Acasă Arta Profil de iconar: Vasile si Ciprian Buzuloi

Profil de iconar: Vasile si Ciprian Buzuloi

Pictorii bisericesti Vasile si Buzuloi Ciprian, in Sf. Altar de la Biserica Belvedere

 

1 b

Vasile si Buzuloi Ciprian, in Sf. Altar de la Biserica Belvedere

„Profil de iconar” este un nou proiect lunar, pe care il lansez in ziarul Jurnalul Bucurestiului, despre activitatea iconarilor, a pictorilor bisericesti, a restauratorilor etc.(in oglindă cu “Portret de artist” in pagina de Cultură a agentiei de presă Intell News, unde puteti urmări si rubrica „ Intell News in galeriile bucurestene”). In ziarul Jurnalul Bucurestiului(al cărui Senior Editor sunt ) am inaugurat rubrica ” Licitatii de artă” pe 19 Noiembrie 2015, alături de cea consacrată deja din luna Mai 2015 : ”La pas prin galeriile bucurestene”.

logo-JB

Alegerea este evident subiectivă, dar imi apartine in totalitate, ca si artist primordial, jurnalist cultural in subsidiar. Este un proiect dezvoltat de mine STRICT pentru membri Filialei noastre AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : pictură din nou, conservare/restaurare, obiective religioase, dar si laice. Demersul meu este “Pro bono publico” si se inscrie in semnificatia anului 2017: Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

sigla AFAPRR

 

Asa publicul poate să invete ce muncă titanică fac pictorii, in restaurarea monumentelor religioase, dar si a celor civile(laice), a picturii din nou, cum este să urci pe schele de exemplu(munca pe schele este echivalentul muncii unui miner in subteran!!!) si să curgă vopseaua pe tine, dar să o faci cu evlavie si plăcere, pictând pentru Casa Domnului.

1 d

De pe bolta turlei fiecărei biserici ortodoxe, Iisus Hristos, reprezentat ca Pantocrator, îi binecuvântează pe cei ce intră cu credință în Sfântul Său locaș. Așezarea acestei icoane în cel mai înalt loc din biserică are legătură cu numele de „Pantocrator”. Cuvântul provine din limba greacă și se traduce prin „Atotstăpânitorul” sau „Atotțiitorul”

 

In acest context, i-am vizitat ieri, 19 iunie 2017, pe pictorii bisericesti Vasile Buzuloi si Buzuloi Ciprian pe santierul pe care il conduc( pictură din nou) de la biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel si Sf. M. Muceniţă Ecaterina, parohia Belvedere din București. Am urcat precum un Leu pe schele, atent si usor , ca să nu mai pătesc ceva la piciorul suferind, ei urcau precum caprele negre. Alături de câteva imagini de pe santier, vă prezint si scurte biografii ale celor doi artisti. Dealtfel, cei doi au lucrat impreună de foarte multe ori, fiul Ciprian fiind ucenic din 1989, iar apoi stagiar din 1993 pe santierele de pictură din nou ale tatălui Vasile Buzuloi, iar după consacrarea fiului au continuat să lucreze impreună, iată câteva exemple:

1995 – Palatul Patriarhal, pictură în tehnica frescă; 1996 – biserica Sfîntul Spiridon Vechi, pictură în tehnica frescă; 1998-1999 – biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Mitropolia Veche din orașul Iași, pictură în tehnica frescă; 2000 – Paraclisul din Palatul Mitropolitan din Iași, pictură în tehnica frescă; 2010 -2014 – paraclisul de la Catedrala Înălțarea Domnului din orașul Bacău, tehnica frescă; din 2013 – biserica cu Hramul Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, din orașul Onești, județul Bacău, tehnica frescă, șantier în desfășurare; din 2014 – biserica cu hramul Izvorul Tămăduirii, cimitirul Sărata, din orașul Bacău, tehnica frescă, șantier în desfășurare.

