Acasă Arta EVENIMENT: Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost inaugurat

EVENIMENT: Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost inaugurat

latura de nord a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi si parcul.
latura de nord a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi si parcul.
latura de Sud, Palatul POTLOGI, logie, fragment
latura de Sud, Palatul POTLOGI, logie, fragment

Am avut onoarea si privilegiul să fiu prezent la un eveniment grandios, invitat fiind de către doamna Irina Sava, presedintele Comisiei profesionale a AFAPRR a UAP Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România: Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, județul Dâmbovița, a fost inaugurat duminică 29 Noiembrie, după lucrări ample de restaurare cu fonduri europene. Irina Sava a coordonat echipa de restauratori.Felicitări.Sunt mândru ca Român in primul rând (dar si ca prieten , artist, istoric, consilier AFAPRR si redactor al paginii de Cultură a ziarului Jurnalul Bucurestiului etc. ) că am putut participa la o zi istorică.

 

Filmul complet de la Palatul Brancovenesc, la inaugurarea sa in 29 noiembrie 2015. Dr. Irina Sava, pictor-restaurator, presedintele Comisiei profesionale a AFAPRR: Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România a coordonat echipa de restauratori. Iar eu am avut privilegiul sa fiu acolo, aidoma Jurnalul Bucurestiului. Multumesc. Claudiu Victor Gheorghiu. 31 Iulie 2016.

 

Irina Sava, sotul ei Eduard Stoenică, artist restaurator, Claudiu Victor Gheorghiu.
Irina Sava, sotul ei Eduard Stoenică, artist restaurator, Claudiu Victor Gheorghiu.

Iată ce ne-a declarat pictorul-restaurator Irina Sava despre munca depusă, in exclusivitate pentru Jurnalul Bucurestiului :
“ La 45 de kilometri de București, în comuna Potlogi din județul Dâmbovița, se află două monumente construite de către Constantin Brâncoveanu:
Biserica „Sfântul Dumitru” – construită în anul 1683. Lucrările efectuate în anul 1904 i-au modificat aspectul într-un mod drastic. În anul 2011 s-a realizat proiectul de conservare-restaurare, iar în anul 2013 lucrările erau finalizate.
Palatul cu anexele sale – a fost construit în 1698 spre latura de vest a unor case boierești deja existente.
Intervențiile de conservare-restaurare a tencuielilor originale și a stucaturilor, executate în perioada 2014-2015, au avut ca scop crearea unității ansamblului plecând de la existența a patru realități fizice:
• tencuielile originale.
• elementele noi provenind de la intervenția de reconstrucție executată de către Balș.
• reparațiile sporadice de proastă calitate.
intervențiile actuale de conservare-restaurare avizate.
Pornind de la ruine in 1966 Ștefan Balș a reconstruit pereții, acoperișul și de apreciat, zone importante de stucatură concepute după cele originale.
Colectivul a fost format din Sava Irina, Stoenica Eduard, Elena Avram, Emil Tivrea, MIculete Maria, Iosu Mihai, Costache Elena, Eugen Curelici, Mihai Suth si altii. “

Irina Sava in capela proaspăt pictată de dumneaei, cu hramul "Inaltarea DOMNULUI".
Irina Sava in capela proaspăt pictată de dumneaei, cu hramul “Inaltarea DOMNULUI”.
Irina Sava in capela proaspăt pictată de dumneaei, cu hramul "Inaltarea DOMNULUI".
Irina Sava in capela proaspăt pictată de dumneaei, cu hramul “Inaltarea DOMNULUI”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi cuprinde Palatul Brâncovenesc, ruinele casei vechi, ale casei de slujitori și ale droșcăriei (șopron în care se reparau trăsurile).
Curtea Brâncovenească de la Potlogi a fost costruită în 1698 și este împrejmuită de un zid înalt de cărămidă. Intrarea se face printr-o poartă monumentală, arcuită. Curtea era împărțită în trei părți: una pentru personalul domnesc, a doua pentru oșteni, iar cea de a treia curte, dinspre fostul eleșteu artificial, era numai pentru familia domnească. Biserica “Sf. Dumitru” se poate vedea în partea dreaptă a intrării.
Complexul Brâncovenesc de la Potlogi face parte de-acum din Complexul muzeal Curtea Domnească din Târgovişte şi va fi inclus într-un circuit turistic la nivel naţional, alături de palatul domnitorului Brâncoveanu de la Mogoşoia şi de vechea Cetate de Scaun a Târgoviştei. Obiectivul a fost restaurat și modernizat cu ajutorul fondurilor europene, lucrările fiind finalizate cu puțin timp înainte de inaugurarea din 29 noiembrie. Valoarea proiectului este de peste 40 de milioane de lei.

