Acasă Editorial Jurnalul Bucureștiului Procesul complex de aderare a României la OCDE (Organizația pentru Cooperare și...

Procesul complex de aderare a României la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Corespondenţă de la Lordul, Amiral Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi (Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Naţiunile Unite)

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un forum internațional de cooperare economică care reunește țări cu economii dezvoltate, iar aderarea la această organizație ne-ar putea aduce numeroase beneficii în ceea ce privește dezvoltarea economică, guvernarea, și, implicit, drepturile omului. Pentru România, procesul de aderare la OCDE reprezintă un pas semnificativ în calea sa de a se alinia la standardele economice și de guvernare ale țărilor dezvoltate, dar și un potențial instrument de îmbunătățire a respectării drepturilor omului.

OCDE este o organizație cu sediul la Paris, creată în 1961, care reunește 38 de țări, dintre care majoritatea au economii dezvoltate, inclusiv membri din Uniunea Europeană, America de Nord și Asia. Scopul principal al OCDE este promovarea dezvoltării economice durabile și creșterea nivelului de trai în statele membre. Organizația se concentrează pe aspecte cum ar fi; politica economică, educația, mediu, știință și inovare, precum și promovarea bunelor practici în guvernare. Procesul de aderare la OCDE este complex și implică evaluarea extinsă a politicii și a economiei țării solicitante. România a depus cererea de aderare în 2004 și, de atunci, a trecut printr-un proces riguros de evaluare și ajustare a politicilor pentru a se conforma standardelor OCDE. Acest proces implică evaluarea sectorului public, economiei, politicii de mediu, drepturilor omului, și multe altele.

Un aspect important al procesului de aderare la OCDE este alinierea la principiile organizației, inclusiv cele legate de promovarea dezvoltării economice și a guvernării. În acest context, progresele realizate de România în domeniile economic, legislativ și administrativ au avut un impact pozitiv asupra respectării drepturilor omului în țară.  Aderarea României la OCDE poate avea implicații pozitive asupra drepturilor omului. Organizația pune un accent deosebit pe guvernare, transparență și combaterea corupției, ceea ce poate contribui la consolidarea statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului. Prin urmare, în timp ce România avansează în procesul său de aderare la OCDE, se așteaptă îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește respectarea drepturilor omului.

Consultările diplomatice recente între secretarul de stat Luca Niculescu și reprezentanții autorităților slovene privind aderarea României la OCDE reprezintă un pas semnificativ în procesul de integrare. Aceste discuții au permis un schimb valoros de opinii și bune practici, având în vedere experiența Sloveniei în cadrul OCDE. Pe parcursul întâlnirii, s-au evidențiat principalele aspecte și provocări cu care se confruntă țara gazdă, modul în care organizează procesul de aderare și activitățile ulterioare de membru. Acest dialog constructiv și colaborarea strânsă pot contribui semnificativ la eforturile României de a adera la OCDE, consolidând astfel angajamentul său pentru dezvoltare economică durabilă și îmbunătățirea standardelor în ceea ce privește guvernarea și respectarea drepturilor omului.

De asemenea, experiența altor țări care au aderat la OCDE a arătat că, odată ce acestea devin membre cu drepturi depline, se angajează mai ferm în protejarea drepturilor omului și în promovarea bunelor practici în diverse domenii. În acest context, România ar putea beneficia de experiența și expertiza acumulate prin cooperarea cu OCDE în ceea ce privește drepturile omului, inclusiv elaborarea de politici mai eficiente și legi care să protejeze mai bine drepturile cetățenilor săi. Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate semnificativă pentru îmbunătățirea drepturilor omului în țară. Prin alinierea la standardele OCDE, România are potențialul de a întări guvernarea, de a combate corupția și de a promova dezvoltarea economică durabilă, ceea ce, la rândul său, poate contribui la consolidarea drepturilor fundamentale ale omului. Este important ca acest proces să fie unul transparent și participativ, pentru a asigura că beneficiile aderării la OCDE se resimt pe deplin în societatea românească.

Corespondenţă de la Lordul, Amiral Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

 

Nota redacției. Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de țară pentru România, după accederea în NATO și intrarea în Uniunea Europeană. Guvernul României a finalizat cu succes prima etapă a procesului de aderare la OCDE în decembrie 2022, ocazie cu care Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a depus Memorandumul Inițial conform Foii de Parcurs. La un an de la primirea invitației adresate României de începere a negocierilor pentru aderarea la OCDE, Guvernul României organizează un eveniment dedicat promovării beneficiilor statutului de membru al acestei organizații pentru mediul de afaceri. Evenimentul va fi deschis de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă și de Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann și va fi o excelentă ocazie de dialog între membri ai Guvernului României, reprezentanți OCDE și ai mediului de afaceri din România pe tema beneficiilor aderării la OCDE pentru mediul investițional și de afaceri.

Evenimentul își propune să evidențieze rolul investitorilor de-a lungul procesului de aderare la OCDE, sectorul privat reprezentând un vector important în dezvoltarea României. De asemenea, evenimentul se va concentra asupra impactului pe care aderarea și statutul de membru OCDE le va avea asupra sectorului privat. Dialogul permanent dintre Guvernul României și mediul de afaceri este un instrument esențial în sprijinirea politicilor publice și a reformei și poate contribui la găsirea de soluții bazate pe dovezi la preocupări comune. În cadrul procesului de aderare a României la OCDE, reprezentanții mediului de afaceri vor avea ocazia de a interacționa cu reprezentanții OCDE și vor avea acces la expertiza Organizației, contribuind astfel la procesul de reformă. Având ca deviză „politici mai bune pentru vieți mai bune”, OCDE ajută, printre altele, țările să maximizeze comerțul și investițiile, să încurajeze inovarea, să-și sporească oportunitățile de afaceri, să responsabilizeze actorii privați, să sprijine antreprenoriatul.

Activitatea internațională a OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite) în Franța Metropolitană (inclusiv în Corsica) și în țările francofone (Belgia și Elveția) în parteneriat cu Jurnalul Bucureștiului (specializat în investigații jurnalistice criminale în domeniul socio – judiciar, inclusiv, în apărarea victimelor erorilor judiciare)

Nota redacției

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra