Acasă Medicină Premieră în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol...

Premieră în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila”. Primele două proceduri chirurgicale de implant de valvă aortică Sutureless  

La începutul acestei luni, respectiv în data de 1 martie 2022, s-au efectuat, în premieră pentru sistemul medico-militar romanesc la Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC)”. Este vorba de primele două proceduri chirurgicale de implant de valva aortică Sutureless la, după ce în 2015 a avut loc premiera medicală (în România) de implantare de valvă aortică Sutureless (fără suturi) la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza (singurul centru medical privat din România care cuprinde toate specialităţile inimii într-un singur loc, asigurând servicii integrate de diagnostic, tratament și reabilitare).

În prezent, pe baza noilor tehnoligii medicale, intervenţiile chirurgicale cardiovasculare se realizează prin procedee tot mai moderne, care reduc considerabil trauma, durerea postoperatorie şi riscul de infecţii. Timpul, în cazul intervenţiilor de chirurgie cardiovasculară, joacă un rol extrem de important. Cu cât perioada de intervenţie este mai scurtă, cu atât şansele de recuperare ale pacientului sunt mai ridicate.

Acest tip de valva reduce timpul de ischemie miocardica și de circulație extracorporeală, factori extrem de importanți în desfășurarea intervențiilor chirurgicale pe cord. Din acest motiv, sunt indicate pacienților  cu riscuri mai mari, vârsta crescută, status biologic precar sau intervenții chirurgicale complexe, cu grad ridicat de risc pentru pacient. În căteva cuvinte, avantajele utilizarii acestor valve sutureless de nouă generaţie sunt:

 • Excizia completă a valvei bolnave
 • Timp scurt de oprire cardiacă (bypass aorto-pulmonar)
 • Sistem propriu de ancorare, care nu necesită suturi pentru fixare uşoară şi vizibilitate bună
 • Riscuri minime post-operator
 • Permite intervenţii chirurgicale prin procedură minim invazivă
 • Reducere semnificativă a timpului de intervenţie totală
 • Reducerea considerabilă a traumei, durerii post operatorii şi a riscului de infecţii
 • Reducerea timpului de spitalizare şi recuperare a pacientului

În cazul nostru, a fost vorba despre doi pacienți, de sex feminin și masculin, vârsta înaintată și teren biologic tarat, factori care descriau un context medical complicat, care punea în pericol viața pacienților, în situația în care se opta pentru procedura chirurgicală standard. Intervențiile chirurgicale au fost efectuate fără incidente, pacienții fiind externați, în stare bună, după câteva zile.

Operațiile au fost executate de o echipă coordonată de Colonel medic dr Liviu Stan (medic primar Chirurgie cardiovasculară, șeful Secției). Ceilalți membri ai echipei operatorii au fost: colonel medic dr. Silviu Stancium (edic primar Cardiologie, Şeful Laboratorului de explorări cardiovasculare neinvazive), căpitan medic Toader Alin (medic specialist Chirurgie cardiovasculară),  căpitan medic Conduraru Alex și căpitan medic Jianu Costina (medici specialiști ATI), dr. Teodorescu Andreea (medic primar Cardiologie, coordonator circulație extracorporeală) și medic rezident Ramona Constantin (secția de  Chirurgie cardiovasculară).

Daniela Gheorghe

Îi asigurăm pe toți pacienții noștri că, echipa Secției Chirurgie cardiovasculară va continua eforturile de implementare a celor mai noi tehnici si proceduri cardio-chirurgicale, aplicate la nivel internațional, odată cu achiziționarea dispozitivelor moderne si inovatoare, pentru a menține conexiunile Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC)” cu chirurgia cardiacă europeană actuală. În prezent, există patru tipuri de proteze valvulare aortice, fiecare dintre ele cu indicaţii specifice pacienţiilor, respectiv:

 • Proteza valvulară convenţională, cu stent metalic, care pentru fixare necesită fire de sutură, au indicaţie generală pentru pacienţii fără boli asociate.
 • Proteza valvulară stentless (fără stent), care pentru fixare necesită fire de sutură şi cu indicaţie pacienţilor cu inel aortic de dimensiuni reduse.
 • Proteza valvulară Sutureless (fără suturi), care are sistem propriu de ancorare, nu necesită suturi, cu indicaţie pacienţilor cu patologii asociate, performanţă ventriculară stângă scăzută (fracţie de ejecţie mică) de unde rezultă necesitatea unui timp cât mai scurt de bypass aorto-pulmonar.
 • TAVI (transcatheteraortic valve implantation), tehnică practicată pe cale endovasculară şi care nu necesită bypass aorto-pulmonar, cu indicaţie pacienţiilor vârstnici, cu comorbidităţi importante şi risc intraoperator mare.

Procedura de protezare valvulară sutureless urmăreşte mai multe etape: intrarea cordului în bypass aortopulmonar, se clampează aorta, iar valva aortică disfuncţională este complet excizată şi spaţiul inelar aortic este pregătit ca şi în chirurgia convenţională.

Dimensiunea inelului este măsurată printr-un etalon (sizere) adaptat pentru a determina dimensiunea protezei ce urmează a fi utilizată. Se folosesc 3 fire la nivelul celor 3 comisuri (cuspe) care sunt fixate cu ajutorul a 3 tourniquete pentru a ghida coborârea protezei şi pentru a consolida fixarea valvei în spaţiul inelar. Valva biologică adecvată este apoi implantată în spaţiul inelar aortic sub control vizual direct şi este fixată prin forţă radială a structurii metalice. La nivelul holderului valvei sutureless se ataşează o seringă specială care are adaptat un manometru; în funcţie de dimensinea valvei, seringa foloseşte o presiune de insuflaţie de 3, 4 sau 5 atm care umflă un balon ce se găseşte în holderul valvei. Acesta, are rolul de a fixa valva sutureless, nefiind necesare fire de sutură.

Articole asociate

Prima prelevare de cord în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” și prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, în anul 2022 din România

Conferința „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București – Ilfov”, în imagini, de la Sala de Marmură a Cercului Militar Național

Notă. Alte articole despre  Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”

Nota redacției

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

4 COMENTARII