Acasă Medic Ortoped Gabriel Ștefănescu: Menopauza merge mână în mână cu osteoporoza!

Ortoped Gabriel Ștefănescu: Menopauza merge mână în mână cu osteoporoza!

Osteoporoza” va fi responsabilă pentru aproximativ 300 milioane de fracturi și peste 25 de miliarde de dolari costuri de tratament, în următoarea decadă! Va fi o presiune enormă asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume, mai ales că populația globului îmbătrânește. Gândiți-vă,  în doar câţiva ani pe planetă vor fi mai mulţi oameni de peste 60 de ani decât copii de până la cinci ani. Ceea ce înseamnă, printre altele, mai multe persoane cu probleme osoase asociate longevității!–ne explică dr. Gabriel Ștefănescu, ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică, în debutul interviului nostru despre osteoporoză.

De la dr. Gabriel Ștefănescu am aflat că femeile sunt mai expuse decât bărbații, că riscurile induse de această boală  nu sunt deloc de neglijat și că tratamentul de substituție hormonală este o necesitate! Orice femeie intrată la menopauză ar trebui să afle lucrurile descrise de specialist, pentru a preîntâmpina disconfortul major creat de acest gen de patologie:

Multe femei intră prea timpuriu la menopauză

„Osul este un organ viu, cu o putere de regenerare și remodelare deosebită, mai ales la tinerețe. După 50 de ani însă, indiferent dacă ești bărbat sau femeie, procesul lent de pierdere osoasă, care debutează undeva în jurul vârstei de 30 de ani, își arată colții.  Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații, pentru că ele intră la menopauză, iar menopauza merge mână în mână cu osteoporoza, mai ales dacă este neglijată, netratată și nu beneficiezi de sfatul unui medic competent–ne atrage atenția specialistul și adaugă: Riscul unei femei de a avea o fractură de șold cauzată de osteoporoză este mai mare decât riscul de cancer, iar dacă fractura se întâmplă după 65 de ani sunt generate riscuri care amenință viața, în ciuda faptului că se poate interveni chirurgical. Prin urmare, osteoporoza este un subiect demn de a fi luat în serios pentru a fi prevenite complicațiile ce decurg din aceasta, mai ales că ritmul trepidant de viață pe care îl ducem și mediul competitiv căruia suntem obligați să-i facem față modifică echilibrul hormonal. Consecința este aceea că multe femei intră timpuriu la menopauză. Dacă acum 2-3 decade intrarea la menopauză se făcea în jurul vârstei de 48-50 de ani, acum sunt multe femei care la 38-40 se confruntă cu această realitate – atrage atenția interlocutorul nostru.

De ce menopauza merge mână în mână cu osteoporoza?

O să optez pentru o explicație foarte simplă ca să fiu pe deplin înțeles: pentru că sistemul hormonal nu mai secretă estrogeni. Atâta vreme cât corpul femeii îi produce, aceasta va fi protejată de sindromul metabolic, boala cardiovasculară, riscul de infarct sau de accident vascular cerebral. Ca ortoped, la cabinet mă confrunt constat cu efectele la distanță ale menopauzei și nici măcar nu trebuie să treacă mai mult de 5-7 ani, că și apar ”colții” de care vorbeam mai sus. Femeia începe să piardă accelerat masa osoasă, hormonii estrogeni fiind responsabili printre multe alte atribuții pe care le au în mașinăria umană și de menținerea calciului în oase.

Osteoporoza doare? Cum știm că avem această afecțiune?

Să știți că osteoporoza este asimptomatică dacă nu este complicată cu o fractură. Pe de altă parte,  nu se instalează peste noapte. Abia după ce se trece de perioada asimptomatică, pot apărea dureri. Primele oase care suferă sunt vertebrele iar dacă sunt fragilizate din cauza osteoporozei se pot instala microfracturi, durerea apărând ca o consecință. De asemenea, pot apărea tasările vertebrale care determină și ele deformări ale coloanei, precum cifoza sau scădere în înălțime. Căderea pe mână poate duce la fracturi ale încheieturii pumnului, mai ales la femeile aflate în perioada postmenopauzală și este un indicator al oaselor fragilizate de osteoporoză. La 70 ani de ani sau mai mult,  poate apărea o altă fractură de temut – cea de șold, după o cădere în genunchi de exemplu – situație  care poate deveni extrem de invalidantă, și poate fi o cauză de deces prin imobilizare la pat și complicații asociate. Prin urmare, la început nu doare, apoi când doare procesul este deja avansat! Este motivul pentru care nu trebuie întârziată adresarea la medicul specialist ortoped, ginecolog, endocrinolog.

Recomand substituția hormonală la menopauză

Ca orice medic care își respectă profesia și pacienții, mă străduiesc să fiu permanent la curent cu studiile și cercetările care apar,  cu informația medicală aferentă domeniului meu de activitate răspândită prin conferințe și cursuri. Doresc să subliniez că tratamentul de substituție hormonală este mai mult decât necesar, dar nu întotdeauna recomandat la noi în țară, spre deosebire de țările vestice unde este chiar obligatoriu!

