Acasă social Refugee Art Market (19 – 20 iunie 2021). Ziua Mondială a Refugiatului

Refugee Art Market (19 – 20 iunie 2021). Ziua Mondială a Refugiatului

Nota redacției. ZMR (Ziua Mondială a Refugiatului)

Ziua Mondială a Refugiatului (ZMR) este o zi internațională desemnată de Organizația Națiunilor Unite pentru a onora toți refugiații de pe glob. În fiecare an, pe 20 iunie, celebrează puterea și curajul milioanelor de oameni care au fost nevoiți să fugă din țara lor pentru a scăpa de conflict sau persecuție.  ZMR este o ocazie pentru crește gradul de empatie și înțelegere față de refugiați și situația acestora, dar și pentru a recunoaște rezistența de care dau dovadă în reconstruirea vieții. ZMR atrage atentia asupra drepturilor, nevoilor și visurilor refugiaților, contribuind la mobilizarea voinței și resurselor politice, astfel încât refugiații să și prospere, nu doar să supraviețuiască. Deși este important să protejăm și să îmbunătățim viața refugiaților în fiecare zi, zilele internaționale, cum ar fi ZMR, ajută la concentrarea atenției globale asupra situației persoanelor care fug de conflict sau persecuție. Multe activități desfășurate de ZMR creează oportunități pentru sprijinirea refugiaților. În fiecare an, ZMR este marcată de o mulțime de evenimente, în multe țări de pe glob, în ​​sprijinul refugiaților. Aceste activități sunt create de sau implică refugiați, autorități guvenamentale, comunități gazdă, companii, celebrități, oameni de știință și publicul larg.

Dorim să vă invităm la Ziua Mondială a Refugiatului (ZMR) pe care o vom sărbători în cadrul festivalului OmFest, ajuns la cea de-a 4-a ediție. După mai bine de un an în care interacțiunile sociale au fost reduse doar la mediul online, a venit momentul să ne reîntâlnim. 

Într-o locație care ne-a găzduit și în trecut, Mercato Comunale, vom organiza pe parcursul celor două zile, 19-20 iunie 2021, un târg cu produse artistice făcute de refugiați & migranți. Meșteșugari din toate colțurile lumii vor expune produsele lor, alături de lucrări realizate de copiii refugiați & migranți cu care am lucrat la ActivRandom în ultimii ani. Invităm bucureștenii să-și îmbogățească colecțiile, garderobele și locul pe care îl consideră acasă cu produse specifice unor culturi de peste mari și țări.

Din programul OmFest

Concert cu Aida și Noi (sâmbătă, ora 20)

I-am avut invitați și la prima ediție și au fost Mai funky decât Prince, mai experimentali decât Zappa, mai liberi decât Liberace”Aida și Noi este un proiect internațional creat la București, o fuziune a tuturor stilurilor într-o experiență foarte bucureșteană. Aida Šošić – voce și prezență, The Great Iliescu-dans și eleganță, Don Luis Angel Palomino Tuero-forță și durere, Dan Samoilă Winnettou Papadopoulos-bass, Ati de Chile Orlando Panaitescu Alegria-sport și mafia- împreună într-un show eclectic cu Glam Disco, Psychedelia, Gypsy, Funk, Drum’n’bass, Balkan, Urban Folk, Rockabilly, Tango – și alea-alea-alea.

După un an în care ne-a lipsit interacțiunea cu prieteni dragi dar și cu oameni pe care nu-i cunoșteam însă ne uneau aceleași gusturi și preferințe artistice, un concert cu o trupa precum Aida și Noi e perfect pentru a ne reveni la starea normală dinainte de pandemie.

Spectacol de dans cu Jazz Roots Bucharest (duminică, ora 19)

Și cum altfel am putea continua întoarcerea la normalitate decât prin dans, o experiență care dă măsura farmecului orașului în care au ajuns și au ales să trăiască cei mai mulți dintre refugiații & migranții din România. O companie de dans înființată acum câțiva ani, Jazz Roots Bucharest îmbină swing, jazz, lindyhop, charleston și tap în numeroase spectacole, coregrafii pentru evenimente private dar și în locații alternative: pe stradă, în parc-locurile de unde vine inspirația acestor stiluri.

Workshop-uri (sămbătă & duminică, ora 13)

Continuăm seria începută în urmă cu doi ani cu Refugee ArtStart, un program dedicat inițierii în arta plastică a copiilor refugiați & migranți.

  1. Hârtie marmorată cu Ilina Schileru – o tehnică veche de pregătire a hartiei de forzatz, care azi se poate folosi pentru decorațiuni handmade
  2. Workshop de mix muzical cu David Hughes

Intrarea este liberă la toate evenimentele, cu condiția prezentării la intrare una din următoarele: dovada vaccinării (mai mult de 10 zile de la rapel sau de la vaccinarea cu serul Johnson-într-o singură doză), un test negativ sau un certificat medical care atestă prezenţa anticorpilor postinfectare în ultimele trei luni. 

Organizator: ActivRandom
Partener principal: UNHCR România
Parteneri: British Council România, Mercato Comunale
Notă. A se vedea și articolele autorului

 

Migrația internațională (intercontinentală) și consecințele ei dramatice (Corespondență de la Paris)

Masacrul la frontierele Uniunii Europene, „abatoarele” umane și „drumul oaselor” pe teritoriul ei. Victimele filierelor tentaculare de (i)migrație clandestină prin enclavele spaniole din Maroc (Ceuta și Melilla), respectiv, prin axa centrală hispano – italiană Canare – Lampedusa.

Nota redacției

Lansare de carte la BCU București. Cultură generală contemporană prin intermediul faptului divers. Carte de investigaţii jurnalistice din actualitatea internaţională dedicată Generalului Bartolomeu–Constantin Săvoiu, Suveran Mare Comandor–Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române fondată în 1880

 

Articolul precedentDublă lansare de carte la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din București
Articolul următorPește și fructe de mare cu mercur și nu numai…
Fizician teoretician și matematiciancian de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.