Acasă Recenzii filme/carti Păcatele de după dealuri ale lui Cristian Mungiu

Păcatele de după dealuri ale lui Cristian Mungiu

Câteva fapte despre ortodoxie. Ortodoxia este o confesiune creştină. Statistic, creştinismul este cea mai persecutată religie din lume la ora actuală. În multe din state totalitare şi/sau musulmane, creştinii sunt crucificaţi, împuşcaţi, decapitaţi, vânaţi, batjocoriţi, etc. Ortodoxia este o confesiune în cadrul acestei religii şi numără, după diferite cifre, între 300 şi 360 de milioane de credincioşi în întreaga lume. Exemple de state pe Glob în care peste 40 % din populaţie se declară creştin-ortodoxă (ortodoxie estică calcedoneană, nu coptică, nu monofizită): Rusia, România, Bulgaria, Georgia, Belarus, Cipru, Grecia, Moldova, Ucraina, Macedonia, Muntenegru, Serbia, precum şi regiunile statale cu statut disputat Transnistria, Abkazia, Oseţia de Sud, Novorusia.

Asadar , toate aceste ţări europene din centru-estul Europei , sunt asociate , la nivel social şi intelectual , cu „lumea a treia”, numai bune de criticat pentru „înapoierea lor”. Această carte o joacă, şi încă având succes, Cristian Mungiu, lucrând în defavoarea brandului de ţară. După ce Tarkovski, geniul apreciat în întreaga lume, a etalat frumuseţile şi profunzimea nebănuită a ortodoxiei, Mungiu se crede mai deştept şi alege să calce acestea în picioare.

Ortodoxia, ca orice confesiune, are o serie de dogme şi o serie de practici. Dogmele sunt fundamentele pentru credinţă. Practicile însă, variază, şi nu sunt atât de stricte. În plus, ortodoxia este una din cele mai democratice confesiuni religioase din lume. Mungiu ce face? Ia unele din practici, le distorsionează, le etichetează drept reguli bătute în cuie şi le prezintă într-o manieră ironică, etichetându-le drept „ortodoxie”.

Lista păcatelor” se numeşte, mai exact „Îndreptarul de spovedanie după Nicodim Măndiţă”. Preotul din film i-l dă Voichiţei şi-i spune: „asta e lista păcatelor”. Această scenă este tot la fel de rizibilă cum ar fi să vedem într-un film cu James Bond pe Q arătându-i lui Bond un pistol obişnuit şi să-i spună: „uite, acesta este un pistol. Îl apuci de aici şi când apeşi, face PAC”. Toţi călugării cunosc acel îndreptar, nu este nevoie să fie prezentat ca un obiect extraterestru.

Acest îndreptar cuprinde, într-adevăr, 464 de păcate. Totuşi, sunt 464 de potenţiale păcate pentru toate categoriile sociale, din care multe care se adresează doar călugărilor, multe care se adresează doar oamenilor căsătoriţi, etc. Nici dacă cineva şi-ar propune, nu ar reuşi să facă toate păcatele care sunt cuprinse în respectivul îndreptar. Apoi, ele sunt structurate tematic, nu în ordinea alandala în care sunt citite în film. În plus, cine se duce la spovedanie, nu se apucă să citească sumedenia de păcate, ci doar un rezumat, pe care îndreptarul te şi învaţă cum să îl faci.

Totuşi, îndreptarul protos. Măndiţă nu este atât de larg folosit, chiar de către mirenii care vin la Biserică. Sunt atâţia alţii care folosesc îndreptarul de spovedanie al părintelui Cleopa, care este mai scurt. Şi mai sunt şi altele.

Taina Spovedaniei se numeşte aşa pentru că este o taină. Prin urmare, nu veţi auzi în vreo mănăstire ortodoxă vreodată o abordare în gura mare, din partea unui preot sau a unei măicuţe, de faţă cu toată lumea: „bă, Gicule, ai mărturisit păcatul masturbării?”. Nu aşa se procedează. Cine doreşte să se spovedească, trebuie luat cu uşurelul. Mai mult ca sigur că prima spovedanie nu va fi completă, căci chiar de-ar vrea omul să-şi amintească de-amănuntul tot ce a făcut, nu reuşeşte, pentru că îi lipseşte exerciţiul. Scenele în care Alina, în film, este împinsă de la spate să se spovedească nu au nicio legătură cu duhul, cu taina sau cu practicile ortodoxiei.

Lista portretizărilor intenţionat greşite poate continua, nu mă mai apuc de sub-plotul cu lesbianismul, că nu mai termin azi.

VA URMA

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi:

Dupa dealuri, batem câmpii

Ştefan Alexandrescu,

ocazional, critic de film

discerne.wordpress.com