1 c

Maica DOMNULUI „Cea mai înaltă decât cerurile”, fragment cu pictura din Sf. Altar

 

Ca să vă introduc in atmosferă, iată o prezentare succintă a Bisericii Belvedere din Bucuresti. “Parohia Belvedere a luat fiinta in anul 1929 sub denumirea de “ Parohia Belvedere C.A.M.”. Biserica Belvedere are hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-29 iunie şi Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina-25 noiembrie. Este situata in partea de nord-vest a capitalei, pe malul stang al Dambovitei, in mijlocul cartierului Regie. Piatra de temelie a bisericii a fost pusa la 25 octombrie 1934 de catre primul patriarh al Romaniei, Miron Cristea. Proiectul bisericii a fost intocmit de arhitectul Ioan Traianescu (1875 – 1964), cel care a si condus o parte din lucrarile de constructie. Biserica Belvedere are un aspect monumental, iar ca structura arhitectonica se aseamana aproape in intregime cu Catedrala Mitropolitana din Timisoara, fapt pentru care este considerata sora mai mica a acesteia, amandoua fiind proiectate de acelasi valoros arhitect. Incepand din toamna anului 2004, au inceput ample lucrari de reparatie si restaurare ale sfantului locas, astazi aceste activitati sunt in deplina desfasurare .”( sursa: http://www.bisericabelvedere.ro/istoric/)

1 a

Biserica Belvedere are hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-29 iunie şi Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina-25 noiembrie

 

Scurte biografii ale celor doi artisti:

Vasile Buzuloi s-a născut pe 16 martie 1946, în localitatea Gruiu, județul Ilfov. După terminarea școlii din localitate a urmat cursurile de pictură bisericească din cadrul Patriarhiei Ortodoxe Române, lucrând pe șantierele pictorilor Nicolae Stoica și a părintelui Sofian Boghiu. Este pictor autorizat de către Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Ortodoxe Române din anul 1981, pictură monumentală. Din anul 1980 atestat ca pictor iconar. Din anul 1994 pictor categoria I . A fost de asemenea membru al Comisiei de Pictură Bisericească. Afilieri: membru FP al UAP din România din 1994, membru AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România din 2017.

A lucrat si in Cipru si Ucraina; din anul 1981 a angajat lucrări personale la numeroase biserici-eu am numărat circa 30: pictură din nou in diverse tehnici(frescă, ulei, tempera), dar si restaurare. Iată o scurtă selectie reprezentativă realizată de mine: 1981- biserica din comuna Chițoveni, jud. Botoșani, ulei; 1990-1992- biserica Pacea din Botoșani, tempera grasă; 1994-1995- biserica Sf. Gheorghe din Ploiești, restaurare frescă; 1996 – biserica Sfântul Spiridon Vechi din București, frescă; 1999 – paraclisul din cadrul Palatului Mitropolitan Iași, frescă; 2000-2003 – biserica Schimbarea la Față din incinta Seminarului de la Neamț, frescă; 2005 – Mănăstirea Hadâmbu, jud. Iași, frescă; 2006-2008 – biserica Izvorul Tămăduirii din Câmpulung Moldovenesc, frescă; 2009 paraclisul Sf. Grigorie Palama din incinta Palatului Patriarhal; 2010-2013 – Catedrala Înălțarea Domnului din Bacău, frescă; 2013-2014 – biserica Sf. M. Mc. Gheorghe, parohia Sf. Arhangheli din orașul Suceava.

Din anul 2015 – biserica cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel –Belvedere, București, șantier în lucru, recte Biserica despre fac vorbire in articol.

