaturi din) să se incendieze în ziua de 17 decembrie 2010. Decedat ca urmare a rănilor sale incompatibile cu viața la data de 4 ianuarie 2011, Bouazizi a fost unul dintre cei care a contribuit la înlăturarea de la putere a președintelui Tunisiei Zine El Abidine Ben Ali și la izbucnirea protestelor în lumea arabă, care a cuprins Africa de Nord și Orientul Mijlociu, intrate în istorie sub numele de „Primăvara Arabă” (-iulie 2012). Este vorba  o serie de mișcări de protest care au avut loc în mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, în principal, de mare amploare în  țările arabe unde domnea un regim autoritar sau totalitar, cum sunt Egipt, Algeria, Yemen, Libia, Iordania, Bahrain, Maroc, Kuweit si Iran și cu mai mică amploare în Sahara Occidentală, Sudan, Djibouti, Cisiordania, Liban, Siria, Irak, Senegal, Arabia Saudită și Oman, sau cu manifestații în Somalia, Albania, Serbia, Mauritania și Gabon.

Reprimat  mult timp de către regimul lui Zine El Abidine Ben Ali (1936-2019, al doilea președinte al Tunisiei din 7 noiembrie 1987 până în 14 ianuarie 2011), islamismul radical ar fi prins rădăcini în Tunisia după Primăvara Arabă. Mișcarea jihadistă Ansar Al-Sharia, ar fi beneficiat în special de sprijin în cartierele (cele mai) defavorizate pentru acțiunile sale desfășurate. După interdicția din 2013, liderii săi s-au alăturat organizației teroriste Daesh în Siria.

Lovită de trei atacuri în 2015, două în Tunis (capitala țării) și unul într-un hotel de lângă Sousse (supranumit și „perla Sahelului”, al treilea mare oraș al Tunisiei și în același timp, un loc cultural religios precum Medina), Tunisia nu părea să reușească să pună în aplicare o strategie reală de combatere a terorismului. În martie 2016, jihadiștii au lansat atacuri simultane asupra unei secții de poliție și a unei cazărmi militare din Ben Guerdane, la granița cu Libia. Câteva zile mai târziu, Habib Essid, șeful guvernului tunisian, a făcut apel la generozitatea concetățenilor săi pentru a salva Fondul Național de Luptă împotriva Terorismului.

University course in jihadology and contemporary terrorism (right-wing extremism, left-wing extremism and of the state). Curs universitar de jihadologie și terorism contemporan (extremismul de dreapta, extremismul de sânga și de stat) pentru primul ciclu universitar (Licență). GWOT (Global war on terror) în lumea occidentală. Terorismul nu are religie (partea I – integral). Ziarul Realitatea (tipărit)

Jihadologie contemporană prin intermediul faptului divres. Lumpen-terorismul, terorismul modern, contemporan. Contribuții la studiul jihadologiei contemporane prin mecanismul efectului de „ciocnire inversă” (efect – cauză)!

Din iunie 2015, legea antiteroristă a permis poliției tunisiene să rețină suspecții fără a fi „acuzați” timp de 15 zile și fără posibilitatea de a fi asistați de către un avocat, ceea ce, potrivit Amnesty International (cu care Jurnalul Bucureştiului are o strânsă colaborare în cadrul unor proiecte de mare anvergură în privința apărării drepturilor omului) ar crește riscul de tortură în țară. Alte măsuri au fost luate de guvern: angajarea a 6.000 de agenți suplimentari pentru armată și blocarea site-urilor pe internet legate de jihadism și promovarea acestui, ceea ce ar putea fi interpretat, oarecum, ca o „restrângere” a libertăților democratice.

