În vreme ce căutam idei pentru meniul de Crăciun – oscilând între rețete și tradiții pur românești, din chiar inima țării, și protocolul meselor de sărbătoare dintr-un mediu princiar, precum cel de la Palatul Cotroceni, de la începutul secolului al XX-lea -, am întâlnit referiri la „purcelul de lapte”. Am răsfoit cărți și notițe vechi de reporter, căci un gând nu mi-a dat pace și-am încercat să găsesc și-o rețeta rurală (frustă și apetisantă) și una demnă de un rege. Dar cum nu e simplu deloc să-l prepari, mai bine încep să va scriu rețetele.
Rețeta No. 1), dintr-un sat din Carpați
Prin satele din Carpați, purcelul mai întâi „se grijește că un copil” – adică se spală, se sărează, se presară cu piper, se unge cu unt și osânză (că-i da și mai multă frăgezime) și se pune într-o tavă mai mărișoară, unsă cu unt și în care s-au pus crenguțe de brad proaspete, să-i dea parfum de sărbătoare. Se toarnă deasupra apă în care s-a dizolvat o mâna de drojdie și borș fierbinte. Se lasă în cuptor la foc mic și din când în când se stropește cu sosul din tavă, iar când e carnea moale și începe a se rumeni, se mai toarnă un pahar cu vin, un păhăruț cu țuică de prună. Către sfârșit se pune un măr roșu în gură purcelului și se mai lasă în cuptor numai până ce față mărului începe a se zbarci.
Rețeta No. 2), de la Palatul Regal
Ei, și dacă asta se mănâncă în satul românesc, hai să vedem cum se pregătea purcelul de lapte la Curtea Regală (în vremea bunului Rege Carol I).
Se freacă mai întâi interiorul purcelului cu o mâna de ierburi aromate și mărunțite (tarhon, busuioc, cimbru, pătrunjel, asmățui). Se pregătește o umplutură din ficatul purcelului (după ce s-a scos fierea), puțînă slănină, jambon fum…, trufe, ciuperci, salvie tocată, alte ierburi aromate mărunțite, sare, piper. Se toacă totul foarte mărunt, se mai adaugă puțînă grăsime de gașcă, miez de pâine, ouă bătute, un păhărel cu șampanie. Se amestecă totul, apoi se umple purcelul cu această farsă. Se strânge foarte bine purcelul, se leagă, se unge cu ulei de măsline și se pune pe frigare sau în cuptor, turnând din când în când deasupra din sucul pe care îl lasă. La sfârșit, se pune purcelul pe un platou. Se degreseaza zeamă rămasă cu puțîn vin alb sau și cu zeamă de carne (supă) și se servește alături, în sosiera.
Fie că alegeți o rețeta ori altă, un lucru este sigur: purcelul de lapte e o mâncare delicioasă, potrivită pentru masă de Crăciun.
Simona Nicoleta Lazăr (poet, prozator, editor și jurnalist), membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZP) și a Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR).
Articole asociate
Notă. Alte articole ale autoarei Simona Lazăr în Jurnalul Bucureştiului

Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului


[…] […]
[…] […]