Acasă Educație & Învățământ Pulsul vieții în „paradisul Sud-african” se simte în „Oraşul Aurului” (Corespondență de...

Pulsul vieții în „paradisul Sud-african” se simte în „Oraşul Aurului” (Corespondență de la publicistul Mihai Vasile – Sângealb, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Un e-mail venit cu ceva timp în urmă mi-a atras atenția. Era o invitație de la Ambasada Africii de Sud de la București. Un zâmbet mi-a luminat faţa. Mi-au venit în minte anii 1990-1991, atunci când, împreună cu prietenul Fane Arnăutu, încercam nici mai mult nici mai puţin decât să emigrăm în Africa de Sud. Am trimis chiar cererea şi am primit răspunsul pe care, dacă-l voi căuta, mai mult ca sigur că-l voi găsi printre actele acelor ani. Ne spuneau că putem veni dar ne trebuie un sponsor! Ce-o fi ăla?, m-am întrebat atunci. Apoi, am uitat de emigrare. Dornic de a afla mai multe lucruri interesante, am dat curs invitației.

Anul acesta (n.r. în 2018), Africa de Sud a sărbătorit 23 de ani de libertate şi a celebrat centenarul diplomatului Oliver Reginald Tambo (fost președinte al Congresului Național African între 1967-1991) printr-un eveniment cu tema Oliver Reginald Tambo: împreună consolidăm democrația şi construim comunități sigure”.

Dar, mai întâi, câte ceva despre Oliver Reginald Tambo (1917-1993), care a avut un rol determinant în eliberarea Africii de Sud. Şi-a consacrat viața egalității şi dreptății pentru toţi sud-africanii şi a fost unul dintre părinții fondatori ai democrației constituționale ai Africii de Sud. Oliver Reginald Tambo este considerat cel mai important diplomat al Africii de Sud. El şi-a desfășurat cea mai mare parte a activității în exil. Timp de 30 de ani a străbătut planeta urmărind şi reușind să obțină susținere internațională pentru mișcarea anti-apartheid. Luptele eroice pentru libertate şi mișcările de masă care au implicat femei, tineri, sindicate, organizații religioase, au luat sfârșit abia la 27 aprilie 1994, având ca rezultat primele alegeri democratice din Africa de Sud. Nelson Rolihlahla Mandela (1918-2013, fost președinte al Africii de Sud în perioada 1994-1999 și președinte al partidului Congresul Național African din 1991 până în 1997) liderul luptei anti-apartheid, a votat pentru prima dată la vârsta de 76 de ani în loc de 18 ani, vârstă acceptată internațional. El a fost primul președinte ales democratic într-o ţară unită, liberă, lipsită de discriminări de rasă şi gen. Toate acestea le-am aflat de la oficialii ambasadei. Cu acest prilej am avut onoarea să purtăm o discuție cu domnul Bethwell Tiba, prim-secretar al Ambasadei Africii de Sud în România.

Chiar înainte să vin aici în misiune oficială știam că există în Europa o ţară numită România. Dar nu aflasem prea multe lucruri despre ea. Acum descopăr, încetul cu încetul, România. Este foarte frumoasă, cu oameni prietenoși, calzi şi ospitalieri. Aceste calități apropie popoarele noastre, a mărturisit domnul Bethwell Tiba. Apoi, tot de la domnia-sa aflăm alte lucruri interesante. Între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Bucureşti sau cele din lași, Constanţa, şi nu numai, s-au semnat ori sunt în curs de negociere memorandumuri de colaborare, iar Universitatea de Vest din Timișoara găzduiește Centrul de Studii Africane Ubuntu. Există relații culturale şi sportive între cele două ţări. Foarte importante sunt schimburile comerciale care se ridicau până în anul 2015 la o valoare totală anuală în jurul a 200 de milioane $, cu o balanţa pozitivă în favoarea României. Investițiile sud-africane în România depășeau, tot la nivelul anului 2015, un miliard $, domeniile unde s-au făcut acestea fiind industria IT, sectorul imobiliar, dar şi industria berii.

