Acasă Medicină RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și...

RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale) – 5 ani de rezultate impresionante pentru piața de self-care din România

RASCI, asociația reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală din România aniversează 5 ani de la înființare, o perioadă marcată de numeroase premiere și contribuții semnificative la dezvoltarea segmentului de self-care din România.

În cei 5 ani de existență, RASCI, prima asociație din România care reunește sub aceeași umbrelă cele trei categorii de produse specifice pentru industria de self-care, și-a asumat angajamentul de a contribui la îmbunătățirea educației pentru sănătate a românilor și la crearea unui cadru de reglementare care să asigure evoluția armonioasă a segmentului reprezentat.

Ne bucurăm că am putut contribui decisiv la redefinirea viziunii industriei în care activăm, prin încurajarea unor standarde din ce în ce mai ridicate, a unor reglementări coerente, transparente și predictibile și, nu în ultimul rând, prin contribuția la creșterea nivelului educației pentru sănătate în rândul populației. Sunt obiective pe care le-am stabilit încă de la înființarea Asociației și pe care le-am urmărit cu ardoare în fiecare dintre proiectele dezvoltate în acești ani. Faptul că am reușit să obținem rezultate extraordinare într-un timp relativ scurt, se datorează implicării active a membrilor RASCI și autorităților și reconfirma satisfacerea unor nevoi de reglementare moderne, precum și direcția firească spre care ne îndreptăm în continuare, în dorinta de a garanta siguranța si sănătatea consumatorilor și pacienților români”, a declarat Răzvan Bosinceanu, Președinte RASCI.

Campania „Despre sănătate, cu responsabilitate” desfășurată de Asociație este singurul demers educațional la nivel național cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripție medicală, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală. Aceasta se derulează fără întrerupere cu sprijin instituțional și susținere din partea profesioniștilor din domeniul sănătății încă din anul 2017. În plus, RASCI, s-a angajat să popularizeze Ziua Îngrijirii Personale, marcată în data de 24 iulie la nivel european, ca mijloc adițional de promovare a multiplelor beneficii ale utilizării informate și responsabile a produselor din sfera îngrijirii personale.  Mai mult, RASCI a fost și partenerul local al primei conferințe internaționale Nicholas Hall din România, dedicată în exclusivitate industriei de îngrijire personală. Totodată, reprezentanții Asociației sunt implicați activ în dialogul legislativ pe teme de impact, precum reglementarea unitară a suplimentelor alimentare, implementarea Regulamentului european privind dispozitivele medicale sau comunicarea comercială a acestor categorii de produse, modificarea statutului unor produse cu prescripție medicală în OTC („Over-The-Counter”, eliberate fără rețetă), promovarea OTC pe rețele de socializare și aplicații mobile, etc.  

Propunerile înaintate, alături de experiența și competențele membrilor RASCI, au avut o contribuție valoroasă în conturarea cadrului de reglementare actual, fie că vorbim despre segmentul de suplimente alimentare sau de dispozitivele medicale. Vom depune eforturi în continuare pentru a ne asigura că industria pe care o reprezentăm va avea un cadru legislativ optim, care să vină în beneficiul sănătății românilor pe termen lung”, a declarat Diana Mereu, Director Executiv RASCI. Mai mult, prin elaborarea propriului Cod Etic, și a unui set de Ghiduri de bune practici pentru comunicarea comercială aferentă suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale, actualizate periodic, RASCI a depus eforturi constante pentru a crea un standard unitar, la nivelul membrilor asociației dar și al întregii industrii.

Pandemia Covid-19 și toate restricțiile generate de aceasta au evidențiat faptul că îngrijirea personală a contribuit semnificativ la prevenirea răspândirii infecțiilor și la asigurarea resurselor medicale de bază, permițând oricui să-și asume un rol mai activ în gestionarea propriei sănătăți. În această perioadă, RASCI și-a intensificat activitatea, continuând demersurile de informare, educare și responsabilizare la nivelul populației, pledând pentru măsuri durabile și susținând interesul membrilor în timpul interacțiunilor cu autoritățile.

Pandemia a generat schimbări comportamentale iar oamenii au devenit mai dispuși să își trateze singuri afecțiunile minore sau să ceară sfatul farmaciștilor în gestionarea acestora. Este important însă ca eforturile de încurajare a populației să practice îngrijirea personală ca un prim pas în gestionarea eficientă a stării de sănătate să continue și după depășirea pandemiei, o situație care ar aduce beneficii considerabile atât la nivel social, cât și economic. RASCI va continua demersurile sale în acest sens și invităm și alți actori din piață să ni se alăture”,  a adăugat Diana Mereu.

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă a acestor categorii de produse prin informarea corectă și educarea consumatorilor şi pacienţilor din România.

Despre medicamente cu eliberare fără prescripție medicală (fără rețetă)

Medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală, cunoscute și ca OTC-uri (de la denumirea din engleză „over-the-counter”) sau, medicamente fără rețetă, se pot elibera direct din farmacie, nu au un regim special de administrare și nu necesită o rețetă medicală, fiind folosite pentru a trata sau a preveni o serie de afecțiuni. Acestea se pot elibera direct din farmacie, fără a fi necesară o prescripție medicală și fără supravegherea medicului, cu condiția ca recomandările din prospect sau de pe etichetă să fie citite cu atenție și respectate.

Despre suplimente alimentare

Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică. Etichetarea, prezentarea și reclama suplimentelor alimentare nu trebuie să atribuie acestora proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau să facă referire la astfel de proprietăți. Consumul de suplimente nutritive nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrata.

Despre dispozitive medicale

Dispozitivele medicale sunt instrumente, aparate, materiale sau alte articole ce pot fi utilizate pentru activități precum diagnosticarea, prevenirea, monitorizarea, tratarea, ameliorarea sau compensarea unor afecțiuni, leziuni sau handicapuri, cât și pentru modificarea, înlocuirea anatomiei sau a proceselor fiziologice și controlul concepției. Pot fi utilizate și pentru îngrijire personală, fără să necesite consultul unui medic, această categorie incluzând spray-uri nazale, pastile de gât, pastă de dinți pentru dinți sensibili, plasturi, etc.

Despre RASCI

RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale), www.rasci.ro reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România: Bayer Consumer Health, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Johnson & Johnson, Sanofi, Reckitt Benckiser, Fildas, Antibiotice, WÖRWAG Pharma, Aboca, Perrigo, Ipsen, Alvogen, Angelini, ND MedHealth și Dr. Reddy’s.

Asociația urmărește ȋn toate acțiunile sale informarea, educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților români, implicit prin campania educațională inițiată și derulată de asociație „Despre sănătate, cu responsabilitate” (Aleg Informat). Prin activitatea sa curentă, asociația încurajează cele mai ridicate standarde de etică în afaceri și susține transformarea într-un mediu concurențial echitabil, începând chiar cu membrii săi care au aderat la Codul Etic al asociației. Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății, cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare ale acestora.

RASCI este afiliată la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), organizație europeană non-profit care este vocea sectorului de îngrijire personală în Europa și care reunește mai mult de 2.000 de companii și asociații profesionale.

Alte articole ale RASCI

RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale) susține nevoia de mai multă responsabilitate în comunicarea informațiilor despre sănătate în spațiul public

RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale). Legea Suplimentelor Alimentare

Nota redacției

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.