Acasă Nutritionist Ouă cu avocado, o rețetă bogată în nutrienți, pentru toată familia (intreviu...

Ouă cu avocado, o rețetă bogată în nutrienți, pentru toată familia (intreviu cu nutriționistul Eviana Trandafir)

Ouă și avocado? Ce mic dejun poate fi mai bogat în nutrienți, mai sățios, și mai sănătos? Cât de indicată este o asemenea combinație pentru a avantaja pe orice membru al familiei, indiferent de vârstă și de activitățile zilnice, ne va explica nutriționistul Eviana Trandafir.

Avocado, un fruct bogat în grăsimi și sărac în carbohidrați

„Avocado este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase pentru inimă, deoarece reglează nivelul de glucoză din sânge, efectul fiind combaterea rezistenței la insulină. Are peste 20 vitamine și minerale ceea ce-l face extrem de nutritiv. Este și gustos, având o textură cremoasă, apropiată de cea a untului. Consumul de avocado scade colesterolul, reglează tensiunea arterială, reduce riscul de infarct și de accident vascular cerebral, fluidizează sângele și împiedică formarea cheagurilor de sânge!”detaliază interlocutoarea noastră.

Gălbenușul oului este un tezaur de caroten, calciu și vitamina D

Cât despre ouă lista de beneficii este atât de lungă încât a putea scrie un roman-foileton. Totuși, n-o s-o facem, dar tot vom trece în revistă câteva dintre aspectele care țin de bogăția sa nutritivă și anume faptul că albușul oului este proteină pură, iar gălbenușul este un tezaur de caroten, calciu și vitamina D, fără de care nu se fixează calciul în oase. Trebuie știut că acest element este un foarte bun antioxidant și combate îmbătrânirea precoce, cu tot alaiul de boli pe care le aduce” – pledează nutriționistul.

Ouăle cu avocado, o rețetă versatilă, bine echilibrată nutrițional

Această rețetă este una din preferatele mele–ne mărturisește nutriționistul. Întotdeauna am în casă ouă și avocado, sunt printre primele lucruri pe care le pun în coșul de cumpărături pentru că ambele sunt foarte versatile și îmi dau posibilitatea să pregătesc gustări sau feluri de mâncare bine echilibrate nutrițional. În același timp, ouăle te satură și-ți oferă o valoare nutrițională și biologică foarte ridicată, cu un volum alimentar foarte mic. De exemplu, dacă mănânci două ouă în cuib de avocado te vei simți mai sătul decât dacă mănânci o cană de lapte cu cereale, un corn de patiserie, un pahar de suc de portocale și o felie de pâine prăjită cu unt, care nu vor face altceva decât să-ți ridice foarte mult glicemia, pentru ca mai apoi, când scade, să te simți obosit și cu pofte!” – ne explică specialistul și continuă:

Două ouă au o valoare energetică mai mare decât multe alte alimente cu calorii oarbe, care au și efectul neplăcut de a ne îngrășa. Mâncând ouă cu avocado dimineața nu vom mai simți nevoia de a mânca mult la masa de prânz, ceea ce ne ajută în bătălia zilnică de păstrare a greutății și implicit a unei bune stări de sănătate!

Cum se prepară ouăle cu avocado

Ai nevoie doar de 2 avocado 4 ouă sare și piper. Opțional, poți folosi cașcaval, telemea sau alt tip de brânză, file de somon sau bacon, pătrunjel, mărar, busuioc, cuburi de ardei gras roșu Pentru a le prepara,  jumătățile de avocado se scobesc în adâncime având grijă să nu deteriorăm marginile. Apoi se pun într-o tavă, de preferat într-una cu orificii pentru brioșe, pentru a evita răsturnarea jumătăților. Ouăle se sparg unul câte unul într-un bol și de aici se transferă în jumătatea de avocado. Ornați cum doriți și dați la cuptor  la o temperatură de 220 de grade Celsius, până când observați că oul este făcut.

Articole asociate

Câtă vitamina D (atât de necesară pentru imunitate și sănătate!) mai rămâne după ce pregătiți oul?

Ouăle și optimizarea creierului în dieta ketogenică

„Cel mai bun medicament (natural) contra îmbătrânirii este gălbenușul de ou”!

Nu există nicio legătură între colesterolul din ouă și cel din organism

Oul, cea mai bună sursă de proteine de înaltă calitate. Și cea mai ieftină!

Nota redacției

Ziua Mondială a Sănătății. „Eradicarea osteomielitei cronice – Procedeul Burnei” (Corespondență de la prof. dr. med. Gheorghe Burnei, lucrare prezentată la cel de-al 33 Congres internațional al Universității Apollonia din Iasi „Pregătim viitorul. Promovăm excelența” 2-5 martie 2023)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog (absolut inedit) cu eruditul promotor „brașovean” (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea I)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor „brașovean” (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea II)