Recordul a fost spulberat. IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) a înregistrat la 1 iulie 2023 prima scădere minoră după un an și jumătate de creștere explozivă. Pare că ce a fost mai rău a trecut, iar piața bancară emite primele semne încurajatoare pentru perioada imediat următoare. Românii cu credite cu dobânzi variabile legate de IRCC, contractate în trecut, încă nu se pot bucura de o scădere semnificativă a ratelor, însă situația alarmantă a ieșit de sub codul roșu al creșterii dobânzilor variabile. Vestea excelentă este aceea că românii pot opta în continuare pentru soluții noi de finanțare sau de refinanțare pe dobânzi fixe chiar mai mici decât marja prezentă a IRCC. La momentul actual, noua valoare a IRCC este de 5.94%, astfel înregistrându-se o diminuare de doar 0,04% care, concret, nu a impactat aproape deloc ratele creditelor existente cu dobânzi variabile legate de IRCC. Românii aproape că achită la creditele lor contractate în trecut aceleași rate ca în trimestrul precedent. Pragul de 5.94% al IRCC se va menține până la finalul lunii septembrie, la 1 octombrie având loc o nouă actualizare IRCC.
„Chiar dacă este infimă, această scădere de 0.04% reprezintă un prim semn pozitiv al redresării pieței creditelor. Pare că IRCC a intrat pe o pantă descedentă, însă diminuările trimestriate încă nu sunt semnificative. Așadar, în contextul în care IRCC scade într-o manieră lentă, instituțiile bancare din România scot pe piață credite ipotecare, noi sau de refinanțare, cu dobânzi fixe chiar mai mici decât indicele IRCC. În concluzie, IRCC nu mai este chiar atât de important acum, căci avem soluții de finanțare și de refinanțare pe dobânzi fixe avantajoase. Dobânzile fixe pe 3 sau 5 ani câștigă suficient timp pentru ca IRCC-ul să scadă considerabil”, a declarat Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.
IRCC a crescut constant timp de 1 an și jumătate. La început de 2022 era 1.17%, a atins vârful maxim pe 1 aprilie 2023 cu valoarea de 5.98%, iar de la 1 iulie și până pe 30 septembrie rămâne la marja de 5.94%. Atât creditele ipotecare deja contractate în trecut, cât și creditele ipotecare noi, au în prezent dobânzi variabile între 8.04% și chiar 9%.
La polul opus, dobânzile fixe nu au scăzut lent, ci chiar în ritm alert. Acum dobânzile fixe ale creditelor ipotecare au valori similare cu cele de la începutul anului 2022. Instituțiile bancare au încetat să mai aștepte scăderea IRCC, așa că au recurs la conceperea unor oferte pe dobânzi fixe prin intermediul cărora să mențină în continuare un flux normal și responsabil de creditare, dar și pentru a oferi soluții de refinanțare avantajoase și bune pentru cei care sunt împovărați de creditele contractate în trecut pe dobânzi variabile, care acum încă au rate destul de ridicate din cauza valorii IRCC. Creditele ipotecare cu dobânzi fixe pot fi contractate acum la marje de dobândă mai accesibile decât cele variabile. Cele mai ieftine credite ipotecare ale momentului, noi sau de refinanțare, sunt:
- Credit ipotecar cu dobânda fixă pe 3 ani de 5.79%, din anul 4 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2.1% + IRCC.
- Credit ipotecar cu dobânda fixă pe 3 ani de 5.89%, din anul 4 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2.5% + IRCC.
- Credit ipotecar cu dobânda fixă pe 5 ani de 5.90%, din anul 6 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2.4% + IRCC.
