Acasă Nutritionist Ouăle și optimizarea creierului în dieta ketogenică

Ouăle și optimizarea creierului în dieta ketogenică

Optimizarea creierului este una dintre țintele vizate de către cei ce aderă la dieta ketogenică, foarte la modă în ultimul deceniu la nivel mondial. Dieta ketogenică se bazează pe consumul de proteine ​​și restricția de carbohidrați. Principalul mecanism al acestei diete este acela prin care organismul ajunge la așa-numita stare de cetoză. Corpul preia energia necesară din depozitele de grăsime și astfel slăbește mai repede! Toți cei care doresc să optimizeze starea de sănătate și să slăbească pot opta pentru o dieta ketogenică, nu fără a se consulta cu medicul nutriționist!

Ouăle și optimizarea creierului în dieta ketogenică

Studiile și cercetările efectuate pe grupuri mari de subiecți arată fără tăgadă că cetonele care se produc în timpul dietei keto oferă beneficii neuroprotectoare, ceea ce înseamnă că pot întări și proteja creierul și celulele nervoase. Din acest motiv, dieta ketogenică poate ajuta o persoană să prevină sau să gestioneze afecțiuni precum boala Alzheimer, declinul cognitiv, oboseala și ceața mentală și să optimizeze performanțele creierului. În acest sens este recomandat consumul unor alimente specifice, printre care se află și ouăle, care se evidențiază prin categoria superioară de nutrienți și accesibilitate.

Nutriționista Eviana Trandafir ne oferă câteva lămuriri în acest sens: „În cadrul dietei keto ouăle ocupă un loc important, deoarece stimulează sănătatea cognitivă și markerii pentru sănătatea cardiovasculară. Ouăle se potrivesc perfect dietei keto deoarece au  conținut scăzut de carbohidrați, sunt nutritive și în același timp foarte accesibile ca preț. Gălbenușul de ou este perfect conceput de natură pentru a conține tot ceea ce este necesar pentru un creier sănătos, cu performanțe optime. În mod special gălbenușul este unul dintre cele mai hrănitoare alimente pe care le puteți consuma deoarece conțin puțin din fiecare vitamină și mineral de care corpul are nevoie: Vitamina A, B12, vitamina E, seleniu, zinc. Un accent deosebit aș dori să pun pe colina atât de importantă în mecanismul de a menține membranele celulare sănătoase, flexibile cât și pentru neurotransmițătorul acetilcolină ce joacă un rol important în învățare și memorie. Tot în gălbenuș găsim luteină și zeaxantină, doi carotenoizi care protejează creierul și îmbunătățesc viteza de procesare neuronală. Cercetările efectuate pe grupuri de subiecți au arătat că doar 1,3 gălbenușuri pe zi timp de patru săptămâni și jumătate au crescut nivelul de zeaxantină din sânge cu 150%, iar pe cele de luteină cu 50%!” susține interlocutoarea noastră.

3 caracteristici ale ouălor despre care nu știai!

Cum se consumă ouăle pentru maxime beneficii

Ouăle pot fi preparate omletă, poșate, prăjite în unt sau ulei de cocos. Însă, deoarece gălbenușul conține multe grăsimi valoroase și colesterol, prima recomandare a nutriționiștilor este să lăsăm gălbenușul de ou moale sau asemănător cremei. Cei ce doresc să opteze pentru o dietă ketogenică trebuie să se consulte cu un specialist pentru a obține informații complete și corecte.

Articole asociate

Câtă vitamina D (atât de necesară pentru imunitate și sănătate!) mai rămâne după ce pregătiți oul?

„Cel mai bun medicament (natural) contra îmbătrânirii este gălbenușul de ou”!

Nu există nicio legătură între colesterolul din ouă și cel din organism

Nota redacției