Vin iar cu vești (minunate) dinspre Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, unde bine-cunoscutul regizor de origine ucraineană Andryi Zholdak lucrează în această perioadă spectacolul Femeia Mării de Henrik Ibsen.
Producția va avea premiera chiar în acest weekend-în 5 și 6 februarie 2022, de la ora 18:00, în Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului.
Câștigător al Premiului Unesco pentru arte performative (2004) dar și al celebrelor Premii Masca de Aur (Rusia) și OPER (Germania), Andryi Zholdak montează pentru prima dată la Naționalul craiovean la propunerea domnului George Banu, Președinte de Onoare al AICT (Asociația Internațională a Criticilor de Teatru) și consilierul artistic al proiectului „Femeia mării”.
De punctat și faptul că Andryi Zholdak este nominalizat la categoria „Cel mai bun regizor” pentru spectacolul „Nana” după Émile Zola la ediția 2022 a Premiilor Masca de Aur ce se desfășoară chiar acum. Spectacolul „Nana” este montat la Teatrul Alexandrinski din Sankt Petersburg și mai are încă alte 4 nominalizări la aceste prestigioase premii.
Revenind la producția craioveană, Andriy Zholdak spunea: „În 1888, Ibsen a scris Femeia mării; suntem acum în 2022. Au trecut 134 de ani… timpurile și semnificațiile și formele s-au schimbat parțial, dar în unele locuri au avut loc fracturi și schimbări tectonice: în mentalitatea oamenilor și mai ales cea a femeilor. Ellida mea este în viață astăzi, o întâlnesc adesea în diferite orașe și țări în care călătoresc…Această Ellida de astăzi a moștenit de la prima Ellida (strămoșul-Ellida) aceeași ,,boală a mării”…aceeași naștere extraterestră…„sufletul” care într-un incubator ascunde și are cusut adânc în el „alteritatea”. Ellida l-a primit ca testament, de la forțe superioare, prin calea Destinului și servește drept protecție împotriva oamenilor… care se află în preajmă, care o iubesc sau o disprețuiesc. În plasma ei, în mintea ei, care nu este una obișnuită, mișcă milioane și miliarde de neuroni care nu oglindesc lumea exterioară sau realitatea… ci viitorul oamenilor.
Sper că v-am făcut curioși și că vă veți propune să vizionați în viitorul apropiat această nouă producție a Naționalului craiovean. Vă mulțumesc tare mult pentru atenție, vă asigur de toată prețuirea mea și vă mulțumesc nespus încă de pe acum pentru că știu că veți duce mesajul meu mai departe publicului dumneavoastră.
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului

Lucrări științifice ale autorului publicate sub egida CUFR București–Jurnalul Bucureştiului





