
ADDÉNDA 19 februarie 2016:
Uniunea Artiștilor Plastici din România a lansat numerele 14-15 și 16-17 ale Revistei ARTA, la Librăria Cărturești , miercuri 17 februarie 2016, ora 18.00.
“Numărul 14-15 / 2015 are două consistente dosare tematice care discută și problematizează performance-ul în Europa de Est (coordonatoare: Ileana Pintilie) şi evenimentul Timişoara Art Encounters (coordonatoare: Sorina Jecza), iar dosarele din numărul 16-17 / 2015 analizează arta contemporană a sticlei (coordonatoare: Aurelia Mocanu) şi ediţia de anul acesta a Bienalei de la Veneţia (coordonatoare: Daria Ghiu).”
Toate cele 4 coordonatoare de dosar au fost prezente la eveniment si au prezentat dosarele tematice.
Cu această ocazie a fost prezentat publicului și noul catalog “Arte în București – Omul împotriva vieții“ si s-au acordat Premiile Salonului Național de Pictură 2015. M-am bucurat personal nespus să o revăd si să o ascult pe doamna Alexandra Titu, critic si istoric de artă.
Amfitrionul manifestării a fost domnul Conf. univ.dr.Petru Lucaci , Universitatea Natională de Arte UNARTE, Departamentul Pictură ; preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2012; director Revista ARTA.

Presa culturală a fost ca de obicei pe baricade; am participat cu drag la aceste evenimente, ulterior si la expoziţia retrospectivă de grafică, gravură şi obiect semnată Iuri Isar la Conceptual Gallery.
Alte fotografii de la eveniment:





A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu ,artist vizual, istoric; consilier al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews .
19 Februarie 2016

M-am intâlnit recent cu un un om pe care il pretuiesc: amicul Cozo, alias Conf. univ. dr. Cosmin Paulescu – Decan Facultatea de Arte Decorative si Design, Universitatea Natională de Arte Bucuresti UNARTE. Mi-a arătat si am discutat despre nr. 13 al revistei ARTA, despre care scrisesem dealtfel in Jurnalul Bucurestiului. Am comparat-o inerent cu cea mai importantă revistă italiană de artă : ARTE Mondadori , Milano, la care sunt abonat din 2000 si unde am avut onoarea să apar de 3 ori cu marile mele expozitii din Italia, dar si cu alte prestigioase reviste de specialitate din Peninsulă: Boe si Effetto Arte, Palermo; Oblo; Ars etc. Este sub auspicii favorabile zic eu, fiind editată si bilingv,în limbile română şi engleză.
Am o veste bună: zilele trecute numărul 14-15 / 2015 al Revistei ARTA a ieşit din tipar! Acesta conține portrete și portofolii de artist, expoziții în România și în străinătate, cronici vizuale și de carte, cât și două consistente dosare tematice care discută și problematizează arta performance în Europa de Est (coordonatoare: Ileana Pintilie) şi evenimentul Timişoara Art Encounters (coordonatoare: Sorina Jecza).
Dosarul Performance în Europa de Est conţine contribuţii semnate de Ileana Pintilie, Amy Bryzgel, Yuri Leiderman, Sabine Hansgen, Catherine Millet, Katarzyna Cytlak, Andrej Mircev, Klara Kemp-Welch, Laszlo Beke, Adrian Guţă, Miklos Szilard, Iulia Popovici, Maria Orosan-Telea, Marina Oprea, h.arta, Simona Dumitriu, Corina Gabriela Duma, Cosmin Paulescu, Irinel Anghel, Nastasia Louveau, Tomas Glanc, Sylvia Sasse şi Kata Krasznahorkai.
Timişoara Art Encounters este analizat la cald într-o serie de contribuţii semnate de Daria Ghiu, Ruxandra Demetrescu, Sorina Jecza, Rainald Schumacher, Dan Perjovschi, Ovidiu Şandor, Nathalie Hoyos, Ramona Novicov, Ioan Vultur, Robert Şerban, Maria Orosan-Telea, Sandra Demetrescu, Magda Radu, Ileana Pintilie, Cătălin Gheorghe, Horea Avram, Cătălin Lazurca, Adrian Bojenoiu, Vlad Comşa, Marius Cornea şi Ioana Mandeal. În același număr mai puteți citi:
Dosare de artist :
Henry Mavrodin, Ghenadie Popescu, Andor Komives, Petru Lucaci, William N. Copley văzuţi de Moni Stănilă, Ioana Gruiţă-Savu, Timea Andrea Lelik sau de către ei înşişi.
Expoziții din România : Cronici și analize critice semnate de Edith Lazar, Igor Mocanu, Irene Kanyadi şi Valentina Iancu.
Expoziții internaționale: Ada Muntean discută personala Carsten Holler de la Hayward Gallery, Charles Merewether analizează expoziţia South by Southeast de la Osage Art Foundation, în timp ce Corina L. Apostol şi Coriolan Babeţi oferă două perspective diferite asupra viziunii MoMA despre arta din Europa de Est şi America Latină. Alte recenzii şi interpretări sunt semnate de Denise Parizek, Eleonora Farina şi Lucia Popa.
Numărul mai cuprinde interviuri cu Marilena Preda Sânc şi Domenico de Chirico, realizate de Livian Dan, respectiv Bogdan Teodorescu; un studiu semnat de Gabriela Nicolescu, despre noile muzee contemporane, pornind de la cazul Muzeului Naţional al Ţăranului Român; cât şi o serie de cronici şi consemnări ale ultimelor apariţii editoriale, la noua rubrică a revistei, intitulată Info Art Publishing.
Doamna Cristina Bogdan(membru al echipei revistei ARTA) m-a informat că:” Momentan revista este disponibilă la Biblioteca Uniunii Artiştilor Plastici din România (Piaţa Amzei nr. 7 – 9, sector 1, Bucureşti), la sediul Uniunii Artiştilor Plastici din România (Piaţa Amzei nr. 13, etaj 4, sector 1, Bucureşti ) și la librăria engleză “Anthony Frost English Bookshop”( Calea Victoriei nr. 45, Bucureşti), dar de săptămâna viitoare va fi disponibilă în rețelele de librării din țară.” Tot inainte! Reamintesc cititorilor ziarului Jurnalul Bucurestiului că achiziţionarea revistei „Arta” nu reprezintă doar o investiţie pentru cei interesaţi de domeniul artelor vizuale, ci şi un sprijin efectiv pentru comunitatea artiştilor, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România.