Trebuie știut că substituția hormonală aduce beneficii întregului organism iar sănătatea oaselor are numai de câștigat din asta! La fel și sistemul cardiovascular, nervos, metabolic. În caz contrar, sistemul osos intră efectiv în descompunere. Ideal ar fi ca adresabilitatea la specialist să se facă înainte de instalarea menopauzei, dar cu atât mai mult cu cât aceasta s-a instalat deja!

Și atunci, de unde legenda că hormonii fac mai mult rău decât bine?

În rândul pacientelor circula în trecut convingerea că acești hormoni produc cancer.  Suntem, din fericire, în cel mai avansat moment al descoperirilor medicale și este păcat să lăsăm dezinformarea și prejudecata să ne afecteze viețile și sănătatea! Dimpotrivă, trebuie spus că hormonii protejează de cancerul ovarian sau de sân, de degradarea osoasă, neuronală, cardiovasculară.

Doctorul ginecolog, endocrinolog și ortopedul vor stabili cele mai bune soluții pentru femeia care intră la menopauză. Medicii cu aceste specialități trebuie să facă un efort în plus, pentru a le explica pacientelor ce înseamnă cu adevărat menopauza și la ce riscuri duce încetarea producerii hormonilor estrogeni, spulberând astfel folclorul care a circulat și mai circulă pe această temă. Sigur că tratamentul, desfășurat în timp, se coroborează cu anumite investigații cum sunt ecografia, mamografia, osteodensitometria iar pacientul trebuie monitorizat permanent.

Partea a doua a interviului cu dr. Gabriel Ștefănescu, ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică

Doctore, fac sport, mănânc ce trebuie, dar mă tot îngraș! Sunt disperată!

Da, într-adevăr, aud frecvent acest lucru la cabinet de la pacientele care au intrat la menopauză. În plus, se plâng de dureri osoase și articulare, de faptul că nu mai chef de viață, că se simt obosite permanent. Uitarea este și ea printre simptomele enumerate, ca și insomniile rebele. Și cum să nu se întâmple aceste lucruri, când metabolismul femeii aflate la menopauză este complet schimbat din cauza lipsei hormonilor estrogeni?  Pentru că nu există organ neafectat de lipsa acestora, reechilibrarea hormonală fiind cheia rezolvării acestor probleme.

Există alimente care pot ajuta?

Să ne înțelegem: echilibrul hormonal este o balanță foarte delicată a organismului. Ea nu poate fi făcută după ureche, după sfaturile primite pe forumuri sau de la vecine care au încercat o variantă personală și zic ele că a mers. Abordarea trebuie să fie medicală, pluridisciplinară și se bazează pe colaborarea pacientului și pe înțelegerea faptului că înaintarea în vârstă înseamnă o grijă mai mare pentru corp. Și nu, nu este adevărat că dacă mănânci ceva sau nu mănânci altceva, ovarul va începe să secrete hormoni. Deci nu încurajez improvizația sub nici o formă! Dacă se dorește o viață de calitate și longevitate atunci tratamentul să se opteze și pentru introducerea tratamentului de substituție hormonală, pe lângă medicamentele sau tratamentele care susțin problemele osoase specifice ale fiecărei persoane în parte.

Sigur că este indicat să ai o dietă diversă, corectă pe cât posibil, cu evitarea exceselor, cu alimente care să conțină calciu și cu aport de vitamina D3, care nu poate fi sintetizată prin alimentaţie, ci numai prin expunerea la soare timp de 10-15 minute sau prin suplimentele alimentare.

Exercițiul fizic ajută?

Bineînțeles și chiar doresc să pun un accent aparte pe necesitatea de a-l practica. Menţinerea greutăţii corporale ajută foarte mult, dar așa cum se știe acest lucru este din ce în ce mai greu de obținut odată cu înaintarea în vârstă. Mersul pe jos, aerobicul, exercițiile de forță moderate, activitățile corelate cu vârsta, toate contribuie la sănătatea sistemului osos. Intensitatea și tipul exercițiilor vor ține cont de recomandarea  medicului ortoped sau a kinetoterapeutului recomandat de acesta.

Ce medicamente se pot lua pentru osteoporoză?

Pentru un tratament de acuratețe este obligatoriu să te adresezi medicului. Ortopedul, endocrinologul, ginecologul, reumatologul sunt cei cu care pacientul trebuie să colaboreze pentru a-i fi recomandate cele mai bune soluții. Pe piață există multe medicamente care întăresc oasele, dar alegerea acestora se va face de către specialist ținându-se cont de situația pacientului, istoricul acestuia, starea de sănătate, patologia aferentă. Este important de reținut că există diverse medicamente care au dovedit că pot îmbunătăți densitatea osoasă, reducând astfel riscul fracturilor. Recomand însă să se facă o reevaluare a stării pacientului o dată la 3-5 ani, pentru a se lua decizia terapeutică  în legătură cu continuarea tratamentului recomandat.” – conchide Dr. Gabriel Ștefănescu.

Dorești să te asiguri de sănătatea oaselor tale? Tu sau cineva drag ție suferă de osteoporoză? Atunci nu amâna programarea la medicul ortoped, pentru a preveni sau stopa boala.

Pe dr. Gabriel Ștefănescuortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică îl găsești la Regina Maria–Policlinica Băneasa, și spitalul Medicover din București.

Nota redacției