Acasă Arta Profil de iconar: Irina Sava si Eduard Stoenică

Profil de iconar: Irina Sava si Eduard Stoenică

Dr. Irina Sava, pictor-restaurator, presedintele Comisiei Profesionale a AFAPRR a Uniunii Artistilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România; aici pe schelă , Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”, monument istoric de la inceputul sec. al XIX-lea(1812), clasa B, situat in satul Sohodol din judetul Brasov, unde cei doi soti realizează ample lucrări de conservare-restaurare, impreună cu echipa.
Dr. Irina Sava, pictor-restaurator, presedintele Comisiei Profesionale a AFAPRR a Uniunii Artistilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România; aici pe schelă , Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”, monument istoric de la inceputul sec. al XIX-lea(1812), clasa B, situat in satul Sohodol din judetul Brasov, unde cei doi soti realizează ample lucrări de conservare-restaurare, impreună cu echipa.

 

„Profil de iconar” este un proiect dezvoltat de mine STRICT pentru membri Filialei noastre AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : pictură din nou, conservare/restaurare, obiective religioase, dar si laice, proiect lansat in ziarul Jurnalul Bucurestiului pe 20 iunie 2017.

logo-JB

 

sigla AFAPRR

 

Demersul meu se inscrie in semnificatia anului 2017: Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română si este “Pro bono publico”. Insumează activitatea iconarilor, a pictorilor bisericesti, a restauratorilor etc.(in oglindă cu “Portret de artist” in pagina de Cultură a agentiei de presă Intell News, unde puteti urmări si rubrica „ Intell News in galeriile bucurestene”). In ziarul Jurnalul Bucurestiului am inaugurat rubrica ” Licitatii de artă” pe 19 Noiembrie 2015, alături de cea consacrată deja din luna Mai 2015 : ”La pas prin galeriile bucurestene”.

Repet si ce am mai scris in primul episod: Asa publicul poate să invete ce muncă titanică fac pictorii, in restaurarea monumentelor religioase, dar si a celor civile(laice), a picturii din nou, cum este să urci pe schele de exemplu(munca pe schele este echivalentul muncii unui miner in subteran!!!) si să curgă vopseaua pe tine, dar să o faci cu evlavie si plăcere, pictând pentru Casa Domnului.

1 f 1

 

In acest context, am răspuns cu drag invitatiei prietenilor Irina Sava si Eduard Stoenică, o familie extrem de dedicată artei religioase si am pornit la drum spre Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”, monument istoric de la inceputul sec. al XIX-lea(1812), clasa B, situat in satul Sohodol din judetul Brasov, unde cei doi soti realizează ample lucrări de conservare-restaurare. Irina Sava si Eduard Stoenică au ca motto pentru acest santier de conservare-restaurare locutiunea in limba latină “Credendo vides”, in traducere: Crezând, vei ajunge să vezi .

1 f

In afară de o frumoasă prietenie, ne uneste si faptul că suntem colegi in AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, participăm la toate evenimentele de inaltă tinută, organizate de această importantă Filială a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Cu Dr. Irina Sava, pictor-restaurator si din 2015 presedintele Comisiei Profesionale a AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, v-ati mai intâlnit dealtfel in paginile ziarului Jurnalul Bucurestiului cu ocazia ANUALELOR de artă religioasă si restaurare organizate de AFAPRR in ultimii ani, dar mai ales in 2015, atunci când v-am relatat, intr-un amplu fotoreportaj intregit cu filmul evenimentului(dealtfel CEL MAI CITIT articol din ziarul Jurnalul Bucurestiului in 2015 , preluat si de presa locală), despre inaugurarea Palatului Brâncovenesc de la Potlogi pe 29 noiembrie 2015, după lucrări ample de restaurare. Irina Sava a coordonat echipa de restauratori.

EVENIMENT: Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost inaugurat

 

Ca să intrăm acum direct in miezul evenimentului, Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”, pr. paroh Valentin Ionuţ Moşoiu, din Parohia Sohodol-Nou, Protopopiatul Bran-Zărneşti,a fost zidită în 1812. Este numită de săteni “biserica veche”, pentru a o deosebi de Biserica “Sfânta Treime” din acelasi sat, zidită în 1820, asadar aceasta fiind “biserica nouă”. Satul Sohodol apartine de comuna Bran, judeţul Brasov.

Sohodol înseamnă vale seacă”, iar in tară sunt si alte localităţi cu acelaşi nume: Sohodol de Bihor, comuna Căbeşti, două sate in judeţul Alba, alt sat care ţine de oraşul Tismana, unul din comuna Lăleşti, jud. Hunedoara, unul in judeţul Bacău.

1 h

Iată o prezentare sumară a Bisericii monument istoric, cu hramul „Sf. Cuvioasă Parascheva” din satul Sohodol, jud. Brasov, surse text :

http://basilica.ro/liturghie-arhiereasca-la-hramul-bisericii-din-sohodol-judetul-brasov/

http://ziarullumina.ro/biserica-sfanta-treime-din-sohodol-renaste-din-temelii-8810.html

https://www.tourist-informator.info/ro/Biserica-ortodoxa-Bran-Sohodol/Biserica-Sf-Cuvioasa-Paraschiva-22758.html

Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”

Biserica este situată în partea de jos a satului, pe un deal. A fost zidită în anul 1812 din dania credincioşilor, arhitectul ales fiind un anume Kreutzer. Biserica a fost pictată în anul 1817 de către Nicolae Zugravul din Turches- Săcele, în tehnica frescei şi sfinţită de Vlădica Vasile Moga în anul 1830. Biserica veche „Sf. Cuvioasă Parascheva” este monument istoric.

