Acasă Educație & Învățământ Revista de matematică „Sclipirea minții”. Istoria Metematicii. Jean – Baptiste – Joseph...

Revista de matematică „Sclipirea minții”. Istoria Metematicii. Jean – Baptiste – Joseph Fourier (matematician, fizician și filozof francez, cu contribuții importante  în teoria ecuațiilor diferențiale, a seriilor trigonometrice și în fizica matematică, descoperitorul „Efectului de seră” și precursorul „Programării liniare”)

Jean-Baptiste Joseph Fourier       

Revista de Matematică „Sclipirea minții” (ISSN 1716-3615)

Nota recacției

Jean-Baptiste-Joseph Fourier (matematician, fizician și filozof francez, fost profesor, printre altele și la celebra și prestigioasa École polytechnique), având ca profesori și mentori pe marii matematicieni francezi Joseph-Louis Lagrange, Gaspard Monge și Pierre-Simon Laplace, este considerat primul fizico-matematician cu adevărat tipic. A adus contribuții importante  în teoria ecuațiilor diferențiale, a seriilor trigonometrice și în fizica matematică (Transformata Fourier).

Joseph Fourier este considerat, deasemenea, că este cel care ar fi descris pentru prima oară în 1824 Efectul de seră (termen folosit pentru a evidenția contribuția unor anumite gaze emise natural sau artificial la încălzirea atmosferei terestre prin modificarea permeabilității atmosferei la radiațiile solare reflectate de suprafața terestră), care după cum știm este produs de către vaporii de  H2O (70%), CO2 (9%),  CH4(9%) și O3 (7%) și este considerat de către George Bernard Dantzig, părintele programării (optimizării) liniare ca precursorr al aceseti discipline.

Joseph Fourier a fost membru al unor instituții științifice deosebit de prestigioase, printre care merită menționate Academia Națională de Medicină, Academia de Știinte, Royal Society, Academia Regală de Științe ale Prusiei, Academoa Franceză, Academia de Științe ale Rusiei și Academia Regală de Științe ale Suediei.

Nota redacției