Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Peste si fructe de mare cu mercur si nu numai!

Peste si fructe de mare cu mercur si nu numai!

1058
0

Motto:


“Nici o masa fara peste”


Motto care a devenit intre timp:

“Nici o masa fara mercur!”

Carnea de peste si fructele de mare sunt o parte importanta a unei diete sanatoase deoarece contin proteine, acizi grasi omega-3 si sunt sarace in grasimi saturate.

Un regim alimentar bine echilibrat, care include o varietate de peste si crustacee, poate contribui la sanatatea inimii dar si pentru cresterea copiilor si dezvoltarea armonioasa. Femeile si copii, in special, ar trebui sa includa peste sau fructe de mare in dieta lor, datorita beneficiilor nutritionale.

Mercurul este un metal lichid care se gaseste in mod natural in mediul inconjurator si poate fi, de asemenea, eliberat in aer prin poluarea industriala.

Cateva date despre Mercur (Hg)

– Kipling scria “eu as prefera cea mai rea moarte decat sa lucrez la extragerea mercurului unde se farama dintii in gura…”. In pofida faptului ca astazi e greu sa gasesti un om care nu stie ca mercurul este toxic, acest metal se gaseste in fiecare casa, institutie medicala (termometrul medical, manometrul, s.a.).

– Mercurul este unul din metalele fara de care este de neconceput civilizatia actuala, medicina, industria electronica sl altele. Vaporii de mercur si compusii lui intr-adevar sunt foarte periculosi pentru viata. Concentratiile limita admisibile (CLA) pentru aer in incaperile industriale constituie 0,01 mg/m3. CLA pentru produsele alimentare variaza de la 0,005 mg/kg – in sucuri pana la 0,5 mg/1 m peste.

– In anul 1966 a fost descrisa o neobisnuita afectiune a sistemului nervos central (SNC), asemanatoare cu encefalita, care a fost rezultatul intoxicarii cu mercur. Mercurul se continea in insecticidul, cu care se prelucrau semanaturile de graminee. Exista o legatura intre intoxicarea cu carnea animalelor, care se hraneau cu aceste cereale. Mercurul si compusii lui provoaca atrofia celulelor nervoase ale cerebelului si diferitor portiuni ale scoartei encefalului. Peste 1-2 luni de intoxicare cronica cu mercur la bolnavi se ivesc simptome de amortire a terminatiilor, buzelor si limbii, porozitatea gingiilor, surzenie, inrautatirea vederii, micsorarea campului de vedere, slabirea memoriei. Compusii mercurului poseda proprietatea de a patrunde prin bariera placentara. Mai des, surse de intoxicare cu preparatele de mercur sunt insecticidele, folosite pentru pastrarea cerealelor.

– Daca in casa, intamplator, a fost stricat termometrul, este necesar de a aduna toate picaturile de mercur si, in masura posibilitatilor, sa se prelucreze portiunea unde s-a imprastiat mercurul cu solutie de FeCl3, pentru a neutraliza chimic ramasitele.

Mercurul in Romania

Multe ape din Romania au concentratii destul de mari ale mercurului si asta nu determina vreun tratament  aparte din partea autoritatilor sau regiilor de apa locale.

Activitati umane precum agricultura, mineritul si arderea carbunilor sau folosirea industriala a mercurului in diverse domenii, cresc cantitatea de mercur aflata in circuit prin aer, apa si sol.

In apa, mercurul isi schimba structura si se transforma in metil-mercur. Pestii absorb aceasta forma de mercur si o acumuleaza in organism. Atunci cand oamenii consuma pesti care au absorbit mercur, acesta se absoarbe in organismul uman si, la concentratii mari, devine toxic.

Arderea combustibilului fosil continua in Romania asa ca si poluarea cu mercur se mentine aproape constanta.

Consumul de peşte este principala cale prin care oamenii se otrăvesc cu mercur. Prezenta unor cantitati mari de mercur in organism poate afecta pentru totdeauna creierul şi rinichii.

De regulă, metil-mercurul se găseşte la răpitori şi se depozitează în părţile grase ale peştilor. Deci cu cât sunt mai graşi, cu atât riscul este mai mare. Paradoxul este că tocmai peştii graşi (cum este macroul) ne furnizează acizii graşi Omega 3.

