Acasă Stiinta & Tehnica Brașoveanul Dumitru – Dorin Prunariu. Primul zbor al unui român în spațiul...

Brașoveanul Dumitru – Dorin Prunariu. Primul zbor al unui român în spațiul cosmic cu 4 decenii în urmă.

România celebrează 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic, Dr. Ing. Dumitru – Dorin Prunariu (n.1952,  singurul cosmonaut român, devenit pe 14 mai 1981 primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic) printr-o serie de evenimente științifice și culturale care vor avea loc între 14 și 22 mai. Acestea se vor desfășura fizic în Brașov, București și Timișoara, dar și online, pe canalele de social media ale Fundației Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu și ale partenerilor.

 

La începutul anilor ’80, România era pe deplin pregătită să urmeze tradiția înaintașilor și să facă față cu brio cerințelor explorării spațiului cosmic. Deși era o țară mică, răsăriteană, educația tehnică și dezvoltarea științifică erau la standarde înalte, iar colaborările internaționale au favorizat aderarea la un acord internațional prin care, pentru prima dată în istorie, un român ajungea în spațiul cosmic.

 

Fundația Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu își propune și depune toate eforturile să reinvie și să continue această tradiție printr-o suită de evenimente atât științifice, cât și culturale. În cadrul acestora, personalități internaționale și astronauți din SUA, Rusia, Japonia și țări europene vor transmite mesaje aniversare, inclusiv de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Printre invitați, pe lângă cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, vor fi și Ioan-Aurel Pop–Președintele Academiei Române și Marius-Ioan Piso–Presedintele Agenției Spațiale Române. Cu ocazia acestei aniversări, Romfilatelia a făcut o emisiune filatelica specială, iar Monetăria Statului a emis o medalie aniversară și insigne dedicate evenimentului.

 

Agenda evenimentelor
  • 14 mai, 14:00 – Eveniment științific la sediul ROSA – Romanian Space Agency
  • 14 mai, 18:30 – Difuzare emisiune aniversară la TVR1, TVR International si TVR+
  • 15 mai, 10:00 – Inaugurarea expoziției aniversare la Muzeul Militar Național
  • 17 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universității Transilvania din Brașov
  • 17 mai, seara – Eveniment științifico-educativ organizat la Palatul Cotroceni cu participarea Președintelui României
  • 18 mai – Conferință cu reprezentanți ai corpului diplomatic la sediul MAE, Sala Gafencu, și recepție pe bază de invitații la Clubul Diplomatic, oferită de MAE cu ocazia evenimentului
  • 19 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universității de Vest – Timișoara
  • 22 mai, 17:00 – Eveniment cultural la Casa Artelor Dinu Lipatti
Bibliografie

Nota redacției. Tot în acest an sărbătorim și 40 de ani de la abolirea pedepsei capitale în Franta!

Pedeapsa Capitala (Thomas CSINTA – Monitorul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Naţiunile Unite)

Pedeapsa Capitală (Document istoric – Thomas CSINTA)

Ghilotina – mașină umană și democratică a terorii (Document istoric – Thomas CSINTA)

Rolul „pozitiv” al pedepselor lungi de închisoare. Articol dedicat profesorului și cercetătorului medievalist Philippe Maurice, simbolul abolirii Pedepsei Capitale în Franța, unul dintre inițiatorii celebrei organizații aboliționiste franceze ECPM (Împreună Contra pedepsei cu Moartea), alături de profesorul de drept aboliționist Robert Badinter, „părintele” abolirii pedepsei capitale în Franța (consultant la elaborarea Constituției României în 1991)

„Împreună contra pedepsei cu moartea” (Congresele mondiale – calea către abolirea universală a pedepsei capitale)

Parteneriat Jurnalul Bucureştiului