Deşi, geografic, țările noastre se află departe una de alta, dorim să promovăm turismul bilateral, ambele ţări având foarte mult de oferit în acest domeniu, ne spunea domnul Bethwell Tiba. Din păcate, în cele şase luni care s-a scurs de când am venit în misiune oficială în România n-am putut vizita multele locuri deosebite ale țării dumneavoastră. N-am fost decât în jurul Bucureștiului şi în judeţul Prahova. Am putut admira frumusețile care s-au derulat prin faţa ochilor mei din goana mașinii, dar atunci când voi avea ocazia voi profita la maximum de oportunitățile ce se vor ivi. Cu toate acestea, știu că România dispune de o moștenire culturală şi istorică foarte valoroasă. Admir arhitectura construcțiilor dimprejurul meu. Am vizitat Muzeul Satului şi mi-a plăcut foarte mult ceea ce am văzut acolo. Este un lucru deosebit că românii au grijă de trecutul lor şi pun în valoare acest patrimoniu.

Cât despre atracțiile cu care Africa de Sud (cea de-a doua putere economică africană după Nigeria) ar putea bucura turistul român, domnul Bethwell Tiba amintește: frumusețea naturii, serviciile la standarde internaționale, turismul de aventură, vremea deosebit de frumoasă, preturile accesibile, interacțiunea cu oamenii prietenoși ai locului, observarea faunei sălbatice, explorarea ariilor protejate şi, peste toate, descoperirea luptei pentru libertate mergând pe urmele lui Mandela, Zolile Hector Pieterson (1963-1974, mort în timpul Soweto uprising) şi ale multor altor revoluționari sud-africani renumiți.

Africa de Sud (cu o polpulație de peste 75%, de culoare) este una din cele mai frumoase şi fascinante ţări din lume. Este renumită pentru frumusețea naturii, fauna sălbatică şi vremea în-sorită. Relieful variat găzduiește o mare diversitate de animale, păsări şi plante, şi oferă o gamă incomparabilă de experienţe. Ţară din sudul continentului negru este o destinație turistică foarte populară. Îmbinarea exotică de peisaje, oameni, istorie şi cultură oferă turiștilor o experienţă unică. Obiective turistice sunt foarte multe şi nu pot fi văzute într-o singură ieșire. Ar trebui să mergi acolo iar şi iar. Dar, să le trec rapid în revistă.

Cape Town (al doilea oraș din Africa de Sud ca populație după Johannesburg, capitala provinciei Western Cape), una dintre cele mai frumoase metropole, oraşul având ca decor maiestuos Table Mountain. Este singurul oraş din lume cu deschidere la două oceane: Atlantic şi Indian. Drumul Grădinilor, cunoscut ca „Paradisul sud-african”, este un coridor de-a lungul coastei vestice a țării; păduri bătrâne, râuri, lacuri, dune, fâșii de plajă, munţi şi vegetație indigenă fynbos alcătuiesc un peisaj de o frumusețe rară. Johannesburg (cel mai mare oraș din Africa de Sud și capitala provinciei Gauteng)–locul unde în anii 1880 s-au descoperit bogate rezerve de aur–este motorul economic al Africii de Sud (membru al Grupului G20 și una dintre țările grupului BRICS). Pulsul vieții sud-africane se simte în „Oraşul Aurului”, unde există nenumărate posibilități pentru shopping, distracție, plimbări în oraş, cine la terase şi restaurante.

Notă redacției. Celelalte două capitale sunt situate în Pretoria (capitala executivă unde se află Președinția) și Bloemfontein (capitala judiciară unde se află Curtea Supremă de Apel). Orașul este cunoscut pentru portul său, pentru cadrul său natural în Regiunea Floristică Cape și pentru repere precum Muntele Masă (Table Mountain) și Punctul Capului (Cape Point). Cape Town găzduiește 64% din populația provinciei Western Cape. Orașul a fost numit Capitala Mondială a Design-ului pentru 2014 de către Consiliul Internațional al Societăților de Design Industrial.