In interiorul Palatului.Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria Principatelor române.
In interiorul Palatului.Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria Principatelor române.

Cititorii ziarului Jurnalul Bucurestiului au posibilitatea acum să fie parte la derularea manifestărilor, pe care le voi prezenta in cele ce urmează(am realizat si videoclipuri pentru cei interesati):
Am intrat in curte , ducându-mă spre Biserica ansamblului , urmărind si filmând garda călare in costume de epocă, ceva asemănător am văzut recent la Alba-Iulia, o splendoare, semn că dacă se vrea, se poate. Irina Sava mi-a prezentat capela Bisericii, având hramul “Inăltarea DOMNULUI”, recent pictată tot de dumneaei. Am participat apoi la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Nifon , arhiepiscop de Târgoviste in Biserica de la intrarea in ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi; biserica are hramul “Sf.Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir”, este construită in 1683, având “pictură din nou” in naos si altar, precum si pictura in pridvor si pronaos restaurată, ambele procedee fiind incheiate in 2013 si beneficiind de măiestria binecunoscutului pictor si restaurator Nicolae Sava.

 

la SF. LITURGHIE cu maestrul Sava, in biserica restaurata de dumnealui.
la SF. LITURGHIE cu maestrul Sava, in biserica restaurata de dumnealui.
biserica cu hramul "Sf.Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir", este construită in 1683.
biserica cu hramul “Sf.Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir”, este construită in 1683.
pictura in pridvor si pronaos restaurată, ambele procedee fiind incheiate in 2013 si beneficiind de măiestria binecunoscutului pictor si restaurator Nicolae Sava.
pictura in pridvor si pronaos restaurată, ambele procedee fiind incheiate in 2013 si beneficiind de măiestria binecunoscutului pictor si restaurator Nicolae Sava.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfântul Voievod – Martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714), canonizat in iunie 1992 de Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei patru fii şi ruda sa, sfetnicul Ianache, cu zi de prăznuire în calendar la 16 august (Sfinții Martiri Brâncoveni), a ctitorit biserica cu hramul Sfantul M. Mc. Dimitrie in anul 1683, anterior edificării ansamblului de curte, dupa cum este scris in pisania din pridvor:
„Aceasta svântă si dumnezeiasca bisearica iaste zidită si înalţată,
den temelie si până in săvârşitul ei de robul lui Dumnezeu
Constantin Brancoveanu Vel Spătar,
întru slava Domnului nostru Iisus Hristos cel de troiţă
slăvit şi întru cinstea lui Vel Mucenic Dimtrie,
pentru a sa veaşnică pomenire şi al părinţilor, carea se-au
început şi le-au şi săvârşit în zilele luminatului domn
Io Şerban Cantacuzino Basarab Voevod, Septembrie, (1683) „.

 Pisania Bisericii "Sf.Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir", Potlogi
Pisania Bisericii “Sf.Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir”, Potlogi

 

Poanta zilei (in ceea ce mă priveste) i-a apartinut IPS Nifon, care la sfârsitul Liturghiei arhieresti a vorbit cu numerosii politicieni prezenti, iar eu stând lânga ei, m-a intrebat “dumneavostră presedintele cărui Consiliu Judetean sunteti?”, iar când a aflat că nu am treabă cu politica a răsuflat usurat si m-a binecuvântat…cine stie, poate a fost o premonitie!
„Mântuieşte, Doamne, poporul Tău, şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu Crucea Ta păzeşte pre poporul Tău.” (Troparul Sfintei Cruci), cântat atât de frumos in cadrul Liturghiei arhieresti.

