Pentru toţi cei care vor să ţină cont de învăţămintele pe care am putea să le tragem din timpul acestei pandemii mondiale o pot face transmiţând câteva din constatările, trăirile şi frământările oamenilor la anunţul că România a intrat în stare de urgenţă odată cu prevederile Ordonanţei militare nr 1 din 16 martie 2020, date de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul M.A.I:
Conform zicalei „Ce a fost nu o să mai fie”, tot aşa, voi încerca să tuşez câteva învăţăminte care s- au emanat în această perioadă grea şi dificil de suportat de oameni, determinată de pandemia de Covid 19.
Sunt, dacă vreţi, noi repere de viaţă post-coronavirus identificate prin patru repere majore în condiţiile acestei crize sanitar- economice. În fapt, ele ar trebui să răspundă la următoarele întrebări:
a) Ce ne-a obligat să facem şi în ce coordonate să trăim, pentru a nu ne fi afectată sănătatea prin contaminare?
b) Ce am constatat pe popria piele?
c) Ce schimbări planetare au apărut în această perioadă?
d) Ce urmează să intreprindem pentru a ne fi cât de cât mai bine în viitor dacă avem în vedere că, de fapt, cu mici excepţii, ale unor ţări cum ar fi Suedia, care nu a luat măsuri dure de izolare socială, lumea s- a comportat cam la fel?
c) Ce schimbări planetare au apărut în această perioadă?
- Că oriunde am fi pe Planeta Albastră, viaţa reprezintă totul. Încă odată, s-a dovedit fără tăgadă că „dreptul la viaţă” e un drept fundamental mai presus de orice drept.
- S-a schimbat mentalitatea în ceea ce priveşte viaţa. Relaţiile dintre oameni vor fi, în primul rând, sub respectul sănătăţii şi a celor cu care intri în contact direct.
- Poluarea planetară a scăzut destul de mult. Cele două calote glaciare de la Polul Nord şi Polul Sud au început să-şi capete forma iniţială şi să îngheţe. Furtunile au scăzut vizibil, anotimpurile îşi intră în matca lor, încălzirea globală a scăzut.
- S-au redus consumul de hidrocarburi şi desigur au scăzut preţurile la ele, care ne-au poluat excesiv de mult timp, motiv pentru care trebuie şi devine aproape obligatoriu să trecem, urgent, la alte moduri de producere a energiei, cum ar fi cea solară, pe bază de baterii, hidrogen sau prin fiziune nucleară şi desigur cu turbinelor eoliene, eliminând practic arderile de hidrocarburi.
- S-a dovedit, dacă mai era nevoie, că secolul al XXI-lea poate da startul dezarmărilor în lume. Pandemia a făcut dovada că, înarmarea mondială e inutilă atâta timp cât cineva îţi trimite o dronă cu câţiva viruşi din categoria arme bacteriologice precum Covid 19, care suprimă viaţa şi apoi poţi ocupa ce vrei fără să distrugi natura sau creaţiile genului uman.
- Zborurile interne şi externe, transportul pasagerilor de călătorii pe mare dar şi cu trenurile, metrourile şi mijloacele de transport în comun, de aici înainte va trebui să aibă noi reguli de distanţare socială şi transport de bagaje.
- Este eminamente necesar ca toate statele lumii să treacă la informatizarea instituţiilor statului, oricum să nu i- a exemplul României care a facut-o cu „frâna trasă”, de la revoluţie încoace.
- Pentru a evita carenţele care au existat la nivelul gestionării situaţiilor de urgenţă din aproape toate statele lumii, cu mici excepţii, în eventualitatea unui al doilea val al pandemiei, va trebui să se facă stocuri şi dotări care să reducă cât mai mult infectarea dar şi mortalitatea, şi desigur, făcând prevenţie înainte de toate.
- Atenţie mare la corupţie şi îmbogăţiţi de conjunctură pe nenorocirile omenirii. Asemenea indivizi trebuie pedepsiţi exemplar şi imediat.
- S-a constatat, de la ţară la ţară, că oamenii se tem mai mult de măsurile punitive ale autorităţilor statului decât de faptul că se pot îmbolnăvi.
- Deşi, marea majoritate a ţărilor lumii condamnă propagarea de ştiri false chiar cu închisoarea, în multe dintre ele, ca şi în România, cu privare de libertate de la 1 an la 5 ani, totuşi au existat şi încă există fake news-uri pe reţelele de socializare dar şi pe canalele tv , fie ele de ştiri, cu câte o ştire care „rostogolită” poate să pară a fi luată drept ştire reală. Corespondenţă de la Prof. dr. Florentin ScaleţchiPreşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite
Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO)
Alte lucrări ale autorului
[…] Oare, ce ne-a învăţat pandemia coronavirus? Partea III. (Corespondenţă de la Prof. dr. Florenti… […]
[…] Oare, ce ne-a învăţat pandemia coronavirus? Partea III. (Corespondenţă de la Prof. dr. Florenti… […]
[…] Oare, ce ne-a învăţat pandemia coronavirus? Partea III. (Corespondenţă de la Prof. dr. Florenti… […]
[…] Oare, ce ne-a învăţat pandemia coronavirus? Partea III. (Corespondenţă de la Prof. dr. Florenti… […]