Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Pepeni injectați, ca în SUA. „Bucuria” noastră, a tuturor!

Pepeni injectați, ca în SUA. „Bucuria” noastră, a tuturor!

An assortment of melons, including watermelon and cantaloupe

Pepenii injectați, una din realitățile sumbre și crunte ale „industriei” cândva „alimentare”, industrie în care profitul este deasupra sănătățîi  tuturor. Conștiința profesională a celor ce activează în domeniu este se pare doar un moft zilele astea, vorba lui Nenea Iancu!

Vara, căldura de afară probabil că ne va face o poftă sporită de fructe și sucuri de fructe cât mai răcoroase, care să ne și hidrateze în același timp. Vara, aduce, însă, cu sine și unele dintre cele mai căutate fructe de sezon: pepenii verzi. Unii din acești pepeni pot fi „ajutați” în mod profesional să arate cât mai bine, fiind injectați cu diverse substanțe (coloranți, arome, îndulcitori, conservanți chiar), substanțe deocamdată netestate suficient în lume și în UE dar care, în SUA, deja celebre pentru numărul de scandaluri în care industria alimentară și agricultură au fost în mijlocul atenției și unde au fost și „aprobate” în urmă unor acțiuni de … lobby, substanțe care „accelerează creșterea și coacerea”. Cam cu exact aceleași efecte că și în cazul roșiilor un pic cam prea mult … țuguiate! De chimicalele utilizate.

Există destui fermieri (sunt și ei oameni și profitul îi îndeamnă la … diverse acțiuni) care culeg pepenii ceva mai devreme şi, pentru a le da aspectul de proaspăt și copt îi injectează, lucru extrem de riscant pentru sănătatea oamenilor, după cum scriu numeroase publicații ocidentale și asiatice, cu diverse amestecuri de substanțe care mai de care mai periculoase. Pentru identificarea rapidă a acestor contrafaceri trebuie să fim însă foarte atenţi la detalii, în special la culoarea seminţelor.

Pepenii injectaţi au seminţele albe, necoapte.

Ceea ce este complet în defavoarea noastră este faptul că nu putem vedea seminţele decât după achiziție și tăiere, acasă adică. Este indicat să consumăm pepeni verzi cumpăraţi din surse sigure (care or mai fi ele în prezent) sau cel puţîn de la comercianţi de la care am mai cumpărat şi care au fost corecți, pepenii lor fiind buni din toate punctele de vedere: interior roşu, neuniform (atenție la acest amănunt, trebuie să apară un mic degrade spre alb în zona cojii), dulce şi cu seminţe cât mai negre. Pepenii pot fi însă și colorați, și îndulciți. Acum cu substanțe aprobate doar în SUA.

Substanța de creștere folosită în cazul pepenilor, este interzisă în Europa, dar aprobată în SUA. Una dintre substanțele folosite de-a lungul ultimilor ani, dar, atenție, nu este singură substanță utilizată, pentru a crește și a coace miezul pepenilor este Forchlorfenuronul, o substanţă folosită la accelerarea creşterii şi în SUA – pentru struguri sau kiwi, dar care este interzisă în Europa.

Forchlorfenuronul a fost testat pe şoareci în SUA, observându-se că, la doză maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masă corporală, apare alopecia (își pierd … părul). Șoarecii au scăzut totodată mult în greutate, pe parcursul testelor. Pepenii pot fi colorați și chiar gelificati, gumati, acum nu doar pentru copiii americani. Pentru toți. Totuşi, substanţa a primit aviz pozitiv de folosire în SUA, deoarece nu conţine substanţe cancerigene şi nici nu s-au observat efecte negative asupra creierului. Și acolo lobbyul funcționează perfect!

Un film șocant care arată modul în care fructele și legumele sunt injectate cu substanțe chimice pentru a le face să pară mai proaspete și mai plăcute vizual. Produsul chimic care este prezentat în film, Eritrozină B, este frecvent utilizat în deserturi, cum ar fi unele bomboane și geluri pentru decorarea torturilor. Acesta este, de asemenea, utilizat pentru culoarea cojii de fistic și este și el plin de aditivi, (E 127), așa cum și trebuie în viziunea acestor binevoitori”.

Înapoi, în 1990 FDA (Food and Drug Administration) a lansat o interdicție parțială cu privire la utilizarea de Eritrozină B în produsele alimentare, deoarece, mai multe studii independente au arătat că, un consum excesiv de  Eritrozină B, a cauzat de cancer la șobolanii de laborator pe care au fost testate diferite concentrații.

În iunie 2008, CSPI (Center for Science in the Public Interest) a cerut FDA (Food and Drug Administration) să emite o interdicție totală asupra  Eritrozinei B în Statele Unite ale Americii. Atenție însă. Substanță este folosită în continuare, cu și mai mult succes, se pare!

Pe de altă parte, industria a ripostat și ea printr-o serie de „teste toxicologice” și o trecere în revistă a altor experți, favorabili noului tehnologic, în studii publicate în anumite reviste, de obicei și ele favorabile industriei alimentare (doar au nevoie de fonduri că de aer), (în aceleași reviste de  specialitate” în care Glifosatul de la Monsanto era prezentat că fiind complet inofensiv) și care au ajus la concluzia că Eritrozină B nu este genotoxica.

„Beneficiile” viitorului parteneriat strategic de tip TTIP (Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite) se vor vedea curând dar noi, românii, avem talentul de a experimenta unii pe alții, cu o fervoare demnă de o cauza mai bună. Asta dacă va mai există UE până atunci. Dacă nu, la noi oricum acest aspect nu va conta prea mult, având o însemnătate aparent minoră, dat fiind faptul că sunt suficienți cei ce oferă spre experimentare diverse semințe modificate genetic, erbicide și pesticide insuficient testate, și care se testează în premieră la noi și pe noi. Așa că …

 

Bibliografie