IPS Nifon , arhiepiscop de Târgoviste in Biserica de la intrarea in ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, la Sfanta Liturghie
IPS Nifon , arhiepiscop de Târgoviste in Biserica de la intrarea in ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, la Sfanta Liturghie
Oficialitati, oameni politici , oameni de cultura in naosul bisericii cu hramul "Sf.Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir", la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Nifon , arhiepiscop de Târgoviste.
Oficialitati, oameni politici , oameni de cultura in naosul bisericii cu hramul “Sf.Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir”, la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Nifon , arhiepiscop de Târgoviste.

 

Ulterior Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit (după Sfânta Liturghie) slujba de Te Deum, sfințirea palatului brâncovenesc de la Potlogi. La eveniment au participat oficialități județene și locale, precum secretarul general al Guvernului, Sorin Sergiu Chelmu, academicianul Răzvan Teodorescu, fostul ministru al Culturii Ionuț Vulpescu, fostul ministru al Muncii Rovana Plumb, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, IPS Nifon Mihăiță, președintelele C. J. Argeș, președintele Raionului Ialoveni din Republica Moldova, reputatul istoric Radu Ștefan Vergatti, președintele CJ Dâmbovita Adrian Țuțuianu, prefectul județului Dâmbovita Ioan Marinescu etc., precum și din județele învecinate sau din Republica Moldova, reprezentanți ai vieții culturale locale și naționale, dar și mii de oameni obisnuiti, vă prezint si eu un Român adevărat (in fotografiile ce insotesc acest material), din Corbii Mari, imbrăcat in port traditional specific zonei.

Oficialitati si popor la inaugurare.
Oficialitati si popor la inaugurare.
un Român adevărat , din Corbii Mari, imbrăcat in port traditional specific zonei.
un Român adevărat , din Corbii Mari, imbrăcat in port traditional specific zonei.

 

un Român adevărat , din Corbii Mari, imbrăcat in port traditional specific zonei.
un Român adevărat , din Corbii Mari, imbrăcat in port traditional specific zonei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După încheierea ceremoniei liturgice si inainte să fie tăiată panglica inaugurală și să fie vizitat palatul, au fost rostite câteva alocuțiuni, eu le-am retinut pe cele care au atins pe larg condescendenta si admiratia pentru echipa de restauratori condusă de Irina Sava:
“Dintr-o ruină condamnată, astăzi publicului românesc și european i se oferă o bijuterie: palatul brâncovenesc, parte a celui mai important program cultural european desfășurat la est de Viena, la finele secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea.”
Deputatul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii.

IPS Nifon, deputatul Ionut Vulpescu, președintele CJ Dâmbovita Adrian Tutuianu
IPS Nifon, deputatul Ionut Vulpescu, președintele CJ Dâmbovita Adrian Tutuianu

”Ii felicit pe pictorii restauratori, care au făcut din jalea care era in interiorul Bisericii o podoabă . Eu de felul meu sunt un sceptic și când mi se spunea: ‘știți, se restaurează Potlogii’, eu zâmbeam și spuneam: ‘degeaba, cunosc de 50 de ani acest loc și era ca în povestea lui Manole, se termina câte ceva și iară se începea’. Pentru prima oară scepticismul meu este înfrânt. Ceea ce s-a întâmplat acum la Potlogi este remarcabil”
Academicianul Răzvan Theodorescu.

Academicianul Răzvan Theodorescu.
Academicianul Răzvan Theodorescu.