Atacul terorist islamist de la bazilica Notre Dame de l’Assomption de la Nisa. „Barbaria islamistă“ care succede asasinarea profesorului Samuel Paty la Eragny-sur-Oise și atacurile teroriste islamiste care le-au precedat. Tentativa de asasinat contra preotului grec ortodox Nicolas Kakavelakis de la biserica Annonciation Lyon. Oficial & oficios (Corespondență din Franța)

(Lumpen)terorismul islamist prezent (din nou) în Franța, în timpul procesului presupușilor complici ai autorilor atacurilor teroriste islamiste din perioada 7–9 ianuarie 2015. Asasinarea profesorului Samuel Paty la Eragny-sur-Oise și atacurile teroriste islamiste care l-au precedat în 2020 (Corespondență de la Paris)

Referendumul pentru proiectul noii Constituţii a Republicii Tunisia publicat în jurnalul oficial tunisian pe 30 iunie 2022, a avut loc în România în zilele de 23, 24 şi 25 iulie 2022, în patru secţii de votare situate în oraşele Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi, în care locuiesc un număr mare de cetăţeni tunisieni, majoritatea studenţi care îşi urmează pregătirea universitară în medicină, stomatologie, farmacie şi alte diverse domenii. Alegătorii tunisieni rezidenţi în România s-au deplasat aşadar la centrele de vot menţionate mai sus, puse la dispoziţia lor timp de trei zile între orele 08h00 şi 18h00, pentru a-şi exercita dreptul cetăţenesc şi a se pronunţa asupra proiectului noii constituţii tunisiene, cu menţiunea că biroul de vot din Bucureşti a rămas deschis până la orele 22h00 în data de 25 iulie.

Este important de precizat că organizarea acestui referendum se înscrie în implementarea foii de parcurs anunţată de Excelenţa Sa dl. Kais Saied, Preşedintele Republicii Tunisia, pe 13 decembrie 2021, în temeiul căreia proiectul noii constituţii supus la vot ar fi rezultatul consultărilor publice desfăşurate în perioada 1 ianuarie-20 martie 2022, prin intermediul unei platforme digitale naţionale. Această foaie de parcurs prevede şi organizarea de alegeri legislative şi parlamentare pe 17 decembrie 2022.

Ambasada Tunisiei în România doreşte, în acest sens, să-şi exprime sincerele mulţumiri şi deplina recunoştinţă faţă de autorităţile naţionale, regionale şi locale române pentru sprijinul exemplar pe care l-au acordat Tunisiei în asigurarea bunei desfăşurări a referendumului constituţional tunisian pe teritoriul României. De asemenea, Ambasada îşi exprimă recunoştinţa faţă de prestigioasele Universităţi de Medicină şi Farmacie UMF „Victor Babeş” din Timişoara, UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi UMF „Gr. T. Popa” din Iaşi, pentru ca au acceptat să găzduiască centre de votare şi în perioada referendumului constituţional tunisian.

Ambasada Tunisiei în România salută, de asemenea, relaţiile istorice excelente şi prietenia dintre Tunisia şi România, care vor sărbători anul viitor împlinirea a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, şi reiterează mulţumirile sale Guvernului şi poporului român pentru sprijinul continuu acordat poporului tunisian, care aspira la democraţie, pace şi prosperitate.

ورقة صحفية

* منذ 25 يوليو 2021 ، شرعت تونس في عملية إصلاحات سياسية تهدف الى تصحيح المسار الديمقراطي ، من خلال الجمع بين الشروط اللازمة لنجاحه ، والحصول على تأييد واسع من الشعب.

* ان احترام سيادة القانون ، والعدالة المستقلة والنزيهة في خدمة المواطن ، ومكافحة الفساد والحكم الرشيد ، كانت المبادئ الرئيسية لانجاح  النموذج الديمقراطي التونسي

وبالفعل ، فإن جميع القرارات التي اتخذها سيادة الرئيس قيس سعيد رئيس الجمهورية التونسية ، منذ 25 يوليو 2021 ، بما في ذلك على وجه الخصوص تجميد مجلس النواب  كانت مدعومة بتأييد شعبي عام.

 * و قد اعلن سيادة رئيس الجمهورية التونسية قيس سعيد ، في 13 ديسمبر 2021 ، عن محتوى خارطة الطريق الوطنية التي ترصد المراحل الرئيسية لاستعادة النموذج الديمقراطي للبلاد ، بما في ذلك تنظيم استفتاء دستوري وطني في 25 يوليو 2022 على المستوى الوطني وخلال الفترة من 23 إلى 25 يوليو 2022 في الخارج ، بما في ذلك رومانيا  وكان الاستفتاء على مشروع  الدستور التونسي الجديد المنشور في الرائد  الرسمي للجمهورية التونسية (JORT) ، يونيو. 30 ، 2022.

*و قد أشرفت على الإستفتاء  الهيئة العليا المستقلة للانتخابات “ISIE” و تم تنظيم الاستفتاء   ضمن الآجال المتفق عليها والمحددة و من المهم التأكيد في هذا الصدد على أن الاقتراع سبقه استشارة إلكترونية تتعلق بشكل خاص بطبيعة النظام السياسي وطريقة التصويت للانتخابات التشريعية المقرر إجراؤها في 17 ديسمبر2022

*و قد تميز الاستفتاء الدستوري التونسي بمشاركة ما يقرب من 2.9 مليون ناخب تمكنوا من ممارسة حقهم في المواطنة والتصويت بحرية على مشروع الدستور التونسي الجديد.

*تمت الموافقة على هذا المشروع ، الذي يؤسس نظامًا رئاسيًا ، بأغلبية كبيرة تقارب 95٪ من الأصوات المُدلى بها ، بمعدل مشاركة يفوق 30٪ من المسجلين بالقائمات الانتخابية

*في الواقع ، يؤسس الدستور التونسي الجديد نظامًا رئاسيًا ، على عكس النظام السياسي البرلماني  الذي أنشأه دستور 27 جانفي  2014 ، والذي أظهر حدوده على مستوى التطبيق .

*بالإضافة إلى ذلك ، ينص على إنشاء سلطة تشريعية مكونة من مجلسين ، هما مجلس النواب ومجلس الأقاليم والمقاطعات ، لإشراك جميع ممثلي المناطق الداخلية في البلاد في عملية اتخاذ القرارات.

* كما سيتم بمقتضى الدستور الجديد إنشاء المجلس الأعلى للتربية الذي يتولى النظر في السياسات والخطط الوطنية التي تهم قطاعات التعليم والتكوين المهني والتشغيل ، وهي كلها مجالات حيوية لتحقيق التنمية المستدامة

*من المهم الإشارة إلى أن نص الدستور الجديد ، الذي أقرته غالبية كبيرة من التونسيين ، جاء لتكريس و التمسك اكثر بمبادىء  الديمقراطية وتطوير عمل مؤسسات الدولة، و ذلك مواكبة لمتطلبات التنمية و الحداثة استجابة لتطلعات  المواطنين في التعليم المتميز والصحة والتشغيل ، وهي كلها حقوق مضمونة بالوثيقة الدستورية وتحظي بنفس الحماية والأهمية التي تحظى بها مثيلاتها من الحقوق و الحريات على غرار، حرية الضمير والمعتقد – حرية الإعلام والنشر – حق النشر وحق النفاذ.

*في الختام ، تود سفارة تونس في رومانيا أن تتقدم بخالص شكرها وتعرب عن امتنانها الكامل للسلطات الرومانية والإقليمية والمحلية ، ولا سيما سلطات بوخارست وكلوج وتيميشوارا وياشي ، على الدعم المثالي لضمان حسن سير الاستفتاء الدستوري التونسي على أراضيها.

*كما تود أن تعرب عن امتنانها للجامعات الرومانية ، جامعات الطب و الصيدلة بكل من تيميشوارا و كلزج نابوكا و اياش  ، الذين وضعوا على ذمة السفارة مراكز اقتراع ، خلال فترة الاستفتاء على الدستور التونسي.

* تستضيف تونس “القمة الثامنة لمؤتمر طوكيو الدولي للتنمية الأفريقية” (تيكاد) يومي 27 و 28 أوت 2022  ، والتي ستركز على إرساء مسار لتنمية القارة في فترة ما بعد كوفيد -19. و ستدور القمة  حول ثلاثة محاور ، هي التنمية المستدامة والعالمية ، والحد من الفوارق الاقتصادية ، وأخيرا ، بناء مجتمعات مستقرة في القارة الأفريقية.