Daca se consuma cantitati importante de peste bogat in mercur, acesta se va elimina din organism in decurs de aproximativ un an, daca se inceteaza consumul de carne de peste.

Otrăvirea cu mercur

Otrăvirea cu mercur poate cauza tulburări ale simțurilor, lipsa coordonării mișcărilor, afectarea vederii, vorbirii, auzului și mersului, slăbiciune musculară și afectarea dezvoltării neurologice la copii. Environmental Protection Agency recomandă: „Gradul de expunere la mercur este generat atât de tipul, cât și de cantitatea de pește consumat. Factorul cheie ce influențează starea de sănătate a unei persoane este determinat de cantitatea și de tipul peștelui pe care acea persoană îl consumă.”

In timp, mercurul este eliminat prin urina, fecale sau lapte matern. Asa apar copiii cu retard avansat! Femeile care raman insarcinate si au consumat carne de peste pot avea nivele crescute de mercur in organism. In mod normal aceste cantitati de mercur nu duc la probleme de sanatate dar ele pot fi nocive in cazul unui fat in dezvoltare.

rz6i8ol8

Cantitatea de mercur in carnea de peşte se afla deja la nivele de concentratii îngrijorătoare si de aceea este bine să ştiti ce să alegeti dacă obişnuiti să consumati frecvent acest produs candva delicios si sanatos.

In general, pentru majoritatea oamenilor care consuma peste si scoici, mercurul ingerat nu este o problema de sanatate. In general produsele din peste si scoici sunt alimente sanatoase, pentru ca ele contin proteine de inalta calitate si alti nutrienti esentiali, au continut scazut in grasimi saturate si contin acizi grasi omega-3, care sunt acizi grasi esentiali.

O dieta echilibrata care include si peste si scoici, poate contribui la sanatatea inimii si cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. Aproape toti pestii si scoicile contin urme de mercur, insa unele tipuri au un continut mai ridicat decat altele.

Consumul de cantitati crescute ale acestor pesti sau scoici poate avea ca efect acumularea de mercur la nivele toxice in organism. La fat, nou-nascut sau copii mici, aceste nivele crescute de mercur pot duce la leziuni nervoase si cerebrale.

19ehsbqb

Organizatiile internationale atentioneaza urmatoarele categorii de persoane sa evite consumul de peste bogat in mercur:

– femeile care vor sa ramana insarcinate

– femeile gravide

– femeile care alapteaza

– copiii mici.

Carnea de peşte este recomandată în defavoarea altor tipuri de carne, deoarece conţine grăsimi sănătoase care hrănesc creierul şi feresc inima de boli cardiovasculare.

Consumul regulat de peşte ridică o problemă legată de acumularea in organismul uman a unor cantitati de mercur la nivele periculoase.

Mercurul se regăsestec în cantităţi mai mari în unele sortimente de peste si fructe de mare.

Mercurul este toxic pentru creier, inima şi sistemul nervos. În special femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să fie foarte atente la consumul de peşte, deoarece mercurul împiedică dezvoltarea neurologică a fătului.

Principalul element toxic din carnea de peste era pana de curand mercurul. Acum este Cesiul de la Fukushima!

Scurgerile radioactive de la Fukushima reprezintă în continuare o problemă grava pentru mediul înconjurător, iar azi în Oceanul Pacific se scurt în fiecare zi în jur de 300 de tone de deşeuri radioactive direct in apa.

Doar maretii specialisti romani pot neglija efectele si repercursiunile asupra mediului si vietuitoarelor, acestia exprimandu-se cu dezinvoltura in mai toata mass-media si negand feroce evidenta!

Dar oare cat de specialisti sunt acestia? Sau sunt din cei 15.000 de specialisti din regimul visurilor spulberate…

***

Revenind, aproape toate speciile de peste si crustacee contin urme de mercur.

Desi acest tip de carne contine grasimi sanatoase care hranesc creierul si feresc inima de boli cardiovasculare, trebuie sa fim atenti la ce tip de peste consumam si sa il evitam pe cel cu mult mercur.

