Acasă Arta ÎN OCNIȚE: NICOLAE SAVA la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”.

ÎN OCNIȚE: NICOLAE SAVA la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”.

Maestrul NICOLAE SAVA. Lucrarea dumnealui inconjurată de filacterele pictate de mine cu Sf. Aposoli si Evanghelisti. La vernisajul Anualei de Artă Religioasă și Restaurare 2016, aprilie 2016, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" .
Coperta cărtii "IN OCNITE".
Coperta cărtii “IN OCNITE”.

 

Artistul Nicolaie Sava îşi lansează cartea de debut cu 114 rubaiate având titlul ÎN OCNIŢE, alături de expoziţia cu ilustraţiile originale realizate pentru fiecare catren, o călătorie inedită în lumea de forme şi culori de sorginte bizantină. Lansarea cărţii şi vernisajul expoziţiei vor avea loc duminică 26 iunie 2016 orele 16 în cadrul Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti, sala de conferinţe şi foaierul Victor Ion Popa. Academicianul Răzvan Theodorescu şi criticul de artă Pavel Şuşară vor vorbi despre autor şi despre cartea sa.

“Prof. dr. Nicolae Sava este unul dintre cei mai importanti restauratori români; a predat timp de 40 de ani la Facultatea de Arte a Universităţii din Bucureşti şi a fost zeci de ani membru al Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române. De numele său se leagă înfiinţarea în anul 1973 a Secţiei de restaurare – patrimoniu şi pictură bisericească din cadrul Universităţii bucureştene, dar şi restaurarea unor monumente de artă religioasă cum ar fi pronaosul de la Biserica Doamnei (sec. XVII) din Bucureşti şi pictura murală în frescă de la Mânăstirea Humor (sec. XVI), din judeţul Suceava, acolo unde a înfiinţat o adevărată şcoală de restauratori.”

Maestrul NICOLAE SAVA. Lucrarea dumnealui inconjurată de filacterele pictate de mine cu Sf. Aposoli si Evanghelisti. La vernisajul Anualei de Artă Religioasă și Restaurare 2016, aprilie 2016, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" .
Maestrul NICOLAE SAVA. Lucrarea dumnealui inconjurată de filacterele pictate de mine cu Sf. Aposoli si Evanghelisti. La vernisajul Anualei de Artă Religioasă și Restaurare 2016, aprilie 2016, Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” .

 

EVENIMENT: Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost inaugurat. Acest articol din Jurnalul Bucurestiului a fost preluat de toată presa locală din jud. Dambovita, de artportfolio.ro etc., bănuiesc că are cateva zeci de mii de citiri, l-am publicat pe 1 decembrie 2015. Am avut onoarea si privilegiul să fiu prezent la un eveniment grandios, invitat fiind de către doamna Irina Sava, presedintele Comisiei profesionale a Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România România: Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, județul Dâmbovița, a fost inaugurat duminică 29 Noiembrie 2015, după lucrări ample de restaurare cu fonduri europene.Irina Sava a coordonat echipa de restauratori.Felicitări. Sunt mândru ca Român in primul rând (dar si ca prieten , artist, istoric, membru si consilier media al AFAPRR , Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului si Intell News etc. ) că am putut participa la o zi istorică. Aici Irina Sava, Maestrul Nicolae Sava si povestitorul Claudiu Victor Gheorghiu, fotografie din 29 noiembrie 2015.
EVENIMENT: Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost inaugurat. Acest articol din Jurnalul Bucurestiului a fost preluat de toată presa locală din jud. Dambovita, de artportfolio.ro etc., bănuiesc că are cateva zeci de mii de citiri, l-am publicat pe 1 decembrie 2015.
Am avut onoarea si privilegiul să fiu prezent la un eveniment grandios, invitat fiind de către doamna Irina Sava, presedintele Comisiei profesionale a Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România România: Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, județul Dâmbovița, a fost inaugurat duminică 29 Noiembrie 2015, după lucrări ample de restaurare cu fonduri europene.Irina Sava a coordonat echipa de restauratori.Felicitări.
Sunt mândru ca Român in primul rând (dar si ca prieten , artist, istoric, membru si consilier media al AFAPRR , Senior Editor al ziarului Jurnalul Bucurestiului si Intell News etc. ) că am putut participa la o zi istorică. Aici Irina Sava, Maestrul Nicolae Sava si povestitorul Claudiu Victor Gheorghiu, fotografie din 29 noiembrie 2015.

