Acasă Oameni suntem Oameni suntem? Corespondență de la SGK (Dr. Sofia Gelman–Kiss, muzicolog, membru fondator...

Oameni suntem? Corespondență de la SGK (Dr. Sofia Gelman–Kiss, muzicolog, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania, corespondentă permanentă a Jurnalului Bucureștiului

Israel, dat în judecată pentru genocid de Africa de Sud în fața Curții Internaționale de Justiție

Da, cu semn de întrebare, voi explica: noi, oamenii trăim cu senzația necesității unui for internațional care să facă ordine când forțele răului se dezlănțuie. Este corect. Astfel a luat naștere, după cel de-al doilea război mondial, Curtea Internațională de Justiție (CIJ), principalul organ judiciar al Națiunilor Unite cu sediul la Haga, în Palatul Păcii. Rolul său este acela de a rezolva animozitățile dintre state cu obligativitatea implantării rezoluțiilor rezultate din analizarea și verificarea faptelor prezentate.

La ora actuală Curtea Internațională de Justiție se ocupă de reclamația intentată de către Africa de Sud împotriva Israelului cu titlu de genocidLitigiul este în proces de elucidare cu argumente pro și contra, iar după un timp–probabil îndelungat–are să se nască și sentința. Nu vreau să comentez acest aspect al justiției internaționale, în schimb vreau să vă relatez un alt aspect al aceluiași subiect, anume, problema ostaticilor. Mai bine de patru luni și jumătate, peste 130 de ostatici îndură condițiile inumane în care se află în mâinile teroriștilor Hamas.

Guvernul nostru  nu face suficiente eforturi pentru ca sub egida Statelor Unite, a Qatarului și Egiptului să întocmească un plan pentru eliberarea lor  într-un viitor apropiat. Notez că la Haga, concomitent cu plângerea Africii de Sud împotriva Israelului, Curtea de Justiție a dispus eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor!

Haga a dispus dar nu s-a întâmplat nimic…Aici menționez lupta continuă a familiilor ostaticilor care, nu pot aștepta ca lucrurile să se rezolve de la sine și încearcă  (im)posibilul spre a asigura readucerea tuturor celor încarcerați în Gaza. Reprezentanții familiilor s-au perindat prin diverse foruri internaționale, au stat de vorbă cu șefi de state în speranța ajutorului scontat iar nu demult s-au adresat Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Au depus o reclamație împotriva Hamas-ului în care urgentează eliberarea captivilor. Răspunsul–cred–absurd și revoltător pe care l-au primit, justifică semnul meu de întrebare apărut în titlul tabletei: Haga se ocupă numai cu litigii între state! Or, gruparea teroristă Hamas nu este stat, ca atare (horribile dictu!) Curtea Internațională de Justiție nu are competența (?) de a obliga eliberarea deținuților din subsolurile fâșiei Gaza…

Sofia Gelman–Kiss (Dr. în Muzicologie, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania)

Notă. Articolele autoarei SGK în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești/ Die Geschichte der rumänischen Lyrik (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra