Acasă Expoziții cultural-artistice „Păpuși în costume populare și de epocă” – o nouă expoziție la...

„Păpuși în costume populare și de epocă” – o nouă expoziție la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)  

Peste 1.000 de păpuși în costume populare și de epocă din colecția Asociației „Muzeul Jucăriilor” pot fi admirate la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) în perioada iulie–septembrie 2022, fiind cea mai mare colecție de acest fel prezentată până acum publicului. Printre acestea se numără 200 de piese în costume populare românești realizate la „Arta Crișana” și la alte cooperative din România în perioada 1960-1980.

Alte 800 de păpuși îmbrăcate în costume populare tradiționale și de epocă din Germania, Franța, Italia, Spania, Belgia și Olanda completează proiectul expozițional. Păpușile în costume populare sau „Păpușile folclorice”, cum erau numite în pliantele de prezentare din epocă, prezintă la scară redusă, elemente de port caracteristice diferitelor regiuni din țară, păstrând, cu toată stilizarea necesară, linia și motivele decorative specifice. Aceste obiecte erau dăruite copiilor sau cel mai adesea, erau folosite ca elemente decorative.

Conform unui pliant din anii 1960, „păpușile îmbrăcate în costume naționale inspirate din tezaurul folcloric al poporului român, reprezintă bibelouri lucrate cu pricepere și măiestrie, având rolul de a înfrumuseța interiorul locuințelor și contribuie totodată la cunoaștere portului popular din diferite regiuni ale țării.” 

Sobrietății cromatice și eleganței liniei costumelor populare din nordul Moldovei, li se adaugă policromia și vioiciunea costumelor maramureșene și oșenești, finețea costumelor oltenești, somptuozitatea costumelor argeșene și bănățene, cât și eleganța și rafinamentul costumelor din Transilvania.

Proiectul expozițional este completat de planșe cu cataloage de prezentare din epocă ale acestor păpuși. Expoziția va putea fi vizitată la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, București, de miercuri până duminică, între orele 10h00–18h00.

Notă. În 1960, România avea 8 fabrici care manufacturau obiecte din lemn sau tablă, sau tipăreau cărți, dar avea și secții speciale de jucării. Întreprinderea „9 Mai” din Lugoj făcea stropitori, jucării cu cheiță și carusele, Cooperativa „Tehno-Metalica” București realiza jucării metalice, biciclete, triciclete și trenulețe, Fabrica de Mase Plastice, „MAP Oradea”, turna jucării din plastic, Cooperativa „Arta Lemnului” figurine, trenulețe și jocuri din lemn, Fabrica „Steaua Roșie” din Râșnov, jocul de Domino, iar „Agatex” Timișoara trenulețe, tamburine și alte jucării din metal, iar celebra „Arădeanca” făcea sute de modele de păpuși. Toate aceste fabrici exportau 80% din producție, iar jucăriile ajungeau în anii 1960 și 1970 să le concureze calitativ pe cele din Occident. „Întreprinderea Poligrafică Banat” era cea mai mare fabrică unde se realizau jocuri din carton, cu peste 1000 de angajați. Aici s-au născut celebrele jocuri „Animalele din continente”, „Piticot”, „Nu te supăra frate”, „Păcălici” sau „Dacii și Romanii”. Înființată în 1923, Fabrica „Metaloglobus” producea ambalaje metalice, cazane, numere stradale și felinare. În 1965 se deschidea secția de jucării. Cca 4-5 milioane de jucării pe  arcuri, jucării din pluș, telefoane, mini-mașini de cusut, pistoale,  puști, mitraliere, trompete și tamburine din fier erau produse anual aici.

Secția Relații Publice și Marketing Cultural 
Website: www.mnir.ro

Articol asociat

„Cărțile copilăriei – 24 de ilustratori români din perioada 1960-1990”, o nouă microexpoziție la Muzeul Național de Istorie a României

Notă. A se vedea și celelate articolele asociate despre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.