 

1 f

Sus pe schele, cu Vasile si Buzuloi Ciprian, in plan depărtat un ucenic

 

 

Ciprian Buzuloi s-a născut pe 11 octombrie 1971 in Bucuresti. În anul 1990 a absolvit Liceul de Artă “Nicolae Tonitza” din București, in 1998 licențat la Universitatea Natională de Arte București, Facultatea Istoria și Teoria Artei, specializare conservarea și restaurarea operei de artă – pictură murală(lucrarea de licență la biserica Doamnei din București, monument istoric din sec.al XVII-lea). În anul 1995 a absolvit examenul de atestare organizat de Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Ortodoxe Române, obținând categoria a III-a definitiv. În luna noiembrie a anului 1996, ca urmare a participării la lucrările de pictură din nou din Palatul Patriarhal și de la biserica Sfântul Spiridon Vechi, a fost avansat de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist la categoria a II-a. Afilieri: membru AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România din 2000, iar din 2014 membru în Comitetul de Conducere al AFAPRR a UAP din România .

Șantiere de restaurare: 1995 – biserica cu hramul Sfântul Gheorghe și Nașterea Fecioarei, monument istoric sec. al XV-lea, din localitatea Lupșa, județul Alba, cu profesorul Sava Nicolae; 1996 – Atheneul Român din București, monument istoric sec.al XIX-lea, cu profesorul Silviu Petrescu; 1998 – lucrarea de licență la biserica Doamnei din București, monument istoric secolul al XVII-lea; 1998 – biserica Mănăstirii Probota, șantier UNESCO, coordonator din partea României, prof. Univ. Oliviu Boldura.

Lucrează pictură din nou in diverse tehnici(frescă, ulei), dar si restaurare.

Iată o scurtă selectie reprezentativă realizată de mine, pentru lucrări personale de pictură din nou: 1999-2001 – biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir, din orașul Galați, frescă ; 2001-2002 – biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, din Apateu-Ungaria, pictură din nou executată în tehnica frescă; 2001-2009 – biserica cu hramul Sfântul Mucenic Antim, din orașul Galați, frescă; 2006-2009 – biserica cu hramul Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, din orașul Galați, frescă; 2007-2008 – biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, din orașul Flămânzi, județul Botoșani, frescă; 2015 – pridvorul bisericii Delea Nouă, din București, ulei pe zid.

Din anul 2016 – biserica cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel –Belvedere, București, șantier în lucru, recte Biserica despre fac vorbire in articol.

 

1 e

Buzuloi Ciprian la inăltime, pe schele, in turla Bisericii Belvedere

 

 

Rubrică de : Claudiu Victor Gheorghiu, Senior Editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; afilieri: Visarta si Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR, totodată consilier media si al Comitetului Director al AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România, 20 iunie 2017

 

Articolul precedentLa pas prin galeriile bucurestene, partener media ziarul Jurnalul Bucurestiului
Articolul următorCe așteptăm?
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (Constantine the Great and Christianity) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , Painting section, with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990, in technique tempera or tempera with egg on wood. In the period 2004-2016, I had the honor to have the encouragements, the advices, the friendship of the Master PAUL GHERASIM(1925-2016), my mentor, the founder of the "Prolog" group. During the period 1992-1994 I was artistic advisor at Coleus contemporary art gallery . I am titular member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration - AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania from April 17, 2019, admitted by contest, as well as I was trainee member during the period 2016-2019, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Visual Artists’ Union from Romania(UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Visual Artists’ Union from Romania. From 2014 I am member Visarta( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I had 4 Personal Exhibitions with sacred art, organized by UAP from Romania- Visual Artists’ Union from Romania, in Bucharest (2001, 2003, 2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery), also another two at Silva Gallery in Busteni(2007-2008), Sabion Gallery in Bucharest(2019, together with Cristina Georgescu). I had also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The icons, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy(Pompeii, Pisa, Turin, Milan, Reggio Emilia, Bari, Viadana, Mantua), but also in France, Germany, Greece, Japan, Peru, South Korea, Switzerland; in secondary also I am cultural journalist: from May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at Culture (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucureştiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper, which has been called since April 2020 the Jurnalul Bucureştiului ,,Le Petit Parisien”, with a different leadership and a different format. From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor of the Intell News(Global news, press and event analysis) and coordinator of the Culture pages (in Romanian and English, named Intell News Romania). From May 3, 2019, I am also publisher commentator at the newspaper Ultima Oră.