Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman. Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează data propunerii înființării CECO (Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului) în 1951. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.
Ziua de 9 mai este celebrată în diferite forme în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Datorită naturii politice a zilei, au fost observate încercări de a educa oamenii despre Uniunea Europeană și discursuri în sprijinul integrării europene. Drapelul este un alt simbol cu un rol important în celebrarea zilei Europei. Deși există preferința de a sărbători ziua Europei pe 9 mai, având în vedere vizibilitatea mai mare a Uniunii Europeane, ziua de 5 mai este încă celebrată în unele state europene datorită rolului Consiliului în apărarea drepturilor omului, democrației parlamentare și a statului de drept. În contrast, Declarația Schuman a fost doar o propunere de unire a industriilor de cărbuni și oțel ale Franței și Germaniei.
Ziua de 5 mai coincide cu Ziua Eliberării din Danemarca și Olanda, sărbătoare care celebrează eliberarea țărilor respective de trupele germane în 1945, iar ziua de 9 mai coincide cu ajunulinvaziei germane a Țărilor de Jos, Belgiei, Luxemburgului și a Franței, dar și cuZiua Victoriei, care marchează sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în fosta Uniune Sovietică (sărbătorit pe 8 mai înEuropa de Vest). Este exact la jumătate de an de la Schicksalstag-ul german.
Primul Forum franco-român al Educației va fi deschis, de Ziua Europei la Biblioteca Centrală Universitară din București (BCU), cu începere de la ora 09h00, de către Ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, și ministrul Educației și președintele Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), Sorin Mihai Cîmpeanu.
Evenimentul, care are loc pe 9 şi 10 mai, este organizat de Ambasada Franței în România, Institutul Francez și Ministerul român al Educației. Printre invitații la acest Forum se numără Caroline Pascal, șefă a Inspectoratului General Interministerial pentru Educație, Sport și cercetare (IGESR), Jonas Erin, membru al grupului de experți de la IGESR pe tema învățământului la distanță, Catherine Mottet, specialistă în predarea limbii franceze copiilor și adolescenților, Ligia Deca, Consilier Prezidențial–Departamentul Educație și Cercetare, Victor Micula, Director General în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României și Ambasador pentru probleme legate de antisemitism și istoria Evreilor în România, Alexandru Muraru, Reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și a xenofobiei, Vincent Duclert, istoric, Inspector general IGESR (Grupul istorie-geografie), profesor la Sciences Po, specialist în societăți democratice și istoria genocidelor şi Michel Mériaux, responsabil de înființarea și dezvoltarea CMQ-urilor (Campusuri de Meserii și Calificări) pentru regiunea academică Grenoble. Parteneri media: Radio România Internațional, Radio România Cultural
Articole asociate
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului