Acasă Medicină Rezecția a 5 tumori cerebrale într-un singur timp operator la Spitalul Universitar...

Rezecția a 5 tumori cerebrale într-un singur timp operator la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București. Intervenție neurochirurgicală realizată, în premieră, în cadrul unității medicale

Foto Daniela Gheorghe

Luni, 4 Aprilie 2022, a avut loc, în cadrul Blocului operator al Secției Neurochirurgie din Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC)”, o interventie neurochirurgicală realizată în premieră pentru unitatea noastră medicală. Procedura chirurgicală a vizat o pacientă în vârstă de 41 de ani, diagnosticată, în anul 2019, cu adenocarcinom ovarian, dublu operat, care s-a adresat spitalului acuzând frecvente episoade cefaleice (o aparentă durere de cap banală).

Trebuie menționat că, în cazul pacienților cu istoric oncologic, durerea de cap poate sugera prezența unor metastaze cerebrale, motiv pentru care aceștia trebuie investigați prin mijloace specifice. În cazul de față fost necesar un examen CT cerebral cu substanță de contrast care a relevat prezența a 5 leziuni cu dimensiuni cuprinse între 10 si 43 mm, dispuse câte două în fiecare emisfer cerebral si una în cerebel. Pentru a evalua corect si rapid extensia bolii de bază, investigațiile imagistice au fost completate cu un CT toraco-abdomino-pelvin cu substanță de contrast, investigație imagistică ce a evidențiat alte trei  metastaze cu localizare pulmonară, cu dimensiuni reduse, în progresie de la 2 la 5 mm în 6 luni.

Foto Daniela Gheorghe

Examinarea clinică și neurologică a pacientei a demonstrat un minim deficit motor la nivelul membrului inferior stâng, în porțiunea sa distală, cauzat, aparent, de una dintre metastazele de dimensiuni mai mici.

În contextul vârstei pacientei, a caracterului paucisimptomatic al leziunilor precum și a absenței altor leziuni semnificative la o pacientă aflată la a doua linie chimioterapică, cu leziuni cerebrale voluminoase care nu se pretează la radioterapie cerebrală, s-a pus problema rezecției metastazelor cerebrale: dacă și câte dintre acestea trebuie rezecate.

Astfel, s-a creat o echipă medicală multidisciplinară formată din oncologul curant, neurochirurg si radioterapeut, echipă care a stabilit necesitatea intervenției chirurgicale având ca viză ablația completă a leziunilor, însă numai dacă aceasta este posibilă fără a avea ca urmare crearea unui deficit neurologic postchirurgical. 

În acest context complex, s-a decis intervenția chirurgicală care a durat aproxinativ 7 ore, pacienta fiind operată în trei poziții: sitting, semisitting si decubit dorsal, pozitii care diferă numai prin modificarea mesei chirurgicale, nu și prin poziționarea pacientului, câstigându-se, astfel, timp prețios. Ablația țesutului tumoral s-a realizat cu o înaltă precizie, obținută prin utilizarea aspiratorului ultrasonic, iar rezecția tumorilor prin intermediul a cinci incizii minim invazive a fost posibilă cu ajutorul sistemului de neuronavigatie. Un alt element principal al planificării preoperatorii a avut la bază reconstrucția tridimensională a formațiunilor tumorale, tehnică folosită rareori în neurochirugie, însă care oferă o viziune în detaliu asupra intervenției ce urmează.

Intervenția a decurs liniar, fiind pregatită, în prealabil, până în cel mai mic detaliu, de echipa chirurgicală condusă de Căpitan medic Georgian Ciobotaru, un medic tânăr aflat abia în cea de-a treia lună de la finalizarea rezidențiatului. Protocolul intra-și post-operator anestezic a fost asigurat de ehipa condusă de Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci.

Interviu cu Col. Conf. dr. Dan Corneci, șef secție ATI – Anestezie și Terapie Intensivă (Corespondență de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” din București)

 

Ținând cont de ameliorarea examenului neurologic, acesta fiind în parametri normali la 24 de ore postoperator, pacienta a putut fi externată, în siguranță, la aproape 36 de ore de la finalizarea intervenției.

Articole asociate

Premieră în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila”. Primele două proceduri chirurgicale de implant de valvă aortică Sutureless  

Prima prelevare de cord în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” și prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, în anul 2022 din România

Premieră pentru medicina militară românească –  reconstrucția, în aceeași etapă chirurgicală, a mandibulei, prin lambou liber transferat fibular și a maxilarului, prin grefă nevascularizată de os autolog fibular

Realizări științifice remarcabile în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” București

 

Nota redacției

Articolul precedentZilele Sculpturii București
Articolul următorLa pas prin galeriile bucureștene: „The locked people” la galeria Rotenberg- Uzunov
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Knight of the Order of the Golden Cross the Defender of Human Rights-United Nations (Cavaler al Ordinului Crucea de Aur al Drepturilor Omului-Națiunile Unite) și cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.