Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) Paradoxul lui: „Dăunează grav sănătății”.

Paradoxul lui: „Dăunează grav sănătății”.

În urma directivei UE pe toate pachetele de țigări vândute în Europa a apărut inscripția cu „Dăunează grav sănătății”. Oare doar țigările se încadrează la această categorie sau mai sunt și multe alte categorii mult mai răspândite și mai bine ascunse publicului larg dar cu efecte mult mai perfide și mai rapide.

Să luăm în considerație câteva cazuri și să vedem și efectele:

a. Băuturile, de orice tip, ambalate în PET-uri. Ambalajul eliberează lent în lichidul conținut monomerii, solvenții și alți aditivi specifici fabricației, toxici, cancerigeni, tăcuți. Nu scrie nicăieri că „Ambalajul dăunează grav sănătății!”;

b. Folia de aluminiu în care se ambalează mâncarea, se gătește, se depune pe pereții ambalazelor pentru fructe, sucuri, brânză. Aluminiul este extrem de toxic fiind implicat în declanșarea Alzheimer și a altor boli, mai mult sau mai puțîn cunoscute dar extrem de grave. Nu scrie nicăieri că „Aluminiul dăunează grav sănătății!”;

c. Antiaglomerantul din sarea iodata, ferocianura de sodiu sau potasiu, care prin fierbere da cianuri anorganice sau organice, extrem de toxice. Nu scrie nicăieri că „Ferocianura dăunează grav sănătății!”;

d. Unii aditivi din benzine sau motorine, mai periculoși chiar decât plumbul și care prin combinațiile lor sunt de o mie de ori mai toxici și mai cancerigeni. Nu scrie nicăieri că „Aditivii din benzină și motorină dăunează grav sănătății!”

e. Zahărul din produsele îndulcite cu zahăr, de exemplu din băuturile carbogazoase îndulcite, cu concentrații mult peste DZR-ul unanim acceptat, cauza sigură a diabetului, a obezități și a bolilor cardiovasculare. Nu scrie nicăieri că „Zahărul dăunează grav sănătății!”

f. Îndulcitorii sintetici din așa-numitele produse tip Diet, care sunt cancerigene, perturbatoare ale sistemului endocrin, toxice chiar. Nu scrie nicăieri că „Aspartamul, Acesulfam K, Ciclamatul de sodiu dăunează grav sănătății!”

g. Benzoatul de sodiu, unanim folosit și acceptat drept conservant, prezent în aproape toate produsele alimentare industrializate, și care, în prezența acidului citric și a derivatilor sintetici ai acestuia se transformă în benzen și atacă ficatul. Nu scrie nicăieri că „Benzoatul dăunează grav sănătății!”

h. Sarea din bucate, aflată în unele produse în cantități inimaginabile, și care este cauzatoare de atâtea boli, de probleme cardiovasculare. Nu scrie nicăieri că „Sarea dăunează grav sănătății!”

Și următoarele cazuri sunt la fel de periculoase iar efectele…desatruoase

i. Glutamatul de sodiu, această substanță care minte, păcălește creierul că posesorul consumă ceva bun, care atacă celulă nervoasă, și declanșează cancerul la nivelul SNC. Nu scrie nicăieri că: „Glutamatul de sodiu dăunează grav sănătății!”

j. Coloranții toxici, azoici, care atacă ficatul, responsabili de diversele afecțiuni ale acestuia, și care se găsesc în mai toate produsele alimentare și farmaceutice. Nu scrie nicăieri că: „Colorantul X dăunează grav sănătății!

k. Uleiul, prezent iar în majoritatea produselor alimentare, în special cel prelucrat, hidrogenat, cu legături trans, responsabile de atâtea afecțiuni grave ale sistemului digestiv și nu numai. Nu scrie nicăieri că: “Margarină dăunează grav sănătății!

l. Telefoanele GSM la care explodează brusc bateria sau care emit nivele ale SAR greu de acceptat chiar de către producător, nivele care prăjesc creierul și sunt responsabile de tumori greu dacă nu chiar imposibil de tratat. Nu scrie nicăieri că: “Telefonul mobil dăunează grav sănătății!”

m. Minciunile guvernanților și conducătorilor care generează o stare extatică greu de reprodus și interpretat și care afectează psihic pe majoritatea cetățenilor unei țări. Nu scrie nicăieri că: „Politicianul X sau Y dăunează grav sănătății!”

n. Taxele aberante, fără număr, impozitele, precum și sfidările pe care politicienii versați și penali le exercită asupra tuturor fără deosebire de rasă sex sau religie. Nu scrie nicăieri că: „Taxele și impozitele dăunează grav sănătății!”

o. Pastilele și vaccinurile netestate suficient dar atât de lăudate, și care au efecte devastatoare, dacă nu chiar mortale pentru cei mai puțîn norocoși. Nu scrie nicăieri că: „Pastilă X sau Vaccinul Y dăunează grav sănătății!”

p. Prostia, da prostia care dacă ar durea s-ar auzi niște urlete de nu ai putea să mai stai prin preajma celor afectați. Nu scrie nicăieri că: „Prostia dăunează grav sănătății!”

q. Alcoolul, consumat în neștiință, până își beau mințile, fără deosebire, de bărbați sau femei, urmat de drame mai mari sau mai mici, care afectează dezvoltarea celulei nervoase și generează pericole indirecte de accidentare. Nu scrie nicăieri că: „Alcoolul dăunează grav sănătății!”

Și lista ar putea continuă la nesfârșit pentru că e greu să definim ce și mai ales cine dăunează mai mult sau mai grav sănătății noastre.

Noroc că există un țap ispășitor, țigările, pe care toți ne revărsăm năduful că să ne mai răcorim. Pe ele scrie clar, fără putință de tăgadă: „Tutunul dăunează grav sănătății!” Și tocmai de aceea și numărul celor ce îl utilizează este în creștere, că și în cazul celor ce uzează de cantități industriale de alcool că să uite cât de bună este realitatea în care își duc existența. Pentru că ne e bine, pentru că ni s-a urat de atâta bine, pentru că nu mai putem de bine ce ne este. Sociologii mai în vârstă știu sigur la ce mă refer. Restul, Dumnezeu cu milă! Asta că tot ne e cald de nu mai putem!

Dr. ing. bioch. Mihai Rissdörfer, Consultanța CBAB Biotehnol, Expert ANPC, Senior Editor J-B

Nota redacției