Închisoarea de pe Insula Robben este locul unde Nelson Rolihlahla Mandela a fost încarcerat timp de 27 de ani. Mandela a transformat această instituție a brutalității într-un simbol al triumfului spiritului asupra greutăților vieții. Muzeul de pe Insula Robben spune povestea închisorii, dar are şi o semnificație simbolică pentru societatea sud-africană şi pentru întreaga lume. Dincolo de povestea sa emoționantă, care vine din trecut, din anii 1600, muzeul este un simbol al dreptății, al drepturilor omului şi al sacrificiului de sine.

Insula Robben (Robbeneiland) este o insulă situată în largul orașului Cape Town, la cca 7 km vest de coasta Bloubergstrand. Înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial Unesco în 1999, ea a fost folosită ca închisoare, adăpost pentru leproși, spital de psihiatrie și post militar de apărare. În secolul al XX-lea, oponenții de culoare ai regimului de apartheid, condamnați la pedepse lungi, au fost internați acolo, inclusiv trei viitori președinți sud-africani (Nelson Mandela, Kgalema Motlanthe și Jacob Zuma).

Podgoriile sunt locurile unde trebuie să descoperi vinurile sud-africane, multe dintre ele premiate la diverse concursuri, dar şi gastronomia locului. În Parcul Kruger vă puteți bucura de savană, de asprimea vieții sălbatice şi puteți vedea „The Big 5” în mediul lor natural: leul african, bivolul, rinocerul, elefantul, leopardul, dar şi multe alte animale cum ar fi ghepardul, antilopa, hiena… Parcul Kruger are cea mai mare varietate de specii de faună sălbatică de pe continentul african.

Notă. Kruger National Park (cu cele nouă porți principale care permit intrarea în diferite tabere) se numără printre cele mai mari rezervații naturale de pe glob, cu o suprafață de cca 19 km² în provinciile Limpopo și Mpumalanga din nord-estul Africii de Sud, și se extinde la 360 km de la nord la sud și 65 km de la est la vest, având sediul administrativ la  Skukuza.  Spre vest și sud de parcul  se află cele două provincii sud-africane Limpopo, respectiv Mpumalanga, iar la nord se află Zimbabwe și la est Mozambic. Acum face parte din Parcul Transfrontalier Mare Limpopo, un parc de pace care leagă Parcul Național Kruger cu Parcul Național Gonarezhou din Zimbabwe și Parcul Național Limpopo din Mozambic.

Soweto este locul unde puteți cunoaște viața localnicilor sud-africani. Deşi se află la doar câţiva kilometri de centrul orașului Johannesburg, locuitorii din Soweto duc o viaţă simplă, departe de strălucirea şi luxul metropolei. în Soweto se află Vilakazi Street, singura stradă din lume pe care se află locuințele a doi laureați Nobel pentru Pace: fostul președinte Nelson Mandela şi arhiepiscopul Desmond Tutu (1931-2021).

Rezervația naturală Blyde Rlver Canyon. Este cel mai mare canion verde din lume. Faimos pentru priveliștea impresionantă a râului Blyde, canionul este locul ideal pentru plimbări cu maşina şi trasee montane. Rezervația se află în provincia Mpumalanga, are 29.000 hectare cu aproape 2.500 m de piatră roşie şi reprezintă una dintre cele mai faimoase formațiuni geologice din Africa de Sud. Litoralul sălbatic se întinde de-a lungul zonei de coastă din provincia Eastern Cape. După cum îi spune şi numele, această linie de coastă dintre râul Mtamvuna în nord şi râul Great Kel în sud este de o sălbăticie neîmblânzită. Oferă priveliști incredibile, dramatice, cu stânci ascuțite, golfuri adăpostite, plaje sălbatice, văi şi dealuri domoale.

Durban este cea mai populară atracție turistică pentru vacanțe în Africa de Sud. Unul dintre cele mai mari orașe ale Africii de Sud, Durban (situat în partea de est a statului, port la Oceanul Indian) este destinația preferată pentru turiști din întreaga lume. Merită să vizitați plajele din Durban. Apa liniștită şi limpede face din aceste plaje un punct de atracție favorit. Şi pentru că turismul de aventură este foarte căutat în timpurile noastre nu pot să nu punctez câteva dintre activitățile pe care le pot practica cei care vizitează Africa de Sud. Iată câteva dintre acestea.

  • Scufundări în cuşcă printre rechinii albi în provincia Western Cape (provincie cu reședințaorașul Cape Town)
  • zbor cu parapanta de pe Table Mountain; ciclism montan în Magaliesberg
  • zbor cu balonul cu aer cald peste Munţii Magaliesberg; coborârea în rapel în Blyde River Canyon; motocros în văile şi munţii Drakensberg din provincia KwaZulu Natal
  • coborârea pe o coardă (kloofing) în cheile râului Steenbras din provincia Western Cape, râul cu Crocodili în Gauteng şi râul Sabie în Mpumalanga
  • tiroliană în provincia KawZulu Natal
  • rafting pe râul Palmiet, care trece prin rezervația naturală Kogelberg, canoe pe râul Orange, bungee jumping în Bloukrans Bridge, la granița dintre provinciile Eastern şi Western Cape, Gouritz River Bridge lângă golful Mossel şi cele din provincia Western Cape, scuba diving, snorkelling sau surfing.

Din păcate, n-am ajuns până acum în această frumoasă ţară, toate informațiile de mai sus fiindu-ne furnizate de membri ai Ambasadei Africii de Sud din Bucureşti. Totuşi, am început să întâlnesc oameni care au avut dorința şi chiar au ajuns până în frumoasa şi îndepărtata Africă de Sud. Cu toate că pentru vizită este necesară o viză de intrare, aceasta se poate obține din Bucureşti şi, după cum ne-au asigurat gazdele noastre, destul de ușor. Şi cum turistul român este dornic să cunoască lucruri noi, sunt sigur că, în cel mai scurt timp, numărul românilor care vor merge acolo va fi din ce în ce mai mare. Despre vizite ale sud-africanilor în România nu știu ce să spun. Poate se vor produce şi acestea. Până atunci nu pot decât să sper că la Târgul de Turism al României va veni vremea când voi găsi mai mult decât un stand al Ambasadei, un stand cu tour-operatori sud-africani dornici să ne cunoască țara.

Notă. Ironia sorții face că spre deosebire de autorul articolului Mihai Vasile (Sângealb), care își dorește să viziteze Africa de Sud, fără să fi dorit, eu am avut această ocazie cu puțin timp înainte ca țara să fi organizat primele alegeri prin vot universal în 1994, pe care Congresul Național African le-a câștigat cu o majoritate covârșitoare și în urma cărora a aderat din nou la Comunitatea Națiunilor, devenind și membru al Comunității de Dezvoltare Sudafricane. Fost coleg  cu Mario Neto în a doua jumătate a anilor 1970 (la Colegiul Național „Mihai Vitezul” din București), fiul fostului președinte al Angolei (António Agostinho Neto) și ulterior, profesor de matematici  al acestuia, am „beneficiat” de un lung sejur pe continentul african, cu unul de scurt sejur pe teritoriul sud-african.  Din păcate, nimic din frumusețile acestei țări („Paradisul sud-african”) așa cum le-a descris autorul, nu am avut nici ocazia și nici motivația să le văd. Dar timpul rămâne tânăr. 

