Acasă Evenimente Prezențe românești la primăvară multiculturală din Ontario (Corespondență de la Paulina Popescu,...

Prezențe românești la primăvară multiculturală din Ontario (Corespondență de la Paulina Popescu, prozator, preşedinte al Asociatiei Românilor din Triunghiul de Aur-ARTA, Canada – Ontario)

În 1971 Canada era primul stat din lume care a adoptat o politică oficială a multiculturalismului, proclamânnd valoarea și demnitatea canadienilor indiferent de origini, limba sau religie. Prin această lege Canada permite tuturor cetățenilor săi să își păstreze identitatea, să fie mândri de strămoșii lor și să aibă sentimente de apartenența în țară de adoptiune. Canadienii  imbrățisând această politică sunt deschiși culturilor diferite și din ce în ce mai toleranți.

Începînd cu luna mai, cînd primăvară canadiană este în apogeul ei și continuând în luna iunie o ambianța multiculturală se așterne pe provincia Ontario, invitindu-i pe locuitorii ei să călătorească virtual, în cele patru colțuri ale lumii, din festival în festival. Locuitorii ontarieni sunt gurmanzi și iubesc degustarea diferitelor specialități culinare din toată lumea. Populația este sensibilizată și informată de existența altor grupuri culturale. Aceste festivaluri  ajută la sudarea populației constituită din imigranți, care reprezint cca 43% din populația provinciei Ontario.

De anul trecut România are un pavilion la cel mai important festival multicultural din Ontario, Carassauga Festival of Cultures, datorită inițiativei unei românce din orașul Toronto, Ana Maria Scordescu de la Diamond Community Events și o mînă de iubitori de tradiții românești.

România nu mai are un secret pentru că timp de trei zile și-a dezvăluit vizitatorilor curioși tradițiile, muzică, dansurile, artă, artizantul și cîte ceva din gastronomia țării. Aici și-au dat întâlnire talentele românești din diaspora. Prin acest program România și-a arătat prin reprezentații diasporei dorința de a se integra  în Canada cu dinamismul culturii sale ancestrale. Coeziunea la cultură canadiană nu înseamnă uniformite ci un prilej de a lasă pe oameni să exploreze complexitatea culturii românești.

Acest festival este frecventat de peste 400.000 de vizitatori în perioada a trei zile când se desfășoară, 26, 27 și 28 mai. La pavilionul României pe scenă magică s-au perindat dansatori, cântăreți, copii, fiecare cu talentul sau. Anul acesta pavilionul a fost împărțit cu vecinii noștri bulgari, programul alternând cu cele două culturi.

Drapele României s-au impus prin culoare, cîteva mese cu businessuri românești din Toronto, panouri cu informații despre România au făcut parte din decor. Publicul îmbrăcat în costume populare a introdus varietate și farmec românesc.

La spectacole au participat patru ansambluri de dansuri populare românești: ansamblul Artă, Doina, Moldovioara și Datină. Momente artistice au fost oferite de elevii școlilor de limba română din Toronto și Burlington. Ansamblul multicultural Mărțișor din Kitchener, cu orchestra să de elevi de liceu, condusă de prof. Ion Damian a fost pe podium că întotdeauna. Românii au venit cu mic cu mare din Toronto, Mississauga, Kitchener, Waterloo, Hamilton, Burlington, etc.

Ca și anul trecut finalul festivalului a fost realizat de Mircea Iliescu cel mai bun DJ din Ontario care a inițiat o ciuleandara uriașă, cu dansul de suflet al neamului românesc.

Aș dori să văd în anii viitori mai multă implicare din parte românilor, consulatului României, să vină să ne susțină și să ne încurajeze pentru că momentul este magic cu un mare impact sufletesc. Ne-am simțit importanți când îmbrăcați în costumul românesc canadieni de alte origine au venit să ne ceară permisiunea să se fotografieze cu noi. A fost un moment unic.

Paulina Popescu (Teacher at Brigadoon Public School, Kitchener, prozator, Preşedinte al Asociatiei Românilor din Triunghiul de Aur-ARTA, Executive Team, Canada – Ontario)
Absolventă a Facultății de Limbi străine (Universitatea București), Paulina Popescu a fost profesoară de limba franceză în Kitchener din provincia Ontario (Canada). Din 2008 colaborează la ziarul Agenda românească cu rubricile: „Întreabă un profesor” și „Impresii de călătorie”. A câștigat două premii literare publicând proză scurtă în limba franceză la Editions David, Ottawa, în volumele „Parcours identitaires” (2005) și „La premiere fois” (2017). Este corespondent (de presă) din Canada al ziarului  Jurnalul Bucureştiului

 

Articolul precedentUleiul de palmier, dușmanul din tigaie!
Articolul următorUleiurile volatile îndepărtează depresia și întăresc sistemul imunitar. Iată ce trebuie să știi!
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.