Acasă Personalitati Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj...

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca „Zi-i să mori tu: Adevăr sau provocare zemmouriană”

Situația politică din Franța (conform sondajului Politico) este tot mai complicată, mai ales după apariția a două noi figuri pe eșichierul de dreapta. Valérie Pécresse și Éric Zemmour, împreună cu Marine Le Pen, adună acum aproape 47% din voturile francezilor. La alegerile prezidențiale din aprilie unul dintre cei trei, care se bazează pe un discurs similar (anti-imigranți, anti-musulmani, anti-Emmanuelo Macron) va avea șanse să devină președintele Franței.

Dintre toți, Zemmour este cel care bulversează dezbaterea publică franceză debitând enormități în stilul lui Trump. Printre afirmațiile sale cele mai provocatoare sunt cele legate de evrei, deși el însuși este de origine evreiască. Începând de la afacerea Dreyfus, căreia îi contestă dimensiunea antisemită și până la afirmația că regimul lui Pétain i-ar fi salvat pe evreii francezi de la exterminare, Zemmour face o figură de „evreu antisemit” (în cuvintele lui Haim Korsia, șef-rabinul Franței).

Zemmour a scris mai multe cărți care l-au propulsat în avanscena publică. De la Destin francez (Destin français, 2016), la „Suicidul francez” (Le Suicide français, 2014), unde a atacat ideologia progresistă care ar duce Franța către un dezastru, acest ziarist transformat în polemist și apoi în politician folosește în discursurile sale și în campania pentru prezidențiale, ideea că el prezintă „Istoria adevărată”, care ar fi fost falsificată de către istoricii profesioniști.

 

Unul dintre acești istorici, director de cercetări la CNRS (Centrul Național de Cercetare Științifică), Laurent Joly îi răspunde lui  Zemmour printr-o carte de mici dimensiuni, intitulată „Falsificarea istoriei” (La falsification de l’Histoire. Éric Zemmour, l’extrême droite, Vichy et les juifs. Grasset, 2020). Joly demonstrează că Zemmour face propagandă prin ignorarea tuturor dovezilor științifice. Negând legăturile evidente între legile date de Mareșalul Philippe Pétain începând cu luna octombrie 1940, polemistul-politician încercă să îl disculpe pe Pétain de responsabilitatea față de exterminarea evreilor pentru a readuce în spațiul public mitologia dreptei. Pretextând că „sabia și scutul” pe care guvernul de la Vichy le-ar fi ridicat în fața dezastrului au fost salutare, Mareșalul eroic este prezentat ca un salvator al Franței în 1941.

Discursul lui Zemmour, însă, este tipic pentru logica extremei drepte. Așa cum o face Joly, care pune argumentele politicianului contemporan în contextul regimului de la Vichy, adevărul este că în numai câteva săptămâni din vara anului 1942 Philippe Pétain a deportat 25.000 de evrei apatrizi. În total între 17 iulie și 11 noiembrie 1942 au ajuns la Auschwitz 37.000 de evrei din Franța. De fapt Zemmour folosește datele avansate alți istorici, cum e Serge Klarsfeld care în anii 80, în cele 3 volume ale cărții „Vichy-Auschwitz” a scos la iveală faptul că 75% dintre evreii din Franța au supraviețuit Shoahului. Aceste informații care sunt corecte ignoră faptul că au murit 24.000 de evrei francezi în lagărele de exterminare, ceea ce descalifică afirmațiile voit șocante ale lui Zemmour. Mareșalul Philippe Pétain nu i-a salvat pe evreii din Franța, ci i-a trimis la moarte.

Considerând că pericolul cel mai mare este lipsa de cultură istorică a societății contemporane, Laurent Joly susține că practicarea unei istorii științifice reprezintă un act de sănătate publică. Mai ales într-o epocă a minciunii intelectuale, în era falsurilor și a falsificării, a arăta adevărul istoric este un gest de salubritate civică. Desigur că în așa-numita Zemmourosfera (Zemmoursphère), platformele digitale și paginile xenofobe și islamofobe care susțin afirmațiile acestui polemist acerb, istoria continuă să fie falsificată. Populismul zemmourian e bazat pe contra-adevăruri, iar el reprezintă azi o amenințare nu doar pentru societatea franceză, ci pentru întreaga cultură europeană. Fostul ziarist de la Le Figaro, care s-a remarcat prin faptul că a luat apărarea unei cărți anti-feministe (Primul sex/Le Premier Sexe), continuă și el să debiteze felurite afirmații delirante.

De la constatarea că tinerele fete sunt anorexice pentru că trebuie să le placă unor creatori de modă care sunt homosexuali, la truismul anti-feminist cum că bărbaților le este furată masculinitatea într-o societate care ne feminizează, Zemmour caută popularitatea prin provocare. Aflat în căutarea masculinității pierdute, el este susținător al prostituției și dușman al drepturilor femeilor de a avorta.

Cea mai recentă carte a lui, „Franța nu și-a spus ultimul cuvânt” (La France n’a pas dit son dernier mot), unde politicianul își face un fel de autobiografie eroică, el clamează chiar că ar reprezenta continuatorul istoriei Franței (L’histoire n’est pas finie). Această Franță amenințată de imigranți, unde are loc „castrarea bărbaților francezi” și în care trebuie scoase limbile străine din școală poate să devină un model pentru toți zemmourienii europeni, inclusiv pentru șoșocii de la noi.

Doru Pop este profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Master în Jurnalism și Comunicare de la Universitatea Chapel Hill, Carolina de Nord, în 2002, și un Doctorat în Filosofie obținut la Universitatea Babeș-Bolyai în 2003, susținând o teză despre filosofia culturii vizuale. A fost bursier Fulbright și Ron Brown în 1995-96 respectiv 2000, și a predat cursuri de film românesc și european la Bard College din New York în 2012 și visiting professor la Universitatea Columbus, Georgia în 2017. Cea mai recentă carte este Romanian New Wave Cinema (McFarland, 2014).

Notă. Alte articole ale autorului Doru Pop în Jurnalul Bucureștiului

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Despre cum se „curatoriază” romgleza cu ștaif

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: O autopsie în interiorul romglezei sau despre neolimba ca un fel de niciun fel

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Cărți care ar trebui scrise. Lauda mitocanului român

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca): „Meseria de romglez, brățară de aur”…

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Despre simțul național al limbii sau limbarița lui Eminescu

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca): „Romgleza culinară, ediție limitată”…

Profesorul Doru Pop de la Universitatea Babeș – Bolyai (UBB): „Adversus Anglikon sau Ponegrirea unei limbi oximoronice”!

Profesorul Doru Pop, „Cercetați orice, nu (mai) cercetați!”

Profesorul Doru Pop, recenzie (românească) de carte: Jonathan Curiel, „La société hystérisée” (Societatea isterizată)

 

Nota redacției

Parteneriat Jurnalul Bucureştiului