Acasă Colţul specialistului Republica” Hexifarma

Republica” Hexifarma

Gurile rele afirma ca nostalgia, de nu chiar marota, pentru medicina legala, si prin extensie pentru medicina, a unei persoane importante (nu spui cine!) din conducerea muzeului municipiului Bucuresti (MMB) s-ar datora perioadei in care a lucrat la IML. Cineva merge chiar mai departe si zice ca acolo ar fi spalat – la propriu — cadavre.

O fi asa, n-o fi asa, cert este ca aseara MMB a organizat un eveniment intitulat „Domnii doctori și România modernă. Utopie, discurs și reformă instituțională, desfasurat in casa boiereasca Filipescu-Cesianu de pe Calea Victoriei, renovata de cativa ani pe bani grei si, in opinia multora, subutilizata.

Medici precum Victor Babeş, Gheorghe Marinescu, Thoma Ionescu sau Iacob Felix au trăit cu conştiinţa că au misiunea de a face o Românie modernă, cu o cultură instituţională solidă şi cu un sistem de valori occidental, au trăit cu imperativul moral al rolului civilizator al ştiinţei şi, în cazul de faţă, al medicinei ca domeniu privilegiat.

Preocuparea lor stringentă a fost aceea de a depăşi în ritm accelerat decalajul ştiinţific şi cultural faţă de lumea occidentală şi cu imboldul creării unui reper savant cu croială apuseană la porţile Orientului. Lumea dintre secolele XIX și XX reprezenta un alt univers, românii de-atunci aveau un alt orizont de aşteptare: erau puși în fața unui nou început și a unui drum pe care erau chemați să-l parcurgă cu deplină încredere. Vorbim însă de un orizont de aşteptare care, datorită vicisitudinilor secolului XX, s-a transformat într-o aşteptare perpetuă. Problema care a persistat în societatea de la noi a fost constanţa decalajului dintre modernizare şi modernitate.

Despre cei doi speakeri Octavian Buda si Sorin Antohi – numai de bine.

Octavian Buda (n. 1966 la Bucureşti) este licenţiat al Facultăţii de Medicină a Universităţii „Carol Davila” din Bucureşti (1992) precum şi al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti (1997). Doctor în Știinţe Medicale. Profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii „Carol Davila”, la catedra de Istoria Medicinei. Vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei. Între 2015-2017, preşedintele EAHMH — European Association for the History of Medicine and Health, cu sediul la Strasbourg. Predă un curs de Patografie Culturală. Filozofie şi Psihiatrie la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti. Medic primar psihiatru în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, Bucureşti. Bursier al Fundaţiei Volkswagen din Germania, în 1998, la Institutul de Psihiatrie Judiciară al Universităţii Libere din Berlin. Visiting Fellow al Universităţilor Oxford Brookes (2008), Liverpool (2011), Freiburg, Ulm (2012), Köln (2015), Birmingham (2016).

Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. A făcut studii de Engleză, Franceză (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași) și Istorie (EHESS, Paris). A predat mai ales la University of Michigan, Ann Arbor; Universitatea din București; Central European University (CEU), Budapesta – unde a fost și pro-rectoracademic, șef de departament, director fondator al Pasts, Inc. Center for Historical Studies; a făcut cercetări, între altele, la institute de studii avansate (Stanford, Berlin, Essen, Viena).

De o eruditie epatanta, Antohi este considerat insa de multi drept un cadravru academic ambulant, dupa scandalul imens de acum cativa ani cand s-a descoperit la CEU ca, desi nu avea nu avea doctorat in istorie asa cum pretinsese in CV-ul sau, indrumase zeci de doctoranzi ai universitatii budapestane.

Buun, sa vedem acum ce se mai poate spune despre acest subiect.

Vedem cum subiecte esentiale ale Romaniei de azi sunt « spalate », muzeificate si expediate de « babe » care se piaptana, desi tara arde. Arde la propriu.

Vorbim nu de utopie, ci de distopie, de tara lui Hexifarma, tara lui Colectiv, tara mortii domnului Lazarescu, si unor sute de mii, poate milioane de situatii in care mizeria, incompetenta, indolenta, coruptia, hotia si crima sunt atribute asociate in mod curent cu lumea medicala si cu actul medical. Asta e tara in care se moare aiurea din lipsa unor pastile de doi lei.

Cand facem, totusi, niste evenimente care sa atace frontal problemele reale ale « Domnilor doctori si ale Romaniei (post-)moderne » ?

Si mai ales cand schimbam — o data pentru totdeauna — situatia infecta pe care ne-o ofera domnii “doctori” din aceasta tara?