South Africa, 23 Years of Freedom

An e-mail which came some time ago drew my attention. It was an invitation by the South Africa Embassy in Bucharest. A smile lit my face. The 1990-1991 years came to my mind, the years when I and my friend Fane Arnăutu were trying to emigrate to South Africa. I submitted an application and I got an answer which if I look for it I will still find it among the papers of those years. They said that we could come, but we needed a sponsor. A sponsor? What is that, I asked myself, then I forgot about emigration. Eager to find out more interesting things about South Africa, I accepted the invitation.In 2017, South Africa celebrated 23 years of freedom and the centenary of the diplomat Oliver Reginald Tambo through an event with the theme „O.R. Tambo: Together deepening democracy and building safer and crime-free communities”. But first, a few words about Oliver Reginald Tambo (1917-1993) who had a decisive role in the liberation of South Africa. He dedicated his life to the pursuit of equality and justice for all South Africans and was one of the founding fathers of South Africa’s constitutional democracy. Oliver Tambo is viewed by many as South Africa’s top diplomat. Tambo served primarily in exile. Over 30 years, he traversed the globe in a successful attempt to secure international solidarity for the anti-apartheid movement. It was only on 27 April 1994 that the heroic struggles for freedom waged through mass action involving women, youth, trade unions and religious organisations ended with the first ever democratic elections in South Africa. Nelson Mandela, the icon of struggles, voted for the first time when he was 76 years old instead of the internationally accepted 18 years. He emerged as the first black democratically elected President for a united, democratic, non-racial and non-sexist South Africa. I learned all this from the embassy officials. On this occasion I had the honour to have a discussion with Mr. Bethwell Tiba, First-Secretary of the South Africa Embassy in Romania: „Before coming here on this official mission I knew that in Europe there is a country which is called Romania. But I didn’t know too much about it. Now I am discovering Romania little by little. She is very beautiful, with friendly, warm and hospitable people. These qualities brought our peoples together”, confessed Mr. Bethwell Tiba. Then we also learned more things from him: between Babes-Bolyai University of Cluj-Napoca, universities of Bucharest, Iași, Constanta and South African universities there are some collaboration agreements already signed or being negotiated. „Although, geographically, our countries are far away, we want to promote bilateral tourism, both countries having much to offer in this field of activity”, said Mr. Bethwell Tiba. “Unfortunately, during the six months that have passed since I came here on an official mission in Romania, I couldn’t visit the special places of your country. I was only around Bucharest and in Prahova county. I could only admire the beauties that came in front of my eyes at the speed of the car, but when I have the opportunity I will take advantage of it as much as possible. However, I know that Romania has a large and valuable cultural and historical heritage. I admire the architecture of the buildings around me. I visited the Village Museum and I enjoyed a lot what I saw there. It is to be appreciated that the Romanians take care of their past and value this heritage. Among the South African attractions that a Romanian tourist would enjoy, Mr. Bethwell Tiba reminds: „beauty of nature, international standard facilities, adventure tourism, extremely nice weather, affordable prices, friendly people, game watching, wild life, exploration of protected areas and above all discovery of the fight for freedom by following the steps of Mandela, Hector Pieterson and many other famous South African revolutionaries.” South Africa is one of the most fascinating and wonderful countries in Africa and in the world. South Africa is famous for its natural beauty, wildlife and sunshine. South Africa’s immensely varied land supports a rich diversity of animals, birds and plant-life and offers an incomparable range of experiences. South Africa is a popular tourist destination, where the main tourist attractions are the diverse and picturesque culture, the game reserves and the highly regarded local wines. Exotic combinations of landscapes, people, history and culture offer the tourist a unique and inspiring experience. The tourist objectives are many and can’t be seen in a single visit. You should go there again and again.

