Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Reportajul zilei: „Cu onestitate despre sărăcie” – dialoguri despre și cu oameni!

Reportajul zilei: „Cu onestitate despre sărăcie” – dialoguri despre și cu oameni!

Sfârșitul lunii Ianuarie a adus la București un eveniment social interesant prin scopul și modul de organizare, Workshopul de dialog dintre jurnaliști și persoane afectate de sărăcie din România.

O avem la telefon pe doamna Iris ALEXE, organizator și președintă a Rețelei Naționale Anti-Sărăcie și Incluziune Socială (EAPN România)... căreia îi spunem … bună seara!

Bună seara dumneavoastră și tuturor cititorilor … da într-adevăr în data de 30 ianuarie am reușit să organizăm la București o întâlnire față în față între oameni nevoiași cu necesități speciale afectate de sărăcie în diferite tipuri și jurnaliști, întâlnirea găzduită de Confederația Națională Sindicală “Cartel-ALFA, fiind derulată în cadrul proiectului ”Journalism – prize goes international 2019-2020”, proiect implementat în România de către RENASIS cu sprijinul financiar al Fundației ERSTE.

Evenimentul a prilejuit o serie de discuții despre etica în relatarea jurnalistică a sărăciei și a altor teme sociale precum condițiile de trai din România, abandonul școlar alarmant, lipsa utilităților și infrastructurii corespunzătoare mai ales în mediul rural, oportunitățile reduse pe piața muncii, accesul și drepturile sociale.

Participanții la întâlnire au subliniat faptul  că rolul presei trebuie să fie acela de a educa, nu numai de a informa publicul larg, de a-l ajuta pe consumatorul de media să disemineze corect informația oferită spre ”consum”. În acest sens, presa trebuie și poate sa fie acea instituție care să dea putere oamenilor de a discerne mesajele timpurilor, dar și acea forță care poate să le facă auzită vocea cu responsabilitatea cuvenită, cu empatie, înțelegere și respect față de fiecare individ în parte.

Prin această întâlnire am vrut să marcăm deschiderea celei de-a treia ediții a concursului Premiul Jurnalistic  „Cu onestitate despre sărăcie” (Iris ALEXE – Președinte RENASIS România)

În acest context, mesajul de ansamblu al acestui workshop a fost acela că: mass-media joacă un rol esențial în educarea și informarea publicului larg, cu privire la cauzele sărăciei și prezentarea corectă, decentă și cu respect a cazurilor și poveștilor oamenilor aflați în sărăcie, vulnerabili sau marginalizați.

Mass media ne poate învăța să ne pese unul de celălalt, sa fim civilizați și să fim deschiși fără să stigmatizăm … denigrăm, fără să căutăm senzaționalul exagerând realitatea …

 aducându-se de asemenea în vedere necesitatea demolării unor percepții, stereotipuri și mituri de pe agenda publică românească potrivit cărora ”sărăcia este o rușine”, ”săracii sunt leneși și nu vor să muncească” sau ”săracii sunt săraci din vina lor”.      

Pentru informaţii suplimentare, vă invităm să contactaţi pe:

dna. Iris Alexe, Președintă RENASIS, eapnromania@gmail.com.
Iris Alexe
Presedinte RENASIS
+40 725 259 919
www.renasis.ro
https://www.facebook.com/Renasis-1460293404205763/