“Revista ARTA îşi propune să ofere o imagine de ansamblu asupra scenei vizuale româneşti, cu accent pe noile media (foto, video, instalaţie, multimedia) dar şi pe tehnicile tradiţionale (pictură, sculptură, grafică, arte decorative), în corelaţie cu noile forme de experiment vizual din alte domenii precum filmul, sociologia, dansul, antropologia, arhitectura şi urbanismul. Proiectele inter şi trans-disciplinare sunt privilegiate, şi, prin ele, o înţelegere nouă a vizualului ca un domeniu de vîrf al cercetării noii sensibilităţi a epocii noastre, marcate de urbanism, mass-media, tehnoştiinţe şi globalism. Editată de Uniunea Artiştilor Plastici din România în limbile română şi engleză, revista ARTA este şi o carte de vizită exigentă şi elegantă, orientată către spaţiul artistic internaţional.”

Revista ARTA a fost, între 1954 și 1993, cea mai importantă publicație despre artă contemporană în România. Și-a întrerupt apariția între 1993 și 2010 (cu o scurtă revenire între 2000 și 2001). În 2010 s-a lansat în formula actuală, iar din 2014 este disponibilă și online. Scopul revistei este de a cartografia scena de artă contemporană românească, de a o documenta și de a propune o evaluare critică a manifestărilor ei. Revista în print reunește eseuri, cronici, interviuri și dosare tematice. Apare de 2 ori pe an și propune discuții critice despre fenomene artistice și culturale din România, evaluate în context internațional. Site-ul este dedicat scenei de artă românești și propune texte despre expozițiile, evenimentele și proiectele artiștilor și curatorilor români, în țară și în străinătate. Site-ul este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.Revista ARTA este o publicație a Uniunii Artiștilor Plastici din România, o organizaţie de creatori, nonprofit, neguvernamentală, apolitică, persoană juridică de utilitate publică, care cuprinde artiști şi teoreticieni din domeniul artelor plastice şi vizuale. UAP din România este membră A.N.U.C. (Alianţa Naţională a Uniunilor de Creaţie) ,membră A.I.A.P. (Asociaţia Internaţională a Artiştilor Plastici) şi E.C.A. ( Consiliul European al Artiştilor).
Uniunea Artiștilor Plastici din România s-a numărat recent printre nominalizații la Gala Premiilor AFCN, cu revista Arta print și online, în coordonarea Conf. univ.dr.Petru Lucaci, Universitatea Natională de Arte UNARTE, Departamentul Pictură ; preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2012 .
UAP din România a fost selectată la categoria Premiul pentru promovarea culturii române în lume – premiu ce se acordă unei inițiative care a activat colaborari și parteneriate internaționale în 2015 și a prilejuit întâlnirea publicului internațional cu artiști/producții artistice din România.
A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu ,artist vizual, istoric; consilier al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews .

N.M. : Sugerez amical si cordial domnului Conf. univ.dr.Petru Lucaci (Universitatea Natională de Arte UNARTE, Departamentul Pictură ; preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2012; directorul revistei ARTA), să retipărească impreună cu revista ARTA si Buletinul informativ al Uniunii Artiștilor Plastici din România; exemplific cu cel din Iulie 2001, in care am avut plăcerea să apară si un triptic pictat de mine si premiat la Torino, Italia. Multumesc.