Let’s review them: Cape Town, one of the most beautiful metropolis, the city having as a majestic background the Table Mountain. It is the only city in the world with opening to two oceans: The Atlantic and The Indian Ocean. The Garden Route, known as the South African Eden, is a corridor along the West Coast of the country: old forests, rivers, lakes, dunes, beaches, mountains and indigenous vegetation „fynboss” make up a landscape of a rare beauty. Johannesburg, the place where rich gold resources were discovered in 1880, is the economic engine of South Africa. The pulse of the South African life is felt in the „City of Gold” where there are a lot of possibilities for shopping, entertainment, walks through the city, dinner on terraces and restaurants. The Prison on the Robben Island is the place where Nelson Mandela was imprisoned for 27 years. Mandela, the island’s most famous prisoner, has turned this institute of brutality into a symbol of the triumph of the human spirit over enormous hardship. Robben Island Museum goes way beyond a prison and the telling of its history; it has symbolic significance not only for South African society with its great diversity of cultures, but for the world. Over and above its emotional story stretching back to the mid-1600s, it is a symbol of justice, human rights and self-sacrifice. The Wine lands are places where you may discover the South Africa’s award-winning wines and cuisine along any of the beautiful Cape wine routes. In The Kruger Park you can enjoy the savannah, experience the severity of the natural life of South Africa and you can see the Big Five in their natural environment: the African lion, buffalo, elephant, leopard, rhino, and many others (cheetah, deer, antelope, hyena, etc.). The Kruger National Park has the greatest variety of wildlife species on the African continent. Soweto is the place where you get to know the life of the South African life. Although it is only a few kilometres from the centre of Johannesburg, the inhabitants of Soweto live a simple life, far from the glamour and luxury of the metropolis. In Soweto there is Vilakazi Street, the only street in the world in which there are the houses of two winners of the Nobel Prize for Peace, the ex-president Nelson Mandela and the archbishop Desmond Tutu. The Natural Reservation Blyde River Canyon. It is the largest green canyon in the world. Famous for its impressive view of the Blyde River, the canyon is the ideal place for car drives and mountain routes. The 29 000 ha Blyde River Canyon Nature Reserve, with nearly 2 500 metres of red sandstone, is one of South Africa’s most remarkable geological features. The Wild Coast stretches along the Eastern Cape province coastline. As its name suggests this strip of coastline, which reaches from the Mtamvuna River in the North to the Great Kei River in the South, is an untamed wilderness. It offers incredible views of the dramatic coastline, jagged cliffs, sheltered bays, wild beaches and rolling hills and valleys. Durban is the most popular touristic attraction for holidays in South Africa. One of the biggest cities in South Africa, Durban is the favourite destination for tourists all over the world. As it lies along the coast, Durban has an interesting beach to visit. The calm waves and clear water make the beaches in Durban a favourite tourist spot in South Africa. And because the Adventure tourism is very popular nowadays I have to mention several activities that those who visit South Africa can practice. Cage diving with white sharks in Western Cape province,  paragliding off the Table Mountain over Cape Town,  mountain biking in Magaliesberg, hot air ballooning,  abseiling  the Blyde River Canyon, quad biking  in the Drakensberg valleys and mountains of the Kwazulu Natal province,  descending on a rope (kloofing/ canyoning) in the Steenbras river gorges, watching the crocodiles in Gauteng and the Sabie river in Mpumalanga,  canopy tours in Kawzulu Natal, rafting on the Palmiet river through the Kogelberg nature reserves, canoe on the Orange River, bungee jumping on Bloukrans Bridge on the border between the Eastern and Western Cape, Gouritz River Bridge near the Mossel Gulf and those in Western Cape province, scuba diving, snorkelling and surfing. Unfortunately, I haven’t reached this beautiful country yet and all the above information is provided by the members of the South Africa Embassy in Bucharest. However, I get to know people who wish to reach this beautiful country or who have already been in the beautiful and faraway South Africa. But for a visit you need a visa and this can be obtained at the South Africa Embassy in Bucharest, and according to our hosts, this is quite easy. And as the Romanian tourist is willing to discover new things, I am sure that soon, the number of Romanians that will go there will be bigger and bigger. Regarding the visits of South Africans to Romania, I don’t know what to say. Maybe, they will take place in a near future. Until then I can only hope that at the Tourism Fair in Romania there will come a time when I find more than just a stand of the Embassy, but also a stand with South African tour-operators willing to know our country.

Articol apărut în revista România pitorească nr. 490 (3/2017)

Bibliografiie
Alte articole ale autorului în Jurnalul Bucureştiului

Ammouliani – Edenul de lângă Athos. În memoria prietenei noastre Lucia Pîrvu, care era îndrăgostită de acest colț de paradis (Corespondență de la inginerul și alpinistul Mihai Vasile – Sângealb, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Moara de hârtie de la Comana. Pe urmele tipăririi cărţilor de altădată (Corespondență de la inginerul și alpinistul Mihai Vasile – Sângealb, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

De la melosul bizantin la gastronomia Sfântului Munte Athos (Corespondență de la inginerul și alpinistul Mihai Vasile – Sângelab, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

„În miezul verii, o iarnă de neînvins”. Lansare de carte la „Librairie des Alpes” de la Paris (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, membru al Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România – AJTR)

„Pelerinaj” în Albania (cu imagini inedite) de la corespondentul nostru, inginerul – publicist și alpinistul Mihai Vasile – Sângealb, membru al Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR)

Nota redacției