* من 20 إلى 23 أكتوبر 2022 ، ستنظم تونس المؤتمر الأورومتوسطي الرابع للتكامل البيئي (EMCEI-2022) الذي يهدف إلى دعم البحث والابتكار ، وتعزيز تبادل المعرفة العلمية وتشجيع التعاون بين المجتمعات المتوسطية. ستتاح للمشاركين في المؤتمر الفرصة لحضور العديد من العروض حول المؤشرات والاتجاهات الجديدة للبحث والتطوير والابتكار في المجالات متعددة التخصصات للعلوم البيئية. ولهذه الغاية ، سيشارك في هذا المؤتمر العديد من العلماء الأورومتوسطيين رفيعي المستوى

*وأخيرا ، تجدر الإشارة إلى أن تونس تستعد لاستضافة الدورة الثامنة عشرة “للقمة العالمية للفرانكوفونية” التي ستنعقد في جربة في الفترة من 19 إلى 20 نوفمبر 2022 ، حول موضوع: “الاتصال في التنوع: رقمي ، موجه للتنمية والتضامن في العالم الناطق بالفرنسية “.

*ترحب سفارة تونس في رومانيا ، علاوة على ذلك ، بالعلاقات التاريخية الممتازة والصداقة بين تونس ورومانيا التي ستحتفل العام المقبل بالذكرى الستين لتأسيس العلاقات الدبلوماسية وتكرر الشكر لحكومة وشعب رومانيا على دعمهم المستمر للشعب التونسي.

Din 25 iulie 2021, Tunisia s-a angajat într-un proces de reforme politice care vizează îmbunătățirea reformelor  democratice prin combinarea condițiilor necesare succesului acesteia și obținerea unui sprijin larg din partea poporului. Respectarea statului de drept, justiția independentă și imparțială în slujba cetățeanului, combaterea corupției și buna guvernare, au fost principiile principale pentru succesul modelului democratic tunisian. Într-adevăr, toate deciziile luate de Excelența Sa Președintele Kais Saied, Președintele Republicii Tunisia,  începând cu 25 iulie 2021, inclusiv, în special „înghețarea” Camerei Reprezentanților, au fost susținute de popor, în general.

La 13 decembrie 2021, președintele Republicii Tunisiene, Kais Saied, a anunțat conținutul foii de parcurs naționale care urmărește principalele etape ale restabilirii modelului democratic al țării, inclusiv organizarea unui referendum constituțional național pe 25 iulie, 2022 la nivel național și în perioada 23-25 ​​iulie 2022 în străinătate, inclusiv, în România, privind noul proiect de constituție tunisian, publicat în Monitorul Oficial al Republicii Tunisia (JORT), pe 30 iunie, 2022.

Referendumul a fost supravegheat de Înalta Autoritate Independentă pentru Alegeri „ISIE” și acesta a fost organizat în termenele convenite și specificate. Este important de subliniat în acest sens că sondajul a fost precedat de o consultare electronică legată în special de natura sistemului politic și a modului de vot pentru alegerile legislative programate pentru 17 decembrie 2022.

Referendumul constituțional al Republicii Tunisia a fost marcat de participarea a aproape 2,9 milioane de alegători care și-au putut exercita dreptul la cetățenie și au putut vota liber noul proiect de constituție tunisian. Acest proiect de lege, care instituie un sistem prezidențial, a fost aprobat cu o mare majoritate de aproape 95% din voturile exprimate, cu o rată de prezență la vot de peste 30% din cei înscriși. De altfel, noua constituție tunisiană instituie un sistem prezidențial, spre deosebire de sistemul politic parlamentar instituit prin constituția din 27 ianuarie 2014, care și-a arătat limitele la nivelul implementării. În plus, prevede înființarea unui legislativ bicameral, a Camerei Deputaților și a Consiliului Provinciilor și Provinciilor, care să implice toți reprezentanții regiunilor interioare ale țării în procesul decizional.

Noua constituție va înființa și Consiliul Suprem pentru Educație, care va analiza politicile și planurile naționale care privesc sectoarele educației, formării profesionale și ocupării forței de muncă, toate acestea fiind domenii vitale pentru realizarea unei dezvoltări durabile.

