Acasă Recenzii Filme - Cărți Recenzie pentru noul volum de poezii „Vraja anotimpului iubirii” al scriitoarei Vavila...

Recenzie pentru noul volum de poezii „Vraja anotimpului iubirii” al scriitoarei Vavila Popovici (corespondentă permanentă a Jurnalului Bucureștiului din SUA – Carolina de Nord)

Să vorbești și să scrii despre vrajă și despre iubire, în lumea de astăzi, pare o nesăbuință, pentru unii chiar un semn de sminteală. Atât de mult ne-am îndepărtat de condiția noastră umană și, mai ales, de Grația Divină. Scriitoarea Vavila Popovici o face, totuși, cu regularitate de exercițiu fizic sau de practică spirituală. O face pentru că simte câtă negură s-a adunat deasupra noastră și pentru că este convinsă că numai iubirea o poate destrăma. O face și pentru că are nevoie să comunice, la nivel profund, cu românii ei din țară. Or, comunicarea profundă, autentică se realizează–atunci când nu ai alături un suflet care să-ți semene–prin rugăciune și prin poezie.

Am primit acum câteva zile, un nou volum bilingv, de poezie, semnat de Vavila Popovici. Este cea de a 62-a carte a distinsei doamne, un număr impresionant, cele mai numeroase fiind cărțile de versuri. O dată la două-trei luni, scriitoarea ne trimite, din Carolina de Nord, vești despre dorurile și visările ei. „Vraja anotimpului iubirii” este o lungă și melancolică scrisoare, cu valoare de incantație, primită prin poștă. Nu prin poșta electronică.

De prisos să repet–mai cu seamă că lectorii acestori rânduri sunt familiarizați cu tematica și cu stilul autoarei–că, și de această dată, vraja lucrează. Poezia doamnei Vavila Popovici vede, cugetă, emoționează. Cu deosebire pe noi, cei din generațiile credincioase unui sistem de valori în cadrul căruia, loialitatea, respectul, puritatea sentimentului sunt fundamentale.

Aleg să transcriu aici–cu speranța că emoția despre care pomeneam se va transmite și cu îndemnul de a citi integral cartea–versuri de poezii care, în opinia mea, sunt reprezentative pentru discursul său liric: „Când îngerul se pregătește de plecare,/îmi pune cuvinele în palmă/nemaiavând vreme să mi le șoptească,/și-mi spune să le folosesc așa cum știu./Fiindcă îngerii au multă treabă/într-o lume absurdă, cârmuită prost,/în care multe nu mai sunt la locul lor/și totul arată hidos,/ca o haină întoarsă pe dos…” („Cuvintele de dragoste”).

Și în același registru: „Mă-ntrebi cum ar fi viața trăită numai în alb,/să vezi păsări albe zburând,/copaci cu ramuri ninse,/lebede albe plutind în apropierea unui țărm,/plecând spre zeul pe care-l slujesc…/să te așezi într-un fotoliu alb,/să mă privești înveșmântată/în rochia de mireasă cu sfințenie păstrată,/să asculți Simfonia în Alb cântată de îngeri la harfă…” („Poem în alb”) 

Și concise, părăsind cu ezitare spațiul melancoliei, amețite de un suflu ludic: „Strigai că-mi iubești/ chipul și umbra…/Ia seama, îți spuneam,/umbra mea este mereu alta,/iar chipul meu/ este aidoma umbrei!” („Jocul dragostei”)

                                                                                                          Prof. Liviu Martin

Sublima declarație de dragoste

Notă. A se vedea și articolele conexe despre autoarea Vavila Popovici

Voci de primăvară…dintr-o vară fără viitor. Recenzie pentru noul volum de poezii „Voci de primăvară” (Voices of spring) al scriitoarei Vavila Popovici (corespondentă permanentă a Jurnalului Bucureștiului din SUA – Carolina de Nord)

Călătorie prin timp, cu oameni de seamă. Recenzii pentru noua carte „Articole, eseuri – vol. XII” a scriitoarei Vavila Popovici (corespondentă permanentă a Jurnalului Bucureștiului din SUA – Carolina de Nord)

Recenzii pentru noua carte „Reflections 2021” (volumul 59) a scriitoarei Vavila Popovici (corespondentă permanentă a Jurnalului Bucureștiului din SUA – Carolina de Nord)

Interviu cu Vavila Popovici, poet, prozator și eseist (Corespondent al Jurnalului Bucureștiului din SUA – Carolina de Nord). Despre despărțire și depărtare.

Bibliografie

Nota redacției

Cartea „Investigații Jurnalistice” dedicată Generalului Constantin – Bartolomeu Săvoiu. Cultură generală prin intermediul „faptului divers” din lumea contemporană franceză și internațională (marea criminalitate–crima organizată, terorism–jihadologie, crime de sânge, crime sexuale–kidnapping, crime economico–financiare, erori judiciare–revizuirea condamnărilor penale–repararea detenției și a erorilor judiciare). Lansarea cărții va avea loc la BCU (Bibliotreca Centrală Universitară) din București

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

 

Articolul precedentUmor cu caricaturistul AFB (Dr. ing. Aurel – Florentin Badiu)
Articolul următorLa pas prin galeriile bucureștene: expoziţia „Martor al vremurilor noastre” la galeria Galateea
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Knight of the Order of the Golden Cross the Defender of Human Rights-United Nations (Cavaler al Ordinului Crucea de Aur al Drepturilor Omului-Națiunile Unite), propus de către OADO (națiunile Unite) la Marele Premiu ONU (echivalentul premiului Nobel pentru Drepturile Omului) și cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 1.000 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.500 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

4 COMENTARII