Mai multe specii de peste – in special pestele gras precum somonul si heringul – sunt bogate in acizi grasi polinesaturati si omega-3, dar grasimile sanatoase nu sunt singurul motiv pentru care specialistii ne recomanda consumul de peste. Medicii incurajeaza adultii sa consume pana la 300 de grame de peste si fructe de mare pe saptamana – aproximativ doua mese – datorita nutrientilor din peste, ce includ proteinele slabe, vitaminele A, D, B, dar si o serie de minerale esentiale, precum fier, iod, seleniu si zinc.

Pentru femeile gravide sau cele care alapteaza specialistii recomanda consumul de peste de pana la 350 de grame pe saptamana, dar este indicat ca acestea sa evite pestele ce contine un nivel ridicat de mercur, precum macroul, pestele-spada, tonul.

“Pestele are un nivel scazut de grasimi saturate si colesterol, iar persoanele care urmeaza un regim alimentar mediteraneean au un risc scazut de declansare a obezitatii, insa majoritatea oamenilor care consuma peste nu se gandesc la aceste aspecte, ci se concentreaza pe consumul de alimente bogate in omega-3,” declara Jennifer McDaniel, purtatoarea de cuvand a organizatiei americane Academy of Nutrition and Dietetics.

Pestele este mult mai usor de digerat si are un continut mai scazut de calorii decat carnea rosie. O portie de 120 de grame de cod preparat prin fierbere contine 26 de grame de proteine si un singur gram de grasime la 120 de calorii, prin comparatie cu o portie de 120 grame de friptura T-bone, care contine 28 de grame de proteine si 18 grame de grasime la aproape 300 de calorii.

Continutul nutritiv variaza in functie de specia de peste: fructele de mare sunt bogate in seleniu, pestii de apa sarata au un continut ridicat de iod; trebuie mentionat, de asemenea, si faptul ca fiertul din fructele de mare este mai usor de absorbit de catre organism, prin comparatie cu fierul obtinut sursele vegetale. In plus, sardinele sunt o buna sursa de calciu.

Mercurul este neurotoxic, afecteaza grav inima si sistemul nervos. Printre simptomele care pot sa anunte un nivel ridicat al mercurului in corp se numara oboseala persistenta, starea de irascibilitate si senzatia de tremur greu de controlat.

Detoxifiere

Neurotoxinele sunt permanent eliminate prin ficat, bilă şi intesine, iar pe drumul „spre jos“ sunt din nou resorbite în organism şi ciclul o ia de la capăt, aducând cândva organismul la faza de boală cronică.

   Dacă însă vom reuşi să întrerupem acest ciclu, cu ajutorul substanţelor pe care le vom introduce în intestine şi care vor „lega“ neurotoxinele, atunci această cantitate de neurotixine va fi masiv redusă (cantitativ) şi se poate asfel repede obţine vindecarea afecţiunilor cronice serioase.

   Cel mai bun remediu natural contra metalelor grele este alga Chlorella. Astăzi ştim că trebuie să administrăm de mai multe ori pe zi Chlorella, pentru a putea elimina metalele grele, care în cazul afecţiunilor cronice grave sunt prezente în organism în cantităţi mult mai mari decât se credea în trecut.

Persoanele din aceste categorii sunt sfatuite:

– sa nu consume carnea unor pesti ca rechinul, pestele-spada sau scrumbie, pentru ca ea contine concentratii crescute de mercur; pestii oceanici pradatori, care au trait mult, contin cele mai mari nivele de mercur

– sa consume un maxim de 170 g pe saptamana de carne a anumitor specii de ton sau homar, deoarece contin mai mult mercur decat alti pesti

– sa consume maxim 340 g pe saptamana de peste sau scoici cu continut scazut mercur; alti pesti cu continut scazut in mercur sunt homarii, specii de ton, somonul sau dracul-de-mare.
Carnea de peste folosita in baghetele de peste sau in produsele de fast-food, are in general un continut scazut in mercur.