Este important de menționat că textul noii constituții, care a fost aprobat de o mare majoritate a tunisienilor, a ajuns să se dedice și să adere mai mult la principiile democrației și dezvoltarea activității instituțiilor statului, în conformitate cu cerințele de dezvoltare și modernitate ca răspuns la aspirațiile cetățenilor pentru educație, sănătate și angajare distinse, toate acestea fiind drepturi garantate de document. Este constituțional și se bucură de aceeași protecție și importanță ca și alte drepturi și libertăți, precum libertatea de conștiință. și credință-libertatea de informare și publicare – dreptul de publicare și dreptul de acces.

În încheiere, Ambasada Tunisiei în România dorește să mulțumească autorităților române, regionale și locale, în special celor din București, Cluj, Timișoara  și Iași pentru sprijinul exemplar acordat în vederea asigurării unor condiții bune în desfășurarea referendumului constituțional tunisian pe teritoriul lor. De asemenea, dorește să-și exprime recunoștința universităților din România, universităților de medicină și farmacie din Timișoara, Cluj-Napoca și Iași, care au pus la dispoziția secțiilor de votare, ambasadei, localurile lor, în perioada referendumului privind constituția tunisiană.

Republica Tunisia va găzdui „A 8-a Conferință Internațională de la Tokyo pentru Dezvoltarea Africii” (TICAD) în perioada 27-28 august 2022, care se va concentra pe elaborarea unui priect pentru dezvoltarea continentului în perioada post-Covid-19. Summitul se va desfășura în 3 direcții majore și anume, dezvoltarea durabilă și globală, reducerea disparităților economice și, în sfârșit, construirea unor societăți stabile pe continentul african.

În perioada 20-23 octombrie 2022, Republica Tunisia va organiza a A 4-a Conferință euro-mediteraneană de integrare a mediului (EMCEI-2022) care are ca scop sprijinirea cercetării și inovației, promovarea schimbului de cunoștințe științifice și încurajarea cooperării între societățile mediteraneene. Participanții la conferință vor avea ocazia să asiste la câteva prezentări privind indicatorii și noile direcții de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniile interdisciplinare ale științelor mediului. În acest scop, mulți savanți euro-mediteraneeni de rang înalt vor participa la această conferință

În sfârșit, trebuie menționat că Republica Tunisia se pregătește să găzduiască cea de-a 18-a sesiune a „Summitului Mondial al Francofoniei” care va avea loc la Djerba în perioada 19-20 noiembrie 2022, pe tema: „Comunicare în diversitate digitală, cu scpul dezvoltării și solidarității în lumea francofonă”.

Ambasada Tunisiei în România, deasemenea, în contextul unor excelentele relații istorice și de prietenie cu România, care anul viitor va sărbători împlinirea a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, aduce mulțumiri Guvernului și poporului Român pentru sprijinul continuu acordat poporul tunisian.

Notă. La Sinagoga de la Djerba, a avut loc pe 11 aprilie 2002 (în jurul orei 09h35) un atac terorist islamist sinucigaș deosebit de sângeros, perpetrat cu o mașină–capcană (umplut cu gaz natural și explozibil)  de către Nizar Naouar (franco-tunisian în vârstă de 25 de ani, decedat în atentat), în care 19 persoane au fost ucise (14 germani, 3 tunisieni și 2 franco-tunisieni) și cca 30 de persoane vor fi rănite. În cursul lunii martie 2003, 5 persoane vor fi acuzate că ar fi finanțat acest atac terorist, dintre care doi, omul de afaceri Enrique Cerda și pakistanezul Ahmed Rukhsar vor fi condamnați pe 10 mai 2006 la 5 ani de închisoare.

Bibliografie

„Allah(o)u Akbar” (الله أكبر). Partea VI. Comentariul Autorului. Atacurile teroriste de la Oslo si Tunis. Lumpenteroristul

„Allah(o)u Akbar” (الله أكبر). Partea VII. Comentariul Autorului. Lumpenterorismul. Terorismul modern, contemporan

Bilanțul terorismului și antiterorismului american în ultimul deceniu (2001 – 2011). GWOT (Global War on Terror). Corespondență de la New York (SUA)

Articole asociate

Relatiile bilaterale româno-tunisiene: 16 decembrie 1963 – 16 decembrie 2019

Forum de afaceri România-Tunisia cu accent pe domeniul agro-alimentar

Celebrare a relatiilor diplomatice între Tunisia și România

Nota redacției