 

Fotografie din 29 Noiembrie 2015: cu maestrul NICOLAE SAVA la inaugurarea Palatului Brâncovenesc de la Potlogi. Fiica sa Irina Sava, pictor-restaurator, a coordonat echipa de restauratori si este presedintele Comisiei profesionale a Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România .
Fotografie din 29 Noiembrie 2015: cu maestrul NICOLAE SAVA la inaugurarea Palatului Brâncovenesc de la Potlogi. Fiica sa Irina Sava, pictor-restaurator, a coordonat echipa de restauratori si este presedintele Comisiei profesionale a Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România .

 

Cu acest prilej va avea loc și finisajul expoziției “Arta Bizantină în România – Restaurare și Creație Contemporană”,  organizată de Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Afisul expozitiei AFAPRR: Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare a UAP din România.
Afisul expozitiei AFAPRR: Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare a UAP din România.

 

AFAPRR

 

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” este unul dintre cele mai iubite , vizitate si apreciate muzee ale Bucurestiului, dar si un partener traditional al Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România, al cărui membru sunt si eu. In acest an de gratie 2016 Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a aniversat in ziua de 17 Mai 2016 cei 80 de ani de existenţă, fiind inaugurat de regele Carol al II-lea in 1936.

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si Agentia de presă Intell News (al căror Senior Editor sunt) au onoarea să fie , alături de trusturi media consacrate, parteneri media cu Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, dar si ai Asociatiei Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România . Iar eu am contribuit din plin la asta si chiar mă bucur enorm pentru această colaborare fructuoasă.

Ziarul Jurnalul Bucurestiului: sigla.
Ziarul Jurnalul Bucurestiului: sigla.
Pictor restaurator Dr. Irina Sava , presedintele Comisiei Profesionale a Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România si Claudiu Victor Gheorghiu.
Pictor restaurator Dr. Irina Sava , presedintele Comisiei Profesionale a Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România si Claudiu Victor Gheorghiu.

 

A consemnat : Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, istoric; afilieri: membru Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si VISARTA; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews. 25 Iunie 2016.

 

 

Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.
Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

 

ANUNȚ DE PRESĂ

ÎN OCNIȚE, NICOLAE SAVA

Lansare de carte

26 iunie, 2016

 

Artistul Nicolaie Sava îşi lansează cartea de debut cu 114 rubaiate având titlul ÎN OCNIŢE,  alături de expoziţia cu ilustraţiile originale realizate pentru fiecare catren, o călătorie inedită în lumea de forme şi culori de sorginte bizantină. Cele 114 ilustraţii realizate pe format A4, în tehnica tempera pe hârtie, reprezintă letrina fiecărui rubaiat în care se dezvoltă, dezinvolt,  ideile filozofice, sau densele trăiri exprimate în  catren. Ilustraţiile au fost realizate de-a lungul a trei ani, în timpul liber, atunci când artistul cobora de pe schelă, în special toamna şi iarna, încărcat deja de suflul trăirilor şi al energiilor învăluitoare emanate de sfinţii pictaţi sau restauraţi.

Artist ancorat în realităţile vieţii sociale, cotidiene, a trăit fiecare eveniment important pe care l-a asimilat şi reflectat în creaţia sa, ca un martor activ în agora zilelor noastre, neputând trece nepăsător fără a lua atitudine.

Lansarea cărţii şi vernisajul expoziţiei vor avea loc duminică 26  iunie 2016 orele 16  în cadrul Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti, sala de conferinţe şi foaierul Victor Ion Popa.

           Prezenţi la manifestare, academicianul Răzvan Theodorescu şi criticul de artă Pavel Şuşară vor vorbi despre autor şi despre cartea sa, iar Amalia Ciolan, actriţă la Teatrul Naţional din Bucureşti va recita versuri din volumul prezentat.

În cadrul manifestării, Corul Asociaţiei de Muzică Bizantină PSALTIS, dirijor Florin Leonte, va susţine un concert de muzică psaltică.

Biroul COMUNICARE, RELATII PUBLICE:

 

Iulia Grumazescu – Director Comunicare, Pedagogie Muzeala

Andreea Nanciu – Comunicare si Relatii Publice
Ela Soltuz – Comunicare si Relatii Publice

Telefon: 317. 91. 03/ interior 178
Soseaua Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucuresti


http://www.muzeul-satului.ro
https://www.facebook.com/pages/Muzeul-National-al-Satului-Dimitrie-Gusti/151598721549409?ref=hl

 

 

Articolul precedentProtejat: Împreună contra Pedepsei cu Moartea (Partea VII). Contextul aboliționist în lume în timpul celui de-al 6-lea Congres Internațional Contra Pedepsei cu Moartea. Actul final (Oslo, Norvegia). Serge Atlaoui și Ionuț Gologan în „the green mile”!
Articolul următorSimpozionul ”Petre Oprea”& expoziție „Din lumea satului”
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.