Ca sa eviti aceste probleme este recomandat sa optezi pentru o carne de peste cu continut sarac de mercur. Iata o lista care poate va ajuta sa faceti cea mai buna alegere:

gitrz01h

Pestii cu un continut redus de mercur

– ansoa (in general salbatic)

– crevetii

– Pangasius. Este unul dintre pestii cei mai prezenti in vitrinele frigorifice ale magazinelor din Romania. Cea mai mare parte provine din Vietnam, din apele fluviului Mekong, considerat unul dintre cele mai poluate cursuri de apa din lume. In plus, fileul de pangasius contine un nivel ridicat de nitrofurazon, dar si diversi polifosfati cancerigeni. Nu este recomandat consumului.

– somonul proaspat (daca este de crescatorie uitati de el!) Somonul mutant (OMG) are şi carnea friabilă. “Acest lucru nu ar trebui să existe, carnea somunului are consistenţă elastică. După cum știți, somonul sălbatic are 5-7% grăsime, iar cel crescut artificial tocmai 15-34% grăsime. Şi toate toxinele se acumulează în țesutul adipos. În consecință, acest pește devine cel mai toxic din lume”, subliniază ecologistul. La rândul său, toxicologul francez Jerome Ryuzzen confirmă declaraţiile ecologistului.

„Într-adevăr, gradul de contaminare a somonului a crescut foarte mult. Este de 5 ori mai nociv și toxic decât orice alte produse. Aceste toxine ar trebui să fie evitate în consum, pentru a reduce riscul de expunere a organismului” a subliniat toxicologul.

În zonele rurale din vestul Norvegiei, acolo unde există mai multe ferme piscicole angajate în creşterea artificială a somonului, jurnaliștii l-au întâlnit pe norvegianul Kurt Oddekalvom, activist, ecologist și fondator al Societăţii Norvegiene pentru Ocrotirea Naturii, scrie unica.md. Ecologistul duce o luptă înverşunată împotriva fermelor ce se ocupă de creşterea artificială a somonului, dezvăluind detalii șocante despre activitatea acestora.

“În Norvegia, situația privind creşterea peştelui este catastrofală. La o fermă atât de mică creşte un număr atât de mare de peşte, 2 milioane de unităţi de somon. Peștele se îmbolnăveşte, e vorba de aproape o pandemie: necroza pancreatică și anemia infecțioasă a somonului a capturat toată Norvegia. Însă, acest lucru este tăinuit de consumatori”, spune Kurt.
Activistul are colectate probe, înregistrări video, care arată cum muncitorii de la crescătorii toarnă în apă un pesticid puternic cu efecte neurotoxice.

“Ei înșiși trebuie să poarte măști și costume de protecție, ca să nu fie afectaţi de substanțele chimice destinate curăţării rezervoarelor de apă de paraziți. Astfel, somonul se îmbibă cu aceste produse chimice, ceea ce ar putea ameninţa sănătatea consumatorului. Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume, şi asta în condiţiile în care industria pescuitului ocupă al doilea loc după venituri în Norvegia”.

Pe fundul lacurilor pline cu apă de ploaie se găseşte un reziduu de 15 m încărcat cu bacterii, resturi de furaje putrede şi substanțe chimice care să distrugă paraziţii. Nivelul de contaminare este foarte înalt. Substanțe toxice, excremente de pește… Fundul mării este complet distrus, e ca o fabrică de gaz. Bule de metan și pesticide identice unor atacuri cu gaze”, relatează Kurth după ce a folosit camere subacvatice spion pentru a filma.
O altă problemă a pescarilor norvegieni este aşa numitul păduche de pește, ce parazitează pe corpul peștelui şi îl ucide.

“Păduchele între timp devine rezistent la chimicale aşa încât pescarii sunt nevoiţi să follosească pesticide tot mai puternice, iar acest lucru se reflectă negativ asupra peștilor. 50% din puietul de cod de la ferme se naşte cu mutaţii genetice. Peştii nu pot să închidă gura. Aceasta mutaţie genetică nu dispare timp de opt generaţii. Consumatorul când vede un peşte ca acesta, nu doreşte să-l manânce, dacă însă i se taie capul, nimeni nu observă”, mai spune el.

– Somn din import. Somnul este o specie de peste care poate ajunge la dimensiuni considerabile. Majoritatea somnului din import de pe piata provine din Vietnam, tara care este recunoscuta pentru utilizarea antibioticelor in crescatorii.  Pentru a le accelera cresterea, multi piscicultori ii hranesc si cu hormoni, mai ales speciile importate din tarile asiatice. Carnea somnilor care cresc in libertate este mult mai putin periculoasa si are un aport nutritional mult mai mare.

Se recomanda in schimb, pestele de productie interna sau crapul asiatic.

– tilapia (daca este de crescatorie uitati de el) Tilapia este un peste de apa dulce, inrudit cu bibanul. Carnea acestui peste este foarte grasa, este saraca in acizi grasi sanatosi si aproape la fel de bogata ca slanina in grasimi nesanatoase. Consumul mare de carne de tilapia conduce la cresterea valorilor colesterolului si sensibilizeaza corpul la actiunea alergenilor. Nu este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiace, cu artrita sau astm.

Consuma-i cu regularitate!

Pestii cu un continut mediu de mercur

– anghila. Carnea acestei specii de peste este foarte grasa si predispusa la inmagazinarea toxinelor din apele industriale sau menajere. Cel mai mare nivel de toxine se intalneste la speciile americane ale acestui peste. Speciile europene de anghila sunt recunoscute pentru faptul ca prezinta un nivel ridicat de mercur. Consumul lunar recomandat este de 300 de grame pentru adulti si 200 de grame pentru copii.

– bibanul cu picățele (preferabil varietatea de apa dulce tuturor varietatilor oceanice existente). Consumati pesti de apa dulce din lacuri si rauri putin contaminate ca sa nu aveti surprize!

– halibutul (un peste greu!)

– homarul

– ton (asta daca nu are mercur e radioactiv!) Carnea de ton contine foarte mult mercur, in special cea din speciile cu inotatoare albastra si neagra. In magazine se gaseste o cantitate foarte mica de carne de ton pescuit din mari si oceane, pentru ca populatia de ton a scazut dramatic.

Pestele din magazine provine din crescatorii si este hranit cu antibiotice si hormoni. Nu se recomanda consumul de catre copii, iar pentru adulti cantitatea lunara recomandata este de 100 de grame. Asa se explica si reclamele cu copii pentru conservele de ton!

Tonul alb (“albacore”) are un nivel mai mare de mercur decat tonul obisnuit, totusi nu se afla pe lista interzisa, putand fi mancat de copii sau femei insarcinate cel mult o data pe saptamana. Pestele care contine cantitatile cele mai mari de mercur este Ton-ul. Autoritatile Canadiene au atras atentia femeilor gravide sa evite complet Tonul.

Consuma-i cu moderatie!

Pestii cu un continut ridicat de mercur

– codul (e bine sa uitati de el. Pescuit in zona tarilor baltice unde apa e radioactiva sau in Pacific unde e la fel de radioactiva daca nu chiar mai mult)

– macroul regal (cel mai ieftin de obicei) Macroul este unul dintre pestii a caror carne este bogata in mercur. Un consum regulat de carne de macrou conduce la acumulari de mercur in organismul nostru, acumulare care duce la declansarea unor afectiuni grave. Macroul de Atlantic este cel mai putin periculos in aceasta privinta si poate fi consumat in mod regulat. Cantitatea lunara recomandata: adulti – 200 de grame, copii – 100 de grame.

– pestele-spada (la cat costa sunteti protejati!)

– rechinul (specie protejata in unele tari! mai mananca uneori si confrati bipezi asa ca alegerea va apartine). Rechinul se afla in varful lantului trofic, deci exista un pericol destul de mare ca pestele sa fie contaminat cu mercur. Mai mult decat atat, numarul rechinilor este in continua scadere, ceea ce pune in pericol ecosistemul.

Evita consumul lor!

37yg0c1u

De ce ar trebui să consumi mai mult peşte?

Două porţii de peşte pe săptămână sunt esenţiale pentru sănătatea inimii. Este de preferat să înlocuieşti carnea roşie sau puiul cu cea de peşte, deoarece conţine grăsimi bune şi te ajută la slăbit.
Iată câteva dintre motivele pentru care peştele trebuie inclus în alimentaţie:

– Are un conţinut bogat în grăsimi bune (acizii graşi omega 3);

– Te ajută să slăbeşti;

– Dezvoltă capacitatea intelectuală a copiilor;

– Protejează împotriva maladiei Alzheimer;

– Previne îmbătrânirea prematură a pielii, datorită conţinutului bogat în acizi graşi omega-3;

– Persoanele care obişnuiesc să mănânce peşte cu regularitate sunt mai puţin predispuse să sufere de depresie, boli neuropsihiatrice, astm şi boli inflamatorii;

– Uleiul de peşte scade concentraţia de trigliceride din sânge, explică dr.Anca Dan, medic primar cardiolog care avertizează că aceste efect este puţin mai lent, fiind necesare câteva luni de administrare a uleiului de peşte;

– Scade tensiunea arterială, datorită faptului că uleiul de peşte îmbunătăţeşte elasticitatea arterelor;

– Peștele se digeră extrem de ușor și este bine tolerat chiar și de acei care au diferite afecțiuni ale tractului gastro-intestinal.

Întrucât poluarea cu mercur este globală, nicio ţară nu poate rezolva de una singură problema aceasta, dar poate sa-si protejeze in mod corespunzator cetatenii! Asta daca vrea!

Si totusi …

Numeroase studii de specialitate au aratat ca persoanele care consuma peste in mod regulat – de doua ori pe saptamana – sunt mai putin predispuse sa faca un atac de cord, prin comparatie cu persoanele care mananca peste o data pe luna.

O analiza a studiilor de specialitate realizate pe aceasta tema arata ca persoanele care consuma peste bogat in omega-3 in limitele recomandate de specialisti isi reduc considerabil riscul de deces prematur cauzat de atacul de cord.

***

Acum, ca aveti toate datele despre pestii din conserva de la noi de pe raft inchei cu o poveste incredibila:

Intr-un vaccin antigripal s-a descoperit un nivel de mercur toxic mai mare de 25.000 de ori decat cel din apa!

Testele efectuate de laboratorul site-ului Natural News au relevat faptul ca un nivel extrem de ridicat de mercur toxic se gaseste in vaccinul antigripal (Fluval) realizat de compania GlaxoSmithKline (lot #9H2GX). Testele au aratat ca in Fluval se gaseste 51 parti de mercur per milion, sau mai bine zis nivelul sau este de peste 25.000 de ori mai mare decat nivelul maxim de contaminare cu mercur anorganic in apa de baut.

Testele au fost efectuate folosind o curba de calibrare de mercur de 4 puncte pentru precizie. Nivelul extrem de ridicat de mercur gasit in acest vaccin antigripal a fost mai mare decat orice produs testat vreodata de specialistii din laboratorul respectiv, inclusiv pentru ton si peste oceanic, alimente care sunt cunoscute pentru contaminarea inalta cu mercur. De fapt, concentratia de mercur gasita in acest vaccin anti-gripal a fost de 100 de ori mai mare decat cel mai inalt nivel de mercur gasit in pestele contaminat. Si totusi, vaccinurile sunt injectate direct in corp, facandu-le mult mai toxice decat orice substanta ingerata oral.

Aici rezultatele reale in ceea ce s-a gasit in vaccinul gripal GSK (lot #9H2GX):

– Aluminiu: 0,4 ppm

– Arsenic: zero

– Cadmiu: zero

– Plumb: zero

– Mercur: 51 ppm

Desi acest test de laborator a fost validat in mod stiintific in laboratoarele Natural News, aratand foarte clar ca mercurul se gaseste in concentratii foarte mari in vaccinurile impotriva gripei, cele mai multe dintre companiile farmaceutice si mass-media cumparata de aceste companii continua sa minta si sa spuna ca mercurul a fost deja eliminat din vaccinuri. Dar, rezultatul de laborator este de necontestat!

***

Oare aceasta poluare cu mercur medicala cum poate fi explicata?

Asta daca poate fi explicata! Stiintific!