Biserica are formă dreptunghiulară construită pe o temelie din piatră şi beton cu pereţi din zid gros de cărămidă. Dimensiuni: lungimea 20m, lăţimea 8m, înălţimea interioară 4. 50 m, înălţimea turn 14 m.

Zidul de un 1 m grosime este din caramidă şi piatră, are la îmbinări liant de tipul mortarului pe bază de var. Acoperişul este confecţionat din lemn de brad cioplit în formă patrat, fiind legat şi încheiat cu scobitori şi cuie de lemn. Este acoperit cu ţiglă cu solzi tip ascuţit. Construcţia are în plan trei încăperi: pronaos, naos şi altar. În naos boltă din cărămidă. Pardoseala este de diferite tipuri: tinda pardosită cu mozaic, naosul-pronaosul pardosit cu cărămidă 40/40 cm, altarul pardosit cu scândură de stejar.

La 198 de ani de la zidire, pe 14 octombrie 2010, de ziua hramului SF. Cuvioase PARASCHEVA, a avut loc Liturghia arhierească la Hramul Bisericii din Sohodol.

„De o sută cincizeci de ani această nevoitoare a lui Hristos, Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva, ocrotește acest locaș de închinăciune și parohia cu credincioșii ei. Am trăit clipe de bucurie duhovnicească împreună cu preoții slujitori și credincioșii prezenți la această mare sărbătoare”, a spus Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

1 a

 

1 e

Profil de iconar: Irina Sava si Eduard Stoenică –“Credendo vides”, film de Claudiu Victor Gheorghiu, 1-2 august 2017

 

Alături de imagini de pe santier, vă voi prezenta si scurte biografii ale celor doi artisti. Dealtfel, sotii au lucrat impreună de foarte multe ori, iată câteva exemple alese de mine, care sigur ii vor incânta: 2014-2015/ Conservare-restaurare tencuieli istorice la Ansamblul Palatului Brâncovenesc de la Potlogi, jud. Dâmbovița; 2012-2014/ Conservare-restaurare pictură murală în tehnica a secco de la Muzeul Mixt din Tecuci, jud. Galați ; 2007-2010/Conservare-restaurare pictură murală în tehnica a fresco la biserica monument istoric „Sf. Dimitrie”, Potlogi, jud. Dâmbovița; 2007- Conservare-restaurare pictură murală în tehnica a fresco la biserica monument istoric „Ovedania Maicii Domnului”, Urșani, jud. Vâlcea ; 2006-2009/ conservare-restaurare pictură murală în tehnica a fresco la biserica monument istoric „Sf. Nicolaie”, Păușești-Măglași, jud. Vâlcea; 2004-2008/ Conservare-restaurare pictură murală în tehnica a fresco la biserica monument istoric „Schimbarea la fată”, Câineni, jud. Gorj; 2006-2008/ Conservare-restaurare pictură murală în tehnica a fresco la biserica monument istoric „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Târgul Jiu, jud. Gorj ; 2001- Conservare-restaurare pictură murală în tehnica a fresco la biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, Pissiota, jud. Prahova.

 

 

Scurte biografii ale celor doi artisti:

Irina Sava

1 c

Membru AFAPRR : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România; aleasă in 2015 presedintele Comisiei Profesionale a AFAPRR a Uniunii Artistilor Plastici din România : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România;

2012-2014: Atestat pictor bisericesc, Comisia de Pictură Bisericească din cadrul Patriarhiei Ortodoxe Române ;

2011-2013: Titlul de Doctor, Universitatea de Vest Timișoara ;

2012: Atestat specialist restaurator, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național ;

2001-2003: Atestat restaurator pictură murală de epocă, Comisia de Pictură Bisericească din cadrul Patriarhiei Ortodoxe Române ;

1996-2001:Licență Arte Plastice și Decorative, Universitatea Natională de Arte Bucuresti UNARTE;

1999:Absolventă Modul Pedagogic, Universitatea Natională de Arte Bucuresti UNARTE;

1990-1994: Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” din Bucuresti, secția Pictură Monumentală.

 

Eduard Stoenică

1 g

conservator- restaurator de pictură murală, membru AFAPRR : Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România;

2011: licentiat “Pedagogia artelor plastice si decorative”, Universitatea Constantin Brâncusi, Târgu Jiu;

2015: Master la Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de arte plastice și design, Secția Conservare – Restaurare.

 

Articol, film si fotoreportaj de: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România, 1-3 august 2017.

1 b
Irina Sava, Eduard Stoenică si Claudiu Victor Gheorghiu, 2 august 2017, la Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”, monument istoric de la inceputul sec. al XIX-lea(1812), clasa B, situat in satul Sohodol din judetul Brasov, unde cei doi soti realizează ample lucrări de conservare-restaurare.
Articolul precedentCât de periculoasă e hepatita C? Prof.univ.dr.Liana Gheorghe ne lămurește
Articolul următorAllahu Akbar! Incursiune în domeniul jihadologiei şi terorismului modern, contemporan. Investigații jurnalistice în serial (Vol. 1 & Vol. 2)
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.