În concluzie, planurile românilor de a-și achiziționa propriile locuințe prin credite nu mai sunt puse în așteptare din cauza valorii IRCC deoarece acum băncile au oferte de creditare pe dobânzi fixe concepute chiar pentru a susține și sprijini nevoia absolut firească a oamenilor de a locui în imobile proprii. Cu toate acestea, reamintim cititorilor noștri că toate ofertele de creditare competitive sunt valabile pe o perioadă limitată de timp, instituțiile bancare din România actualizându-le în funcție de propriile politici și obiective interne. În concluzie, dacă nu ai fost hotărât până acum să faci un nou credit sau o refinanțare, acum este cel mai favorabil moment să iei legătura cu unul dintre brokerii de credite AVBS Credit pentru a-ți prezenta cele mai bune oferte de finanțare de pe piața bancară, acele oferte care să se potrivească întru totul nevoilor și contextului tău financiar.
Notă. IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost gândit de către Guvernul României ca o soluție pentru Robor-ul ce tot creștea de la o lună la alta spre finele anului 2018. Cu cât Robor-ul era mai mare, cu atât și costurile creditelor cu dobânzi variabile erau mai ridicate. Astfel, cei din conducerea țării au decis prin OUG 19/2019 ce vine ca o modificare a OUG 114/2018 ca noul indice IRCC să se aplice tuturor împrumuturilor ce intră sub incidența OUG 50/2000. Cu alte cuvinte, acelor carduri de credit, credite de consum, credite potecare și descoperiri de cont cu dobânzi variabile acordate începând cu luna mai a anului 2019. Conform OUG 19/2019, dobânda creditelor variabile în lei trebuie să fie compusă din IRCC, la care creditorul va putea adăuga o marjă fixă, valabilă pe toată perioada contractuală. În acest sens, începând cu 2 mai 2019, Banca Națională a României publică zilnic indicele de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare dintr-o anumită perioadă (acest IRCC BNR). La finalul fiecărui trimestru, se determină o valoare actualizată a acestuia, care apoi este aplicată pentru următorul trimestru tuturor împrumuturilor cu dobândă variabilă luate de consumatori.
AVBS Credit (format din 50 de francize, în peste 20 de orașe din România, dintre care 7 au fost înfiinţate în prima jumătate a anului 2022) este compania de intermedieri credite bancare fondată în anul 2007 de către antreprenorul Valentin Anghel, care oferă servicii personalizate de intermedieri credite bancare, 100% gratuite pentru clienți. AVBS Credit lucrează cu peste 35 de bănci și IFN (Instituție financiară nebancară) din România, iar serviciile sunt gratuite pentru clienții care optează pentru un credit. AVBS Credit este membră ARBC (Asociația Română a Brokerilor de Credite). Detalii despre obținerea unei francize AVBS Credit: Detalii Obținere Franciză-AVBS Credit şi Facebook AVBS Credit.
Instituția financiară nebancară (IFN) este o entitate, alta decât instituțiile de credit (bănci), ce desfășoară o activitate de creditare cu titlu profesional, în condițiile stabilite de lege. În cazul României, înființarea și funcționarea IFN-urilor sunt reglementate de Legea nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare. Acestea pot desfășura, în condițiile legii, următoarele activități de creditare:
- a) acordare de credite, incluzând, fără se limita la: credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, microcredite, finanțarea tranzacțiilor comerciale, operațiuni de factoring, scontare, forfetare;
- b) leasing financiar;
- c) emitere de garanții, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finanțare;
- d) acordare de credite cu primire de bunuri în gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;
- e) acordare de credite către membrii asociașiilor fără scop patrimonial organizate pe baza liberului consimțământ al salariaților/pensionarilor, în vederea sprijinirii prin împrumuturi financiare a membrilor lor de către aceste entități, organizate sub formă juridică a caselor de ajutor reciproc;
- f) alte forme de finanțare de natura creditului.
În funcție de natura activitații, instituțiile financiare nebancare au obligația de a se înscrie într-unul dintre registrele BNR: Registrul Special, Registrul General sau Registrul de Evidență. Instituțiile înscrise în registrele Special și General au obligația de a se constitui ca societăți comerciale pe acțiuni și sunt supravegheate de către Banca Națională a României.
Articole asociate
Notă. Alte articole despre AVBS Credit în Jurnalul Bucureştiului
Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”
„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)
[…] AVBS Credit: Record spulberat. IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) înreg… […]