“Este o onoare pentru mine că pot participa la acest eveniment cultural extraordinar, de salvare a Palatului de la Potlogi, mai bine zis a casei Domnesti de la Potlogi, cum o numea Constantin Brâncoveanu, datorită regelui Carol I, care in 1907 a decis ca ruinele de la Potlogi să fie inscrise pe lista Monumentelor Istorice, iar in 1910 a semnat la Castelul Peles decretul in acest sens.Regele german a inteles ce inseamnă o valoare românească.”
Istoricul Radu Ștefan Vergatti

Istoricul Radu Ștefan Vergatti
Istoricul Radu Ștefan Vergatti

Ne-am intâlnit la inaugurare si cu: doamna Doina Mândru, critic si istoric de artă; doamna Raluca Baloiu, curator la ansamblul Brâncovenesc de la Mogosoaia; doamna Teodora Marin , coordonator Galeria Senso si fiică a locului, alături de sotul dumneaei Ion Marin, publicist, scriitor și profesor universitar ; istoricul Virgil Ștefan Nițulescu, director general al Muzeului Național al Țăranului Român si sotia sa,doamna Monica Morariu, artist si comisar pentru participarea românească la Bienala de Artă de la Veneția, precum si cu multi alti intelectuali valorosi.Mii de oameni au fost prezenti la eveniment.Mi-a făcut o reală plăcere să schimb câteva cuvinte cu Acad. Răzvan Theodorescu, dar mai ales să il felicit “in carne si oase” pe domnul deputat Ionut Vulpescu , fostul Ministru al Culturii, cel care a fost alături si de artistii vizuali, fapt care a permis practic decernarea premiilor UAP 2014 zilele trecute, dupa o pauză de 8 ani.(Presedintele Uniunii Artiștilor Plastici din România , domnul Petru Lucaci a mentionat explicit acest lucru). Domnul deputat Ionut Vulpescu nu mai este Ministrul Culturii de 2 săptămani….dar dumnealui a semnat protocolul cu Uniunea Artiștilor Plastici din România , asa cum am mentionat. Intotdeauna am admirat intelighentia românească, nu am inteles niciodată vanitătile personale sau polemicile sterile, ca rezultat al primelor….imi plac ADEVĂRATELE ELITE de la stânga la dreapta si de la est la vest…iar eu sunt Regalist născut, nu făcut!!!

Cu maestrul Nicolae Sava in Palat
Cu maestrul Nicolae Sava in Palat

Palatul este superb si in interior, nu numai că a fost reabilitat, ci şi mobilat. Astfel, aici pot fi văzute obiecte autentice din patrimoniul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească, dar şi obiecte noi, precum baldachinul din dormitorul domnitorului.
Am fost insotit in această călătorie de maestrul Nicolae Sava si fiica sa Irina Sava, sotul ei Eduard Stoenică, artist restaurator, participant si el la acest efort abia incheiat si de simpaticul specialist si pictor restaurator Gheorghe Dănilă.
Comuna Potlogi este situată în zona de şes, la aproximativ 16 km sud de oraşul Titu şi la 45 km nord- vest de Bucureşti.Programul de vizitare al ansamblului Brâncovenesc este de luni pana duminica intre 08.00-16.00.

Fotoreportaj de : Claudiu Victor Gheorghiu , pictor iconar, istoric; consilier al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP a Uniunea Artiștilor Plastici din România ; redactor al paginii de Cultură a ziarului Jurnalul Bucurestiului .
MULTUMESC.Slavă lui DUMNEZEU pentru toate.
1 Decembrie 2015, de Ziua natională a României. Traiască România eternă.

Articol publicat pe 2 Decembrie 2015.

Claudiu Victor Gheorghiu intr-o logie a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi. ..mai exact in sala 6,stând cu spatele la peretele de Sud.
Claudiu Victor Gheorghiu intr-o logie a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi. ..mai exact in sala 6,stând cu spatele la peretele de Sud.
Frumosul minicatalog de deschidere si ecuson avand cocarda TRICOLORA pentru invitati.
Frumosul minicatalog de deschidere si ecuson avand cocarda TRICOLORA pentru invitati.
Articolul precedentExpoziţia “Credinţă” pe simezele Galeriei EriCris Art, 30.11.2015-07.01.2016
Articolul următorProtejat: Terorismul nu are religie (Partea I). Terorismul extremist (de dreapta și de stânga) în Lumea Occidentală
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.