Israel, dat în judecată pentru genocid de Africa de Sud în fața Curții Internaționale de Justiție
Da, cu semn de întrebare, voi explica: noi, oamenii trăim cu senzația necesității unui for internațional care să facă ordine când forțele răului se dezlănțuie. Este corect. Astfel a luat naștere, după cel de-al doilea război mondial, Curtea Internațională de Justiție (CIJ), principalul organ judiciar al Națiunilor Unite cu sediul la Haga, în Palatul Păcii. Rolul său este acela de a rezolva animozitățile dintre state cu obligativitatea implantării rezoluțiilor rezultate din analizarea și verificarea faptelor prezentate.
La ora actuală Curtea Internațională de Justiție se ocupă de reclamația intentată de către Africa de Sud împotriva Israelului cu titlu de genocid…Litigiul este în proces de elucidare cu argumente pro și contra, iar după un timp–probabil îndelungat–are să se nască și sentința. Nu vreau să comentez acest aspect al justiției internaționale, în schimb vreau să vă relatez un alt aspect al aceluiași subiect, anume, problema ostaticilor. Mai bine de patru luni și jumătate, peste 130 de ostatici îndură condițiile inumane în care se află în mâinile teroriștilor Hamas.
Guvernul nostru nu face suficiente eforturi pentru ca sub egida Statelor Unite, a Qatarului și Egiptului să întocmească un plan pentru eliberarea lor într-un viitor apropiat. Notez că la Haga, concomitent cu plângerea Africii de Sud împotriva Israelului, Curtea de Justiție a dispus eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor!
Haga a dispus dar nu s-a întâmplat nimic…Aici menționez lupta continuă a familiilor ostaticilor care, nu pot aștepta ca lucrurile să se rezolve de la sine și încearcă (im)posibilul spre a asigura readucerea tuturor celor încarcerați în Gaza. Reprezentanții familiilor s-au perindat prin diverse foruri internaționale, au stat de vorbă cu șefi de state în speranța ajutorului scontat iar nu demult s-au adresat Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Au depus o reclamație împotriva Hamas-ului în care urgentează eliberarea captivilor. Răspunsul–cred–absurd și revoltător pe care l-au primit, justifică semnul meu de întrebare apărut în titlul tabletei: Haga se ocupă numai cu litigii între state! Or, gruparea teroristă Hamas nu este stat, ca atare (horribile dictu!) Curtea Internațională de Justiție nu are competența (?) de a obliga eliberarea deținuților din subsolurile fâșiei Gaza…
Sofia Gelman–Kiss (Dr. în Muzicologie, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania)
Notă. Articolele autoarei SGK în Jurnalul Bucureștiului
Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru
Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024
[…] Oameni suntem? Corespondență de la SGK (Dr. Sofia Gelman–Kiss, muzicolog, membru fondator al „… […]